Часът на думите

Архив на предаването

Предаване за литература и изкуство, подготвяно съвместно със Съюза на българските писатели.
Представяне на нови автори във всички литературни жанрове с тяхното многообразие и уникалност, както и на утвърдени имена в областта на изкуствата, свързани със словото. Насочено към публики с разностранни интереси, а езикът на предаването и на гостите е достъпен и разбираем.
Музиката е изключително българска със стойностни текстове, което допълва облика на предаването и характеристиката на гостите, тъй като музикалният редактор се съобразява с техните предпочитания.

Екип на предаването
: Кристина Белчева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева, Ана-Мария Кръстева.

Публикации

„Лети, лети… слон!“ - приказки за съвременни деца

Как се пишат приказки днес, за съвременните, преситени от най-различни забавления деца? Във всеки случай не бива да е поучително и дидактично. Днешните деца са достатъчно наставлявани и в училище, и вкъщи - казва Севдалин Генов, съавтор с Кръстю Пастухов на..

публикувано на 04.05.18 в 10:10

Валентина Михайлова за важните житейски срещи и уроците на любовта

Броени дни преди да гостува в студиото на "Часът на думите", на 19 април Валентина Михайлова представи новата си поетична книга "Разпъната душа". Тя е автор и на стихосбирките: "Незащитени пространства" (1992), "Душа в окото на всемира" (2002), "Оазиси..

публикувано на 25.04.18 в 09:05

Ирина Велева и възкресението на духа

Противоречие ли е да си отворен, слънчев човек, а да достигаш до дълбините на екзистенциалното в поезията си? Какво се изисква, за да намираш смисъл в това да си учител, докато всеки ден в училище се натъкваш на агресия или в най-добрия случай - на..

публикувано на 12.04.18 в 11:10
Лалка Павлова

Лалка Павлова: Докато човек се тревожи за бъдещето си, значи има бъдеще

В студиото на предаването "За думите" поетесата и критичка Лалка Павлова представя книгата си "Духовни вселени", в която са включени портрети на 12 български автори. Павлова търси универсалните послания в творчеството на различни автори, както и..

публикувано на 03.04.18 в 13:23
Иван Пейчев

Отново за скандала с наградата "Иван Пейчев", този път от Иван Есенски

Авторът на 15 поетични и есеистични книги Иван Есенски коментира нестихващия скандал с присъждането на наградата „Иван Пейчев”. Той противопоставя националното на общочовешкото и от тази гледна точка коментира темата, като застъпва позицията на Съюза..

публикувано на 27.03.18 в 15:05
Лидия Николова

Лидия Николова разказва за своите пътувания и „Странствания”

Тя е полиглот - владее четири езика перфектно и още толкова говоримо. Като съпруга на дипломат, Лидия Николова пътува от млада и е имала възможност да опознае много страни по света. Същевременно съумява да запази принадлежността си към България и..

публикувано на 20.03.18 в 09:30
Анжела Димчева

Кого ощетяват авторските и репроправата?

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките. Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не..

публикувано на 14.03.18 в 09:15
Трендафил Василев

Трендафил Василев гостува в „Часът на думите“

Защо с възрастта поетите по-рядко пишат стихове? Според Трендафил Василев дарбата не бива да се насилва, защото тогава стиховете са мъртвородени. Същевременно вдъхновението, което каца като птиче на рамото, не бива да се изпуска. През дългия си..

публикувано на 06.03.18 в 11:25

"На Русия с обич" - Съюзът на българските писатели отбелязва 140-ата годишнина от Освобождението на България с поетична антология

Мисията на Съюза на писателите е да гледа напред в бъдещето, за да не подмине бездната, която се отваря пред нас и заплашва да ни погълне - каза в предаването "Часът на думите" Боян Ангелов, шеф на съюза. Във връзка със 140-ата годишнина от..

публикувано на 26.02.18 в 14:31
Катя Гумнерова

Гост в "Часът на думите" - Катя Гумнерова

Катя Гумнерова e известна публицистка и киносценаристка. Родена e в Пловдив, но още от ученическите си години живее със семейството си в София. Следва в Академията за театрално и филмово изкуство към ДЕФА в Бабелсберг, край Берлин. Впоследствие завършва..

публикувано на 19.02.18 в 11:15