Посланик Надежда Нейнски:

Днес трябва да стане ясно дали задържаната в Турция българка ще бъде освободена или ще ѝ повдигнат обвинение

| обновено на 28.07.17 в 17:54
Снимка: БТА
Днес изтича 7-дневният законов срок, в който трябва да стане ясно дали задържаната в Турция българка ще бъде освободена, или срещу нея ще бъде повдигнато обвинение. 

Това съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, която ръководи оперативните щабове в Истанбул и Анкара, сформирани по случая. Съдебното заседание, на което ще бъде взето това решение вече е започнало.

Тази сутрин ние изпратихме консула да придружи семейството - майката и бащата, до следствения арест при момичето. Осигурили сме защита и се оказва необходимото съдействие, доколкото е възможно от страна на държавата. Ние направихме оперативни щабове - под мое ръководство и в Анкара, и в Истанбул, за да следим отблизо случая и разбира се, информираме своевременно Министерски съвет, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева, които следят лично и непосредствено въпроса. В момента семейството и консулът пътуват към следствания арест и се надяват, че ще имат възможност да се видят с момичето. Междувременно днес, малко по-късно изтича седемдневният законов срок, в който тя може да бъде задържана, без да ѝ се предявява обвинение. По закон след тези седем дни, ако не се предяви обвинение, тя трябва да бъде освободена, така че днес ще имаме някакво развитие вероятно в по-късните часове. Разбира се, всеки случай, свързан със задържане на български граждани, е притеснителен. Съдействието, което можем да окажем, е и по консулска линия, и по политическа, разбира се, но все пак се водят в момента следствени действия, така че възможностите, извън това да бъдем в контакт със задържаната и с нейното семейство, не са много големи, но е осигурена адвокатска защита, така че всичко, което е в рамките на закона и което можем да направим, на този етап е направено.


Двете българки са арестувани от турските власти на 22-ри юли, а сигналът за това е подаден в посолството в Анкара на 24-ти юли следобед, съобщи посланик Нейнски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53