Изборите в страната

| обновено на 21.11.21 в 14:03
Снимка: Ани Петрова

Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. В 9399 има машини. Единични сигнали за дефектирали устройства имаше в началото на изборния ден.

В Пловдив изборният ден започна нормално. Непроменен е броят на избирателните секции и те са 481 за шестте района на града. В една от тях, в Район Северен, ще се гласува с бюлетини, реши РИК снощи, защото машината там е дефектирала при инсталирането ѝ. Право на глас имат 301 978 пловдивчани. Малцина от тях бяха пред секциите си още в 7 часа. Гласуването с машина им отне по-малко от минута.

В Бургаска област са отворени 756 секции. Няма неработещи машини. 364 612 са гласоподавателите в областта. 

Без сериозни нарушения преминава до изборния ден в Ямболска област. Всички 169 машини са в изправност. С една повече са разкритите днес секции на територията на областта в сравнение с предходната седмица, тъй като в елховския следствен арест е имало достатъчен брой избиратели за нейното формиране. Секциите са 244 от тях 11 са подвижни секции, като 3 са за covid болни и карантинирани. Право на избор в областта имат  108 105 – души.

В област Ловеч 118 419 избиратели имат право да гласуват в 269 секции. Във всички 176 секции, в които се гласува машинно, устройствата работят. Проблеми има с многото смени на членове на секционни комисии, а избирателната активност засега е по-ниска. Няма сигнали за нарушения на изборния процес.

В област Велико Търново на балотажа ще се гласува в 420 секции. 311 от тях са с гласуване с машинно устройство. В 39 отново ще има по две устройства. Право на глас имат близо 211 000 избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20% смени на изборните състави. От последните президентски избори преди пет години избирателите в област Велико Търново сега са намалели с 11 000. Няма промяна в организацията на изборния процес между първия и втория тур. Covid секции има в Областната болница във Велико Търново и в Общинската в Горна Оряховица. За поставените под карантина избиратели са организирани четири подвижни секции – във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени. Между двата тура на изборите по предложение на политическите партии РИК замени още 147 членове на секционните комисии, което е нова смяна на близо 5% от изборните състави. На първия тур на президентския вот избирателната активност в областта беше 37,59%. 

В област Стара Загора изборният ден започна спокойно. Секциите в областта са 508. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, съобщи Теодора Крумова, зам.-председател на РИК. 

Във Видинско има 258 секции. 16 са подвижните секции. За избиратели под карантина или изолация са определени две подвижни секции - в общините Брегово и Видин. 

Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване – 782.

В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%.  Изборният ден започна нормално, съобщи говорителят на РИК Минко Стефанов. На няколко места не са се явили членове на комисии поради заболяване.  При старта на изборния ден няма неработещи машини.

482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347. Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите. 

В Община Стара Загора право на глас имат 140 032 души. Избирателните секции са 215. В града те са 149, а в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 са избирателните секции с подвижна избирателна кутия (ПИК).

В Кърджали и областта избирателната активност е мното по-ниска от изборите 2 в 1 на 14 ноември. Тя е 4,44 на сто към 11 часа.

Голяма част от останалите след първия тур изселници използват престоя си, за да подменят личните документи. Казаха, че след като са тук, ще гласуват. Напрегнатата ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево" наруши графика на редовните линии с Турция. Повечето бяха отменени. Два автобуса пристигнаха в Кърджали в ранния следобед в събота, а други два заминаха обратно. Според превозвачески фирми очаква се днес курсовете да бъдат възстановени. Турски журналисти споделят, че едва ли ще се повтори вотът на изселниците от миналата неделя.

Нормално започна изборният ден в Костинброд. В 7-а СИК, една от 23 те на територията на Софийска област, отвориха точно в 7 ч. Машините там са две. Хората в комисията очакват по-лек изборен ден, отколкото преди седмица.

Отсъстващи членове на секционни комисии и една неработеща машина белязаха началото на изборния ден в област Благоевград. В община Кресна не са се явили трима членове на секционни комисии, а в Струмяни – заместник председател на СИК. В една от секциите в град Добринище, община Банско, има проблем с едно от двете устройства за гласуване. От полицията в Благоевград  информираха, че  изборният ден е започнал без сериозни нарушения. 

Спокойно протича до момента изборният ден в област Плевен, където се гласува в 402 избирателни секции. Поради добрата тенденция с Covid болните РИК закри две секции в община Левски. В община Плевен има 4 подвижни секции – 2 за хора с увреждания и 2 за Covid болни. Дори и днес хората, поставени под карантина, могат да се обадят за гласуване, припомни Красимир Иванов, директор дирекция в Общината:

"Проверяваме ги служебно в националния Covid регистър. Обаждаме се на подвижна секционна комисия, която е в района, посещава адреса и гласуват".

При ниска избирателна активност преминава изборния ден в област Пазарджик. Няма сигнали за нарушения. Секция номер 10 в Пещера премина на гласуване с хартиени бюлетини, заради дефект в машината. В сравнение с 14 ноември, гласуването в родопската част на региона е видимо по-слабо. Въпреки това, на фона на останалата част на областта, към момента там, избирателите, които вече са упражнили правото си на вот, са повече. 

В Силистра изборният ден е стартирал нормално, с единични случаи на замяна на членове, съобщи за „Хоризонт“ председателят на РИК Марияна Чобанова. Няма сигнали за нарушаване на обществения ред, 114 090 души имат право на глас в областта. Нормалните секции са 221, 8 са подвижните за хора с увреждания, а 7 – ковидните. Машинно се гласува в 175 от тях.

В област Видин изборът започна спокойно.

Още по темата в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 10:22

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 07:39

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:07
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България": "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение". При обработени..

публикувано на 10.06.24 в 14:46

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:54

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол. "Има хора, които..

публикувано на 09.06.24 в 15:40

90 на сто от хората гласуват с хартиени бюлетини

Когато машините бяха нещо ново в изборния ден, много хора от любопитство пробваха. Днес обаче 90 на сто гласуват с бюлетини. Това съобщи пред БНР-Радио София Ралица Костова – председател на 26-а СИК в 15-о средно училище в столичния квартал "Надежда 2".“ Изборите там текат нормално, без проблеми. До 10 часа са гласували около 50 души -..

публикувано на 09.06.24 в 10:58
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:16

Повишено внимание в изборния ден!

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори .       "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами . Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните..

публикувано на 06.06.24 в 17:52

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:47