Заради неспазване на технологичната дисциплина

Един човек е загинал и един е пострадал при инцидента в завода "Арсенал" в Казанлък

| обновено на 14.03.18 в 13:52
Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина
БГНЕСИнцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина, това съобщи специално за "Хоризонт" изпълнителният директор Николай Ибушев. Двамата работници са влезли в помещение, в което е бил включен миксер за димна смес, който се управлява дистанционно извън помещението. Защо двамата са нарушили изискванията и са влезли в помещението, ще се установява тепърва.

Човешка грешка е причина за инцидента в завод 3 на военнопромишления комплекс "Арсенал" в Казанлък, при който един човек загина, а друг е ранен. Това обяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му, ситуацията е овладяна: 

"Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния". 

В барутен цех на завод 3 е възникнало самозапалване, причината за което ще изясняват тепърва огледът и следствието. Загиналият мъж е на 26 години. Друг с тежки изгаряния е откаран в Клиниката за изгаряния в Пловдив. На място са следователи, окръжният прокурор на Стара Загора и други институции, имащи отношение към инцидента.

Източници на "Хоризонт" съобщиха, че в последната седмица в завода има масови съкращения на работниците. 

Завод 3 се намира на основната площадка на "Арсенал". 

От МВР съобщиха пред "Хоризонт", че сигналът е подаден в 10.25 часа. 

На място са изпратени два екипа на пожарната. Пожарът е овладян, съобщи за "Хоризонт" директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Георги ХаджиевПредстои разследване. 

За инцидента потвърди и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че дружеството е изцяло частно.Свързани новини

Проф. Николай Радулов за взрива в "Арсенал": Безопасността е в ръцете на държавния контрол

Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Така проф. Николай Радулов , експерт по сигурността и преподавател в НБУ, коментира в предаването "12+3" взрива в "Арсенал". Радулов изтъкна някои от предпоставките за подобни инциденти като..

публикувано на 14.03.18 в 12:58
Още от категорията

Двойно са се увеличили делата за запрещение в Добричко

Почти двойно се е увеличил броят на делата за поставяне под запрещение в Добричкия окръжен съд през 2017 г. Официалната статистика от 2016-а година показва, че в България лицата, поставени под запрещение, са 7 000. Към производства за поставяне под..

публикувано на 17.03.18 в 23:52

Огромни вълни в Охридското езеро заляха градини и плажове по крайбрежието

Огромни вълни в Охридското езеро, предизвикани от силния вятър, заляха градини и плажове по крайбрежието, съобщава македонският информационен сайт Фокус. Вятърът, със скорост около 90 километра в час, предизвика големи щети в град Охрид. Това се вижда..

публикувано на 17.03.18 в 19:51

Над 115 полета на лондонското летище "Хийтроу" бяха отменени заради снеговалеж

Снеговалеж предизвика анулиране на над 115 полета на лондонското летище "Хийтроу". Анулираните полети бяха основно по дестинации на къси разстояния, но мярката засегна и връзките с Ню Йорк и Чикаго, съобщи говорител на летището. Лошото време във..

публикувано на 17.03.18 в 19:46

Джордж Кремлис: Общините да засилят разделното събиране, особено на биологичните отпадъци

Общините да засилят разделното събиране, особено на биологичните отпадъци. За това призова на семинар в Пампорово Джордж Кремлис - ръководител на отдел "Екологична оценка на въздействието на околната среда и политика на сближаване“ в Европейската комисия...

публикувано на 17.03.18 в 19:43

16 души се удавиха в Егейско море, след като лодка с нелегални имигранти, потъна край гръцки остров

Най-малко 16 души се удавиха в Егейско море, след като лодка, препълнена с нелегални имигранти, потъна край гръцкия остров Агатониси, южно от Самос. Сред жертвите са и 6 деца. Двама мъже и жена успяха да доплуват до острова и да вдигнат по тревога бреговата..

публикувано на 17.03.18 в 19:27

Всички снегопочистващи фирми са в готовност за поддържане на републиканските пътища при зимни условия

Във връзка с очакваната сериозна промяна на времето и възможното преминаване на дъжда в сняг по високопланинските проходи, всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в готовност за поддържане на републиканските пътища при зимни условия,..

публикувано на 17.03.18 в 18:00

Използването на водата за пиене и битови нужди в старозагорското село Казанка е временно забранено

Районната здравна инспекция в Стара Загора забрани временно използването на водата за пиене и битови нужди в село Казанка. Причината е установено повишено съдържание на естествен уран над допустимата максимална стойност от 0,03 милиграма на литър...

публикувано на 17.03.18 в 17:55