Часът на думите

Архив на предаването

Предаване за литература и изкуство, подготвяно съвместно със Съюза на българските писатели.
Представяне на нови автори във всички литературни жанрове с тяхното многообразие и уникалност, както и на утвърдени имена в областта на изкуствата, свързани със словото. Насочено към публики с разностранни интереси, а езикът на предаването и на гостите е достъпен и разбираем.
Музиката е изключително българска със стойностни текстове, което допълва облика на предаването и характеристиката на гостите, тъй като музикалният редактор се съобразява с техните предпочитания.

Екип на предаването
: Кристина Белчева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева, Ана-Мария Кръстева.

Публикации

Елка Няголова: Поезията трябва да обединява

Настроението в „Часът на думите“ е приповдигнато. Гостува поетесата Елка Няголова, а поводът е годишнината на Съюза на българските писатели и издаването на поетичната антология на съвременна славянска поезия „Реката и третият й бряг“. В началото..

публикувано на 26.11.18 в 10:35

105 години от създаването на Съюз на българските писатели

Съюзът на българските писатели е основан през 1913 г. Негов пръв почетен председател е бил Иван Вазов. Председатели на съюза са били Иван Андрейчин, Кирил Христов, Елин Пелин, Тодор Влайков и др.. Съюзът на българските писатели се появява в тежък за..

публикувано на 19.11.18 в 15:19

Иво Тодоров за синьото в очите и повода за безпокой

Иво Тодоров е познат на слушателите от изявите си като поет и прозаик. Той е радио- и телевизионен журналист и сценарист. Има издадени 6 книги – поезия, разкази и роман. В „Часът на думите“ звучат стихове от книгата му „50 нюанса с Иво“. Той разказва и за..

публикувано на 31.10.18 в 10:35
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине..

публикувано на 22.10.18 в 10:25

Светослав Нахум: Нашите различия са нашата сила

Писателят Светослав Нахум гостува на "Часът на думите" и разказва за участието си във Втория международен литературен фестивал, който представя европейски автори в Китай. Форумът е опит за разширяване на сътрудничество между Китай и света. На този етап..

публикувано на 15.07.18 в 09:20

Димитър Христов: Талантът винаги е скромен

В "Часът на думите" водещата и Димитър Христов, член на журито на Националния поетичен конкурс "В полите на Витоша", разговарят за приключилото издание на конкурса и издаването на алманах с най-добрите отличени творби. Тази година в конкурса се..

публикувано на 05.07.18 в 12:10

Боян Ангелов: Само единението може да спаси българската литературна традиция

Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели и директор на издателство „Български писател“, който представя две книги на издателството, посветени на 140-годишнина на П.К. Яворов. Първата книга е фототипно издание на първото издание на..

публикувано на 06.06.18 в 09:25
Атанас Звездинов

Атанас Звездинов: Аз уважавам талантливите

Писателят и преводачът Атанас Звездинов (псевдоним на Атанас Василев Атанасов) е роден на 5 август 1943 г. в София. Псевдонимът му е измислен от Александър Геров. Атанас Звездинов е завършил славянска филология в Софийския университет „Св. Климент..

публикувано на 28.05.18 в 11:54

Публицистичната белетристика на Тотко Найденов

Тотко Найденов не е първият, нито последният лекар-писател, който гостува в „Часът на думите“. Лекарската практика, срещите с хора, борбата с болестта и тъгата – оттук черпи вдъхновение и Найденов. Той представя сборника си с разкази „За сърцата що се..

публикувано на 16.05.18 в 13:10
Надя Попова (вдясно) от програма

Тя не от вчера по ръба се движи...

Поетеса, преводач, главен редактор на „Словото днес”, член на УС на Съюза на българските писатели . Един разговор за съвременната литература, за съдържанието на вестника, за срещи и събития на литературната сцена. За присъдени награди, талантливи млади..

публикувано на 07.05.18 в 09:10