"Opera Gold" започва с "Кармен" с Анита Рачвелишвили

| обновено на 09.11.16 в 10:29

Знаменитият български бас Орлин Анастасов прибави към световната си оперна кариера ново амплоа – чрез дейността на новата фондация „Орлин Анастасов” ще подпомага културния обмен на България с водещи европейски оперни центрове.

След като в продължение на 20 години пея в най-големите оперни театри по света, мисля, че е дошъл моментът да се върна там, откъдето тръгнах, да се огледам наоколо и преоткрия всичко красиво, което ми е помогнало да стигна толкова далеч. Без съмнение най-невероятният факт от „Made in Bulgaria“ е традицията ни в оперното изкуство, създадена от велики артисти като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Борис Христов и плеяда други, написали историята на най-престижните оперни театри по света. Днес за съжаление това наследство рискува да се изгуби поради намаляващия интерес сред младите и липсата на избор за родната ни публика. Затова бих искал да доведа в България певци от световна величина, които до този момент никога не са идвали в родината ни. Другата цел на фондацията е да подпомага тези, които се насочват към една професия колкото благородна, толкова и трудна, и да привлече отново публиката, давайки ѝ възможност да се докосне до истинското изкуство. Единствено отваряйки всичките си сетива, може да построим едно бъдеще, достойно за толкова славно минало, споделя Орлин Анастасов.

Първият мащабен проект на фондацията „Орлин Анастасов” е фестивалът „Opera Gold”, който ще стартира на 9-и ноември със спектакъл на операта „Кармен” от Бизе в зала "Колодрума" в Пловдив. Българската публика ще има изключителния шанс да гледа в главната роля знаменития грузински мецосопран Анита Рачвелишвили, смятана за най-добрата изпълнителка на Кармен в света! Големият български баритон Венцеслав Анастасов ще бъде Ескамилио – роля, която има специално място в световната му кариера. Режисьор на грандиозния спектакъл е Огнян Драганов.

В звуковите файлове чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с братята Орлин и Венцеслав Анастасови в предаването "Каста дива", в което представят целите на фондацията „Орлин Анастасов” и предстоящите музикални събития от програмата на „Opera Gold”, както и специалния поздрав на звездата Анита Рачвелишвили към българската публика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!