Йонас Кауфман и Мария Агреста в „Отело“ на „Ковънт Гардън“

| обновено на 02.08.17 в 13:06

В последните прожекции от кино сезон 2016/2017 на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ проследихме завръщането на знаменития тенор Йонас Кауфман на една от най-престижните световни оперни сцени след здравословен проблем и успешния му дебют в операта „Отело“ от Верди.

Той беше отново завладяващ – с красивата си осанка, макар малко понапълнял, с красивия си глас, макар като че ли малко да го пазеше, и с изключителната си интелигентност и музикалност! Признавам, докато го гледах като Отело, няколко пъти изпитах носталгия по неговия Андре Шение от предишните кино сезони на „Ковънт Гардън“ – спектакъл, в който не си мислех какво ми харесва и какво не, а просто бях напълно завладяна от красотата – и на постановката, и на изпълнението! С голям интерес очаквах и изявата на ученичката на маестра Райна Кабаиванска Мария Агреста в ролята на Дездемона. Приятно ми е да споделя с вас радостта от нейния успех! Публиката в "Ковънт Гардън" аплодира топло гласа й и майсторската музикантска шлифовка на "Школата Кабаиванска". Приятно ми беше да споделя радостта от успеха й и с г-н Георги Текев – изпълнителния директор на Нов български университет, който също беше в кино салона. Чуйте в звуковия файл.

"Песента на плачещата върба" и една от най-красивите арии в света на оперното изкуство - "Аве Мария", бяха брилянтно изпълнени до съвършенство, а дуетите между ожесточения Отело и съратника му Яго бяха засенчени от овациите на публиката в киносалона. Финалните аплаузи бяха насочени главно към Йонас Кауфман, като присъствието и сценичното превъплъщение в ролята на Мавъра беше пресъздадено по един необикновен начин, поглеждайки персонажа "отвъд видимото", както самият режисьор Кейт Уорнър споделя. "В някои моменти забравяш за мястото, за пространството, слушаш един брилянт и знаеш, че си там, действието не е пред теб, ти си там..." - сподели зрител, който не е пропускал събитие на "Ковънт Гардън" и "Метрополитън" в последните 15 години насам! Радост и бурни овации, така бе белязана вечерта снощи - един достоен и със сигурност незабравим завършек на сезон 2016/2017, написа на страницата на „Каста дива“ в социалната мрежа facebook слушателят ни Петър Ризов от София, който спечели в томболата на предаването билети за прожекциите на „Отело“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!