Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години Детска фолклорна формация "Розова долина" – Карлово

Юбилейният концерт е на 31 октомври в НЧ "Васил Левски – 1861"

Детска Фолклорна Формация " Розова Долина"
Снимка: Фейсбук страница

За обучаването на поколения млади хора в красотата на българската народна песен и за успехите и търсенето на непознати хоризонти разказва в "Нашият ден" Ангелина Ганчева, секретар на НЧ "Васил Левски – 1861" в Карлово. Повод за разговора е 20-годишният юбилей на Детска фолклорна формация "Розова долина" – мост между поколенията, който поддържа фолклорът жив.

Фолклорната формация е основана от бившия секретар на читалището Стефан Мутафчиев, като от самото начало до днес неин художествен ръководител е Велина Иванова, разказва Ганчева.  

Носиите са лицето на групата, затова Ганчева изразява благодарност към хората, отзовали се на нуждата от нови сценични облекла за децата. Новите носии са в процес на изработка, добавя гостът.

Ганчева подчертава, че художественият ръководител Велина Иванова не просто учи децата на фолклорно пеене, но подхожда към тях педагогически. Членовете на групата се приобщават от най-ранна възраст, учат се на общуване и взаимопомощ, което се отразява и на тяхното поведение в училище, по думите на Ганчева. Миналата година формацията е надвишила 50 деца, като по-големите проявяват грижа към по-малките, споделя читалищният секретар.

Децата от школата са лауреати на безброй награди и имат много участие, изтъква Ганчева и допълва, че много от членовете на формацията продължават да се занимават с музика и занапред.  

НЧ "Васил Левски – 1861?" поддържа активни общо 17 школи и състави, като тази година карловци честват още една годишнина – 155 години театър в града.  

Към читалището се развиват прекрасен ансамбъл за фолклорни танци, школа по изобразително изкуство, детски театър, камерен хор "Маестро Георги Атанасов", школи по пиано и гъдулка и още много дейности, разказва Ганчева.

Последното важно събитие в читалището е било награждаването на Стефан Цанев с отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм  "Йеродякон Игнатий – Васил Левски".

Организацията на толкова много дейности и събития е трудоемка, зависи от редица фактори и върви ръка за ръка с много притеснения, по думите на Ганчева, за която удовлетворението от добре свършената работа е най-ценно.

В края на разговора гостът кани слушателите на 31 октомври от 18:30 ч. в НЧ "Васил Левски – 1861?" с вход свободен на празничен концерт, посветен на 20-годишнина на Детска фолклорна формация "Розова долина". Специален гост на концерта ще бъде квартет "Славей".

Повече по темата чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01
Ирина Митева в сериала

Ирина Митева на 32: Всяка роля е предопределена

На 28 октомври актрисата Ирина Митева отбелязва своя 32-ри рожден ден. Родена в Добрич, тя прекарва ученическите си години в Средно училище "П.Р. Славейков", където учи под ръководството на Сийка Колева. Висшето си образование завършва през 2017 г. в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов", в класа на проф. Пламен..

публикувано на 28.10.24 в 10:52

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58