Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Една от двете българки, задържани в Турция, е освободена

| обновено на 28.07.17 в 18:07
Снимка: БГНЕС
Една от двете българки, задържани в Турция, е освободена, съобщиха от Министерството външните работи. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря ѝ.

Семейството на задържаната българка и консулът ни в Истанбул ще направят опит да разговарят с нея днес в следствения арест, за което е необходимо разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност” в Айдън.

В Генералното консулство в Истанбул е получен факс от наблюдаващия прокурор, че не е намерил основания за задържане на двете българки. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти, уверяват от външното ни министерство. Създадени са оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят развитието на въпроса.

Българките бяха арестувани на лятна ваканция в курорта Дидим, разположен на около 200 километра южно от Измир, а сигналът за задържането на жените - майка и дъщеря, е подаден от съпруга в посолството на България в Анкара. Местни медии съобщават, че те са били в компанията на британец, който заедно с една от жените е разследван за връзки със сирийския клон на обявената от Турция за терористична организация на кюрдските сили. Местното издание „Айдън Денге“ пише, че българките са от турски произход, с инициали Мира Й. А. и майка й - Веселина П. Р. А.,  а британецът е Джоузеф А. Р. Според съобщения от Валийството в Айдън, цитирано от вестник "Миллиет", при задържането са конфискувани мобилни телефони, компютър и електронни файлове.

Според турските медии британецът е прекарал 3 месеца в Сирия, където се твърди, че е получил военно обучение от сирийските кюрдски сили за народна защита през 2015-а година, но не е участвал в сражения, след което се е завърнал на Острова. Той е публикувал в социалните мрежи снимки във военно облекло и пропаганда на силите за защита на народа. По-младата от двете българки е учила право в Холандия и Великобритания, а през 2015-а година се запознава с арестувания британец чрез социалните мрежи.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" журналистите от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова и Теодор Иванов разказаха за историята на българката Мира и британеца Джоузеф:

Съвсем случайно попаднахме на тази двойка. Разбрахме за тях от наш приятел, който не живее в България, а в Австрия. Когато те дойдоха в България около Великден, ние се свързахме с тях и решихме, че бихме могли да разкажем от една страна за войната в Сирия, от друга страна за личните човешки преживявания там през тяхната история, защото тя всъщност наистина е много интересна и много впечатляваща. Те двамата се запознават във Фейсбук, когато Джо е на територията на Сирия и там той участва като доброволец в хуманитарни мисии, а Мира в същото време е студентка по международно право в Холандия и тъй като е от кюрдски произход, прави група във Фейсбук, която група се занимава с това да дава информация на доброволците, които са в Сирия и са ангажирани с конфликта там. Така всъщност те двамата се свързват. Между тях пламва нещо повече от приятелство, нещо повече от сътрудничество и след шестте месеца, през които Джо е в Сирия, той решава, че иска да я види. Минава през Холандия, срещат се на една гара и историята се развива в нещо повече от сътрудничество и приятелство, превръща се в любовна история - разказа Николета Атанасова.

Джо има много интересна история. Той е гражданин на Великобритания. Бил е войник в Британската армия, бил е на мисия в Афганистан, на учение в Африка. През 2013 година той се освобождава от Британската армия, поради травма, която получава в Афганистан. След това решава на своя глава да замине като доброволец в Сирия, като минава през иракската граница, влиза нелегално в Сирия, където се свързва с кюрдските милиции в Северна Сирия и прекарва там 5 месеца - обясни Теодор Иванов.

Цялото интервю с Николета Атанасова и Теодор Иванов, както и откъс от техния проект за историята между Мира и Джоузеф, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени