Ив Деска: Имам големи очаквания за бъдещето от Вашата трупа на Варненската опера и директора й Даниела Димова

| обновено на 07.11.16 в 01:17
Визия от премиерата на мюзикъла "Граф Монте Кристо" във Варна


С 10-минутни бурни аплодисменти завърши спектакълът на Варненската опера в зала 1 на НДК, в който „оживяха“ героите на знаменития приключенски роман на Александър Дюма „Граф Монте Кристо“. Мюзикълът вече пожъна огромен успех на световната си премиера на „Варненско лято“ и след това на откриването на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Но в НДК голямото предизвикателство беше присъствието на самия автор – холивудският композитор от френски произход Ив Деска, създател на хитове на Мишел Сарду, Силви Вартан, Клод Франсоа, Франс Гал и други, автор на песните – победителки на Евровизия през 1971 и 1972 г., продуцент на първото американско турне на Тримата тенори Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти.

Блестящо! Наистина много ми харесва начинът, по който е направено всичко! Постановката на Петко Бонев е чудесна. Мисля, че Поли Герасимова - авторката на 3 D сценографията, е изключително талантлива! Кастът е отличен – и певците, и балетистите! Много съм доволен, сподели Ив Деска пред микрофона на предаването на БНР за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.

А защо избрахте България за световната премиера на мюзикъла си „Граф Монте Кристо“?
Това беше една щастлива случайност, която се дължи на инициативата на Даниела Димова – директорката на Варненската опера, и продуцентът Нозели. Но аз се радвам, че се случи в България, защото преди много години, още 19-годишен написах моя първи хит за Силви Вартан. Разговаряйки с нея, винаги съм бил заинтригуван от Вашата страна, а откакто е свободна и демократична държава, през последните 25 години, много ми се искаше да я посетя. И ето, че моят мюзикъл „Граф Монте Кристо“ беше поставен първо тук, дори преди Ню Йорк! Това е удивително! Даниела е осъществила мащабна продукция, подбирайки с голям усет правилните хора за всичко! И имам големи очаквания за бъдещето от Вашата трупа на Варненската опера и директора й Даниела Димова!

Много се радвам да чуя това! А харесва ли Ви нашия град? Харесва ли Ви София?
Да, това е красив град! Половината е красив град с дълга история. Разбира се, предишният режим е построил сгради, които ни се иска просто да изчезнат, но това няма как да се случи утре. Аз съм историк. Обичам всички старини в България, някои от които са по-древни и от римските, и от гръцките. Знам, че тук е майката на гръцката цивилизация, че българската цивилизация е по-древна! Познавам вашата славна история преди падането на България под турско робство. След това комунистическия режим... О, Господи! Вие сте много смел народ!

Нека се „пренесем” чрез Вас на Бродуей!
На Бродуей останаха много малко театри. Имахме множество театри преди години, а след това голяма част от тях бяха закрити, разрушени и на тяхно място бяха построени нови сгради. Това повече няма да се случва, защото градът повече няма да позволи да се случва! Но... днес за съжаление имаме около три пъти по-малко театри отпреди, за които авторите дълго чакаме ред!

След Варна, Велико Търново и София мюзикълът „Граф Монте Кристо“ на Ив Деска ще продължи пътя си по световните сцени и към Холивуд. А българският спектакъл освен високата оценка на автора получи и първата си награда – Златна лира на Съюза на музикалните дейци в Македония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!