Заради неспазване на технологичната дисциплина

Един човек е загинал и един е пострадал при инцидента в завода "Арсенал" в Казанлък

| обновено на 14.03.18 в 13:52
Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина
Снимка: БГНЕСИнцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина, това съобщи специално за "Хоризонт" изпълнителният директор Николай Ибушев. Двамата работници са влезли в помещение, в което е бил включен миксер за димна смес, който се управлява дистанционно извън помещението. Защо двамата са нарушили изискванията и са влезли в помещението, ще се установява тепърва.

Човешка грешка е причина за инцидента в завод 3 на военнопромишления комплекс "Арсенал" в Казанлък, при който един човек загина, а друг е ранен. Това обяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му, ситуацията е овладяна: 

"Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния". 

В барутен цех на завод 3 е възникнало самозапалване, причината за което ще изясняват тепърва огледът и следствието. Загиналият мъж е на 26 години. Друг с тежки изгаряния е откаран в Клиниката за изгаряния в Пловдив. На място са следователи, окръжният прокурор на Стара Загора и други институции, имащи отношение към инцидента.

Източници на "Хоризонт" съобщиха, че в последната седмица в завода има масови съкращения на работниците. 

Завод 3 се намира на основната площадка на "Арсенал". 

От МВР съобщиха пред "Хоризонт", че сигналът е подаден в 10.25 часа. 

На място са изпратени два екипа на пожарната. Пожарът е овладян, съобщи за "Хоризонт" директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Георги ХаджиевПредстои разследване. 

За инцидента потвърди и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че дружеството е изцяло частно.Свързани новини

Проф. Николай Радулов за взрива в "Арсенал": Безопасността е в ръцете на държавния контрол

Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Така проф. Николай Радулов , експерт по сигурността и преподавател в НБУ, коментира в предаването "12+3" взрива в "Арсенал". Радулов изтъкна някои от предпоставките за подобни инциденти като..

публикувано на 14.03.18 в 12:58
Още от категорията
Майкъл Коен - бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп.

Осъдиха на 3 години затвор Майкъл Коен - бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп

Бившият адвокат на президента на Съединените щати Доналд Тръмп - Майкъл Коен, беше осъден на 3 години затвор за различни престъпления, включително за тайни плащания на общо 280 000 долара на две жени, с които Тръмп имал извънбрачни връзки, за да не..

публикувано на 13.12.18 в 02:09

Румънската опозиция внася искане за вот на недоверие срещу правителство на Виорика Дънчила

Румънската опозиция ще внесе искане за вот на недоверие срещу лявото правителство на премиера Виорика Дънчила в петък, като гласуването най-вероятно ще бъде насрочено за следващия четвъртък, съобщава информационният сайт Зиаре. „Този вот на..

публикувано на 13.12.18 в 02:05

Академичният съвет на СУ обсъди казуса с болница „Лозенец“

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поиска повече яснота за процедурата по превръщане на болница "Лозенец" в национална педиатрия. Болницата е учебна база на Факултета по медицина към университета, а преди няколко..

публикувано на 12.12.18 в 20:52

ЕК отпуска 71 млн. евро за подобряване на Спешната помощ в България

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро от фондовете за сближаване, за да се подобри спешната здравна помощ у нас. Средствата ще бъдат използвани за преоборудване на всичките 237 звена на спешната помощ в България...

публикувано на 12.12.18 в 20:42

Прокуратурата разглежда нападението в Страсбург като терористичен акт

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора,..

обновено на 12.12.18 в 19:46

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в..

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновско

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновска област след предписания на Регионалната екологична инспекция. 102 са почистените територии, които са били замърсени с отпадъци. Най-много са площите в община Павликени..

публикувано на 12.12.18 в 18:18