Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева, журналистка от "Медиапул", проникнала в тайните групи на "Телеграм" и направила задълбочено проучване по темата, публикувано в два текста в "Медиапул" със заглавия: "Как жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на "Телеграм" и "Кошмарът на голите снимки: Веднъж в интернет, завинаги в интернет".

Какво е съдържанието

Десислава Колева: "Съдържанието в тези групи, които аз достъпих, някои от които имат 100 хиляди членове, е порногравско. Има няколко типа голи снимки на момичета, които те са заснели сами и са изпратили на на някой мъж, доверявайки му се, докато са имали лични взаимоотношение, и когато тези взаимоотношения са се разпаднали, той си отмъщава, като тези снимки попадат в "Телеграм" и биват споделени със стотици други потребители.

Има и такива снимки и видеа, които са заснети без знанието на момичетата или жените. Има и разпращане на телефонни номера и данни, или техните фейсбук профили, придружени със съобщение – тази е много лесна. Така започва системен тормоз над тези момичета или жени, но това е една малка част на това, което се случва в "Телеграм", защото там се продават наркотици, оръжия, там се рециклират материалите от "тъмната" мрежа, където можеш да си платиш и да гледаш как убиват някой човек за твое удоволствие. И няма никакви регулации на всичко това, защото всички съобщения са криптирани, телефонните номера на участниците не са известни, те са абсолютно анонимни и се чувстват сякаш имат свободата да правят каквото пожелаят безнаказано.

Много дълго време "Телеграм" не съдействаше на правоохранителните органи."

Десислава Колева

Никола Тулечки: "Телеграм" е приложение с много интересна история. Той е направен от един Павел Дуров, който преди време създава мрежата "В контакте", руския клонинг на фейсбук, 2006 г. През годините става много популярна в Русия и започва да се използва за организиране на протести в Русия и в Украйна. Съответно руската държава започва да иска информация от тази мрежа за конкретни потребители от собствениците. Но Дуров е силно убеден в малко крайно радикални виждания за това, че информацията трябва да бъде тайна и да не се взаимодейства с държавите. В началото не се поддава на искането на руската държава, но в един момент не успява и руското правителство му взима "В контакте" през 2014 г. Тогава той прави "Телеграм", все едно да поправи грешките на предишната си мрежа и "Телеграм" става изключително сигурна, базирана в държава, в която няма закони, които да позволяват външно вмешателство, т.е. полицията или държавата да не могат да гледат вътре, затова я базира в Дубай.

Всъщност начинът, по който е направено криптирането, не е достатъчно убедителен и има съмнения, че е започнал да взаимодейства с някои държави като Ирак или Русия. Така че информацията вътре не е съвсем неприкосновена. По тази причина в Украйна сега се говори за пълна забрана на "Телеграм", що се отнася до това да се използва за критична комуникация от военни, защото има съмнения, че руската държава "гледа" вътре.

Това, което е по-важно обаче, е въпросът за неприкосновеноста на информацията вътре, защото дълги години Дуров отказва да взаимодейства с регулаторите и властите и да отговаря на техните изисквания за сваляне на информация с незаконно съдържание."

Десислава Колева: "Това беше единствената мрежа, която не съдейства на Центъра за безопасен интернет в България, който се опитва да защитава децата. Когато една социална мрежа откаже подобно съдействие, то означава, че тя не се интересува от децата. А там се разпространява детска порнография, разменят се ексклузивни материали или се продават."

Никола Тулечки: "Трябва да направим едно уточнение. Когато се започне тази тема, всички започват да реват за свободата на словото и за цензура. Тези теми са наистина много важни, но в "Телеграм" не става въпрос за това. Тук говорим за изцяло незаконно съдържание – продаване на оръжие, детска порнография, продаване на наркотици, изнудване на деца. Това не е съдържание, а дейност."

Кой е заплашен

Никола Тулечки

Никола Тулечки: "Всички, цялото общество е заплашено, защото дейностите, които се случват в Телеграм са много опасни. С очите си съм виждал всякакви притеснителни неща, на които са жертва най-вече децата, за което много се притеснявам."

Десислава Колева: "Децата използват социалните мрежи и е почти невъзможно да бъде ограничено то родителите, защото децата не живеят сами и винаги могат докато са на училище да гледат със свои приятели на техните телефони, например. По-добре децата да имат от къщи идеята как да използват интернет и какви са опасностите там. Едно дете, когато използва социална мрежа и родителят не се интересува е възможно да бъде привлечено то някой педофил, който ще му пише, защото детето е имало статус, че се чувства обидено, самотно и отхвърлено. И педофилът започва разговор с детето, иска му снимка, в началото дори не гола, прави му комплимент и в хода на този разговор му иска и снимки "по-така". Детето почувствало се добре от комплиментите се доверява и изпраща. Когато веднъж ипзрати гола снимка детето започва да чувства срам и вина и този човек може лесно да го изнудва и да иска от него още и още голи снимки, които да му служат за лично удоволствие или които да продава в международни канали в "Телеграм".

