Заради неспазване на технологичната дисциплина

Един човек е загинал и един е пострадал при инцидента в завода "Арсенал" в Казанлък

| обновено на 14.03.18 в 13:52
Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина
Снимка: БГНЕСИнцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина, това съобщи специално за "Хоризонт" изпълнителният директор Николай Ибушев. Двамата работници са влезли в помещение, в което е бил включен миксер за димна смес, който се управлява дистанционно извън помещението. Защо двамата са нарушили изискванията и са влезли в помещението, ще се установява тепърва.

Човешка грешка е причина за инцидента в завод 3 на военнопромишления комплекс "Арсенал" в Казанлък, при който един човек загина, а друг е ранен. Това обяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му, ситуацията е овладяна: 

"Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния". 

В барутен цех на завод 3 е възникнало самозапалване, причината за което ще изясняват тепърва огледът и следствието. Загиналият мъж е на 26 години. Друг с тежки изгаряния е откаран в Клиниката за изгаряния в Пловдив. На място са следователи, окръжният прокурор на Стара Загора и други институции, имащи отношение към инцидента.

Източници на "Хоризонт" съобщиха, че в последната седмица в завода има масови съкращения на работниците. 

Завод 3 се намира на основната площадка на "Арсенал". 

От МВР съобщиха пред "Хоризонт", че сигналът е подаден в 10.25 часа. 

На място са изпратени два екипа на пожарната. Пожарът е овладян, съобщи за "Хоризонт" директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Георги ХаджиевПредстои разследване. 

За инцидента потвърди и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че дружеството е изцяло частно.Свързани новини

Проф. Николай Радулов за взрива в "Арсенал": Безопасността е в ръцете на държавния контрол

Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Така проф. Николай Радулов , експерт по сигурността и преподавател в НБУ, коментира в предаването "12+3" взрива в "Арсенал". Радулов изтъкна някои от предпоставките за подобни инциденти като..

публикувано на 14.03.18 в 12:58
Още от категорията

Родителите на учениците от начално училище „Васил Левски“ във Варна настояват за ремонт на сградата

Родителите на учениците от начално училище „Васил Левски“ в квартал „Аспарухово“ във Варна, които сформираха инициативен комитет, ще се срещнат днес с ръководството на общината. Поводът е, че от половин година сградата на учебното заведение  е..

публикувано на 21.06.18 в 09:16

Фермерите в Словакия протестират, недоволни от измамите със земеделски субсидии

Фермерите в Словакия излязоха на протест снощи, като навлязоха с десетки трактори в столицата Братислава, недоволни от измамите със земеделски субсидии. Случаите бяха разкрити в едно от последните разследвания на журналиста Ян Куциак, убит през февруари..

публикувано на 21.06.18 в 08:58
Д-р Мариана Симеонова

Пациентски организации "Заедно с теб" не са съгласни с оставката на директора на Агенцията по трансплантация

Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха писмо до медиите, в което изразяват несъгласието си с оставката на д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация. Според пациентите, без д-р Симеонова работата на институцията ще спре..

публикувано на 21.06.18 в 08:53
Мъж държи плакат с надпис „Без наказания за чиновници“ на протеста снощи в Букурещ.

Румънци протестираха срещу законови изменения, които пречели на борбата с корупцията

Хиляди хора се събраха снощи на протести в Букурещ и други градове на Румъния срещу предлаганите от управляващите законови изменения, които според опозицията имат за цел да амнистират нарушители и да пречат на борбата с корупцията. Пред сградата на..

публикувано на 21.06.18 в 08:51

Нови данни от „Панамските досиета“ уличават световни знаменитости в укриване на доходи

Нови данни от „Панамските досиета“ сочат, че укриването на доходи и данъци от известни личности продължава. Това става ясно от публикация в германски медии, участвали в журналистическото разследване на международния консорциум на разследващи журналисти...

публикувано на 21.06.18 в 08:34

В 13.07 часа днес в България ще настъпи астрономическото лято

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято. Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет „Св. Климент Охридски“...

обновено на 21.06.18 в 08:27

Част от служителите на НИМХ излизат на протест срещу ръководството на БАН

Част от служителите на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН излизат в 9 ч. на протест срещу ръководството на Българската академия на науките, което според тях ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на..

обновено на 21.06.18 в 08:15