Великолепното завръщане на Веселина Кацарова в „Кармен“ в Стара Загора


Тази седмица Старозагорската опера поднесе на старозагорската публика и гостите на града на липите голямо музикално събитие, за което дълго ще се говори! Това беше завръщането на световноизвестната българска оперна певица Веселина Кацарова на родна сцена в цял спектакъл. След великолепните й концерти в София и в родния й град Стара Загора, сега възможността да я гледаме в главната роля в операта „Кармен” от Бизе препълни с публика трибуните на стадион „Берое”. Изгледахме като „на един дъх” тричасовия спектакъл. И ако през последните сезони Кармен на грузинския мецосопран Анита Рачвелишвили, която ни впечатли силно най-напред в пряката кино прожекция от откриването на сезона на Миланската Скала през 2009 г., после гледахме и в първия кино сезон у нас на Метрополитън през 2014 г., а след това и българската публика посрещна „на живо” на фестивала „Opera Gold” на Колодрума в Пловдив, ако тази чувствена, малко вулгарна Кармен се превърна в еталон, то сега гледахме съвсем различна и не по-малко въздействаща Кармен – Кармен, която дори още по-силно предаваше идеята за свободата на духа! От концертите и записите на Веселина Кацарова знаем колко оригинална е нейната вокална интерпретация на Хабанерата. Но знаете ли какво е да я гледаш как цялото й същество пулсира в чувствеността и страстта на музиката и танца във второ действие в сцената в кръчмата на Лилас Пастия! Или как драматично изгражда сцената с гадаенето на карти и финалната сцена! Въздействието й беше завладяващо и вокално, и артистично чак до последния ред на трибуните, въпреки откритото пространство и огромното разстояние. Въздействието на голям артист в прекрасна форма! Партниран от също така големи български артисти на сцената! Калуди Калудов блестеше в ролята на Дон Хозе, впрочем тъкмо в града, в който световноизвестният български тенор е направил дебюта си в тази роля. Сопранът Цветелина Василева в ролята на Микаела отново ни очарова с прекрасния си глас и благородно артистично излъчване.

Всъщност оценката ми е 6+ за цялата Старозагорска опера начело с директора й – режисьора Огнян Драганов, който изведе театъра от кризисна ситуация в стремителен възход! Спектакълът, който ни поднесе на стадион „Берое” – суперпродукция на Старозагорската и Бургаската опера, беше сред най-добрите класически образци. Към класическата сценография на Тодор Демеров и костюмите от колекциите на двата театъра, големият италиански художник Салваторе Русо беше гравирал златните щрихи с костюмите на Кармен за Веселина Кацарова. След „Лебедово езеро“ прима балерината и художествен ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова отново силно ни впечатли с високото качество и на характерните, и на модерните танци в спектакъла, които беше създала и изработила с младата трупа. Диригентът Ивайло Кринчев владееше много добре сборните хор и оркестър. Всичко това ще може да види и чуе и публиката на площада в Правец в заключителната вечер на фестивала „Моцартови празници” на 16-и юли. Може би с изключение на няколко ефектни щипки зрелищност, вплетени елегантно в действието от режисьора Огнян Драганов – номерата на цирк „Балкански” и появата на Кармен и Ескамилио, яздещи истински живи коне в четвърто действие. В този момент много беше впечатляващ погледът към сцената през публиката, в която всички снимат с мобилните си телефони. Какво по-голямо признание за зрелищността на един спектакъл?!

В звуковия файл чуйте какво казаха хората от публиката след края на дългите финални аплодисменти на стадион „Берое“, както и споделеното от световноизвестната българска оперна певица Веселина Кацарова.

В бавно настъпващия мрак блясват светлините на сцената и стадионът притихва под звуците на операта "Кармен" с диригент Ивайло Кринчев. Около стадиона се открояват зелените свещи на кипарисите, жилищни блокове, а напред в далечината мигащите светлини на равна Тракия и над всичко - пълният диск на луната. Музиката на Бизе увлича с буйна изразителност и мелодичност в испански натюрел. Режисьорската постановка на Огнян Драганов е сполучлива. На сцената се виждат арки и централният вход на тютюнева фабрика в Севиля с развети испански знамена. Великолепният прелюд в началото на операта грабва с внушителното артистично присъствие на хора и оркестъра на Старозагорската и Бургаската опера, и балета на хореографката Силвия Томова. В сцената "смяна на караула" с трогателна искреност деца имитират войниците. И ето основният акцент - огнената хабанера на Кармен, в изпълнение на Веселина Кацарова. Дълбокият кадифен мецосопран гали слуха. Ясната дикция и филигранно изваяните нюанси във всяка сричка оставят без дъх слушателя в насладата от възможностите на човешкия глас. Нейната чувствена сегидиля вълнува с жизнерадостна красота и синхрон между музика и танц. Музикалното и драматично съвършенство в ролята на Кармен поставя Кацарова наред с високите постижения в тази роля на Елена Образцова, Мерилин Хорн и Елина Гаранча. Чудесното въздействие от Кармен се осъществи в партньорство с тенора Калуди Калудов в ролята на дон Хосе. Френският баритон Сирил Ровери, с приятен тембър и изравнен глас, се превъплъти в ролята на тореадора, а сопраното Цветелина Василева с вещина изпълни лиричната роля на Микаела. В третото действие ми хареса появата на  контрабандистите  с факли и димки като сполучлив фон на любовната драма между импулсивната и непостоянна Кармен и обсебения от ревност и отчаяние дон Хосе. Честите балетни интермедии оцветяват сюжета, като вливат свежест и красота. Оригиналното режисьорско решение за извеждане на сцената на бели  коне взриви публиката във възторг и създаде запомняща се артистична игра. Не са избегнати някои модерни сценични тенденции на пеене и лягане по сцената, например във второ действие. На стадиона, поради липса на акустична среда, техническите средства не могат да ограничат разпръскването на звука и да предадат интимната красота на музиката, но пищните зрелищни ефекти компенсират емоционалното очарование. Спектакълът на операта "Кармен" спечели обичта на многобройната публика и поласка самочувствието на съгражданите на яркото дарование Веселина Кацарова. Благодаря за възможността чрез томболата на "Каста дива" да преживея съкровена радост с любимото оперно изкуство, написа в електронната ни поща castadiva@bnr.bg г-жа Юлия Нанчева от Михайлово, която беше сред късметлиите в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“ за билети за концерти и спектакли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!