Александрина Михайлова – най-младото откритие на Школата Райна Кабаиванска


По традиция в края на месец септември Нов български университет и Софийската национална опера поднасят на столичната публика прекрасно музикално събитие в навечерието на новия музикален сезон. Това е галаконцертът на майсторския клас на оперната дива Райна Кабаиванска.

Тази година в 17-я майсторски клас бяха избрани 13 млади оперни певци от България, Гърция, Италия, Сърбия, Литва, Корея и Венецуела след прослушване на 65 кандидати от 22 държави от 4 континента. Някои от тях пяха тази седмица на изискан камерен концерт в италианското посолство, за който ви разказах в предаването на програма „Хоризонт” „Събота 150”. Някои от тях ще гледаме в цял оперен спектакъл  – „Норма” от Белини, на 13-и, 14-и и 15-и октомври на сцената на Софийската национална опера. Тази вечер е галаконцертът на майсторския клас. Българското национално радио го предава пряко по програма „Христо Ботев”. А в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” бих искала да ви запозная по-отблизо с най-младата и много талантлива ученичка на маестра Кабаиванска – българския сопран Александрина Михайлова. Миналата година маестра Кабаиванска й поставя три задачи – да завърши успешно езиковата гимназия в Шумен, където учи, да научи италиански език и да отслабне с 20 кг. Тази година с гордост я представя на публиката.

Доста ясно си спомням първата среща с маестра Райна Кабаиванска, защото бях наистина много притеснена. Тя влезе усмихната, много лъчезарна и изведнъж настана спокойствие, веднага атмосферата стана много приятна! Всички много се забавляваме в самите часове… През следващата година мечтая да се забавлявам в Модена, да открия много хора, да се сприятеля, да пея! Има много старинни места, които бих искала да разгледам, богата история… Много ми харесва да чета за отминалите епохи, не само за България и Италия, въобще за света, сподели Александрина Михайлова пред микрофона на предаването „Каста дива“.

Чуйте в звуковия файл и запис на участието на Александрина Михайлова в камерния концерт в италианското посолство.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!