Никола Тулечки: "Това е нещо, което се прави във всички балкански държави и в Англия. Има разследвания за това, а в Сърбия и Косово се говори за законодателни промени, които конкретно да визират този тип дейност."

Десислава Колева: "Много е опасно за децата да попаднат в тези групи "Телеграм". Има момчета без опит, които са любопитни и искат да научават неща за секса и отношенията между хората и те го научават именно през това съдържание. Тази уязвима група на непълнолетни попадат и тези, които са 15-16-годишни, вече сексуално активни, без достатъчно опит, и се учат в тези групи, което е много тревожно."

Какво да направят родителите

Никола Тулечки: "Просто гледа на телефона на детето му да няма инсталиран "Телеграм", абсолютно радикално – не ползваш "Телеграм". Има достатъчно други приложения като Вайбър. защото Вайбър има офис в България и ако ДАНС поиска от Вайбър информация за незаконна дейност, Вайбър ще им я даде и ще направят така, че тази дейност да престане. "Телеграм" не го прави и не отговаря на искането на властите. Това е официалната причина Дуров да бъде арестуван във Франция наскоро, защото не е уважил такъв тип искания на френската държава, защото мащабът на злоупотреби в тази платформа са много големи."

Десислава Колева: "Той обеща, че "Телеграм" ще започне да предоставя IP адресите на организаторите на тези групи и аз се надява, че тези групи, от които бях част, за да ги проуча, ще бъдат закрити, защото са чудовищни – 100 хиляди души с размяна на над 1000 съобщения в група на ден. Тези групи са докладвани и закривани, но точно три минути отнема тази група да бъде създадена отново и половин час, за да бъдат присъединени към нея няколко хиляди от нейните редовни членове. Т.е. дори и затворена, това не е завинаги. Сега се надявам, ако "Телеграм" започне да разкрива IP адресите на създателите, те да  станат обект на наказание от властите и за тях да има реални последствия."

Към родителите

Десислава Колева: "На родителите искам да кажа, че е важно да знаят какво правят децата им в интернет. Ако не знаете как работи дадено приложение, попитайте детето си и то ще ви обясни. Ако искате да разберете какви видеа консумира то в ТикТок, изпратете му видео и изчакайте то да ви върне обратно и така през тази комуникация, създавайки връзка, вие бихте разбрали какво съдържание консумира детето ви, без да навлизате директно в личното му пространство. Има достатъчно безплатни приложения за родителски контрол, които дават известия на родителите за всяко приложение, което използва детето му, колко е екранното му време там. Родителят може да ограничи достъпа до конкретни приложения или изобщо до интернет, или ползването на телефона за два часа на ден. Не бива да се позволява на децата да си създават профили в социалните мрежи. Има обучения, които се предлагат за родители. Всъщност големият проблем е, че в България сме на последно място в ЕС по дигитални умения. Без родителят да умее, той няма как да насочи детето си в света на интернет и дигиталната среда. Искат или не, родителите ще трябва да навлязат в дигиталния свят на децата и да се научат как се правят нещата и какво се случва в интернет."

Как да бъде обяснена опасността на децата и как е възможно държавата да регулира социалните мрежи – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова ,..

обновено на 28.10.24 в 12:00

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50
Света Параскева

Почитаме Св. великомъченица Параскева и преподобна Теофана

Днес, 28 октомври, Православната църква отдава почит на Света великомъченица Параскева от Икония и преподобна Теофана, известна още като царица Теодора Българска. Тези две забележителни жени, посветили живота си на вярата и милосърдието, оставят трайни следи в християнската традиция и духовната история на Балканите. През февруари 2022..

обновено на 28.10.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение и научени уроци

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

обновено на 28.10.24 в 09:44
Д-р Светла Шапкалова

Хармония в различията

"Наука без религия е куца, а религия без наука е сляпа" – твърди Алберт Айнщайн. В съвремието ни науката и техниката създадоха мостове над културни, национални и религиозни бездните, които са ни разделяли. Взаимоотношенията и контактите между различните народи и религии се превръщат в необходимост. Когато вярващите от различните религии..

публикувано на 26.10.24 в 13:35