„Норма” с младите оперни певци от майсторския клас на Райна Кабаиванска

Снимка: БТА


Истински музикален празник беше спектакълът на операта „Норма” от Белини в Софийската национална опера с младите оперни певци от майсторския клас на оперната дива Райна Кабаиванска!

Марили Санторо в ролята на Норма, Елза Барберо като Адалджиза и Йонгхюн Риу в ролята на Полионе показаха и качествени гласове, и силен дух на сцената. „Норма” не е опера за дебютанти, но ние сме смели и толкоз, беше казала оперната дива Райна Кабаиванска. И наистина тяхната смелост заслужено беше възнаградена с 15-минутни финални аплодисменти от щастливата публика!

Във възторг и с изключителна наслада за слуха, очите и душата ми съм от вчерашното представление на операта "Норма" ! Питам се как Винченцо Белини е съумял преди повече от 186 години да сътвори такива омайващи звуци за човешкия глас и музикалните инструменти – звуци в хармония с текста и емоциите на човешката душа! От самото начало до самия край на операта всичко беше превъзходно! Всички изпълняваха с жар, чувства и плам ролите си.  Всеки се стремеше да покаже и да докаже себе си. И го доказаха!

Марили Санторо от Италия като Норма: един прекрасен, чист, топъл и силен мелодичен глас. Ролята беше изиграна с голяма артистичност и трагизъм. Елиза Барберо също от Италия като Адалджиза беше великолепна като глас и артистичност. Особено дуетите с двете певици звучаха възхитително. Йонгхюн  Риу от Корея като Полионе беше чаровен, с много топъл лиричен глас, с много чувства  и плам. Искам да подчертая, че особено ми харесаха изпълненията на хора на Софийската опера. Искам да отбележа също, че оркестърът и Григор Паликаров като диригент бяха на много високо ниво. Декорите в операта бяха приятни за гледане, прожектираните разнообразни скулптури и фрески бяха изключително, изключително приятни за окото. И това беше благодарение на Уго Де Ана, режисьор, сценограф и автор на костюмите. И накрая за великата Райна Кабаиванска, великата българка, нашата гордост и слава, която ни е на сърцето и душата! На нея дължим много и може само с любов да говорим за нея! Неслучайно аплодисментите бяха накрая нестихващи за нея и нейните ученици  повече от 15 минути! От нея бликаше искряща енергия и гордост за нейните ученици, рожби на нейния талант и майсторство. Всички участници бяха наградени с майчинска целувка и сърдечна прегръдка. И така, "Норма" от тази вечер ще я помним винаги! Неслучайно сте избрали предаването да се казва "Каста дива”! Толкова нежност, мелодичност  и благозвучие има в тази ария! Искаме да Ви благодарим на Вас и екипа в Радиото, че прекарахме една незабравима вечер на 13-и октомври, написа на електронната поща castadiva@bnr.bg г-н Антон Тодоров от София, който спечели билети за галаконцерта в томболата на предаването за музикално-сценични изкуство „Каста дива”.

Чуйте в звуковия файл още отзиви от публиката на спектакъла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!