Атанас Радев: Наблюдаваме плурализация в местната власт

Атанас Радев - политолог
Снимка: euronewsbulgaria.com

Местните избори в България през последните години се превърнаха във важен индикатор за настроенията на обществото и отношението към управляващите партии. За да разгледаме този аспект, проведохме разговор с политолога Атанас Радев.

"Наблюдаваме плурализация в местната власт. Ще наблюдаваме многообразието между различни кметове, издигнати от различни партии от една страна, от друга общински съвети, които ще имат характер или близо до коалицията, която ни управлява на национална ниво, или някакъв друг", посочва той в ефира на предаването "Нашият ден". 

В следващите четири години ще бъде интересно да се наблюдава как различните политически сили взаимодействат и как постигат съгласие на местно ниво. Този аспект може да промени динамиката на местната власт и да предизвика интересни развития в областните градове. Всъщност, това е ключовият елемент, който може да определи каква ще бъде горната карта на българската политика в близкото бъдеще.

Кампанията за местните избори през последния цикъл се отличава от предишните, особено в политическия опит на кандидатите и дебата, която се разрази между тях. Всичко започна четири месеца преди изборите, когато беше обявена кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София и тя бързо доведе до подем на въпроса за Паметника на Съветската армия.

По неговите думи интересното в тази кампания е, че се е създала разделителна линия, която минава през Княжеската градина и точно през Паметника на Съветската армия. Този символ обособи две идеологически ядра в София - комунизма и антикомунизма, но в същото време, поради биографията на Васил Терзиев, започна да се размива.

Ваня Григорова, която също се състезава за кметския пост, успя да пълни съдържание левия диалог и левите послания, връщайки ги към тяхната същност. Така тя внесе в кампанията левите идеи и политика, които в последните години не бяха акцентирани от БСП.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимка – euronewsbulgaria.com - стоп-кадър
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16