Почина и вторият работник, пострадал при инцидента в завод „Арсенал“

Човешка грешка или техническа неизправност е причина за инцидента в „Арсенал“

| обновено на 15.03.18 в 12:42
Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина
Снимка: БГНЕС

Почина и вторият работник, който пострада при вчерашния инцидент в оръжейния завод „Арсенал“.

Колегата му - 27-годишен мъж, загина на място. 45-годишният Красимир Желев бе настанен вчера в болница в Стара Загора с 85% изгаряния.

„Пострадалият работник е починал в 2:15 часа тази сутрин“, съобщи за БНР областният управител Гергана Микова.

„На този етап е рано да се говори за нова информация. Единствената информация, която отговаря на истината, това е, че разследващите органи работят, Инспекцията по труда работи, Окръжна прокуратура е на терен… Очакваме те да приключат с дейността си в определения срок и тогава вече да стане ясно за какво говорим и какъв тип е аварията“, добави Гергана Микова.

Прокуратурата работи по две версии за причината за инцидента - човешка грешка и техническа неизправност.

След първоначалния оглед на мястото на произшествието, следствието започва разпити на свидетели, на ръководството на фирмата, назначени са и експертизи. От Окръжната прокуратура е иззета технологичната документация на завода. По данни на Главна инспекция по труда, производството, в което е станал инцидентът, е с ново оборудване. От 2016 година в "Арсенал" са направени сто планирани проверки за условията на труд. Установени са 460 нарушения, издадени са 11 акта за спиране на машини и четири за въвеждане на специален режим на работа. Последната проверка от миналата седмица, също е установила нарушения. Санкциите са влезли в сила. Актовете са между 1 500 и 15 000 лева.

Вчера бе съобщено, че причината за взрива в завода е неспазване на трудовата дисциплина.

„Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън“ заяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно  вещество“, обясни още министър Радев.

Коментар на Венелина Попова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53