6 партии в новия парламент вижда Центърът за анализи и маркетинг. И те са?


На този етап е вероятен шестпартиен парламент, с опция и за седма партия, според последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено в Националния пресклуб на БТА.

Центърът е възложител на изследването, той го и финансира. Допитването е проведено в периода 31.05-04.06 т.г. В него са участвали 821 пълнолетни граждани на България, използвано е „пряко стандартизирано интервю лице в лице“. Методът на формиране на извадката е "двустепенна гнездова с вероятност, пропорционална на размера на гнездата". 

Ако изборите за Народно събрание (НС) са днес, малко под 10% ще бъде разликата между евентуалните първа и втора политическа сила -ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) според резултатите.

За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26.4% сред вероятните гласуващи, което би осигурило на коалицията 70-76 депутати в 50-ото НС

За ПП-ДБ – 16.6 % или 43-49 народни представители

ДПС би получило 15%, 40-44 места в НС

„Възраждане“ – 14.5%, 38-42 депутати

„БСП за България“ – 8.4%, 21-25 места в парламента

„Има такъв народ“ – 5.3%, което би им осигурило 13-17 депутати

С „не подкрепям никого“ ще гласуват  4.2% о т анкетираните

Под чертата от четири процента за влизане в НС са „Солидарна България“ – 3.2 %, което им дава реален шанс да я прескочат, посочи директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

За „Синя България“ било малко вероятно, но също не е изключено да станат част от 50-ото НС. До момента за тях биха пуснали бюлетина 2.4% от вероятно гласуващите. 

От това, което виждаме до момента, само между първите две политически сили трудно ще се получи двукомпонентна коалиция, която да управлява, коментира Павлов. Според него задачата да се излъчи двупартийно управление ще бъде още по-трудна, ако в следващото НС има и 7-ма политическа сила, като и в двата случая ще трябва да има трета формация в управлението. 

След тези избори най-вероятно съставянето на правителство ще  бъде по-трудно,  ще се наложи ДПС да бъде вече официален, а не подкрепящ партньор, което ще създаде проблеми за ПП-ДБ, коментира Юлий Павлов. Правителство, ако бъде съставено, според него, ще бъде с коалиционно споразумение и ясно разписани механизми за вземане на решения. По думите на директора на Центъра за анализи и маркетинг силно се надценява влиянието върху изборните резултати на корпоративния и купения вот.

На въпрос дали новият парламент ще успее да излъчи редовен кабинет 33.7% сред всички и 51.4% сред вероятните гласуващи отговарят с „да“. По-скоро „не“ смятат 46.9% от всички и 35.2% от вероятно гласуващите. 19.4% от всички или 13.4% от вероятните гласуващи не могат да преценят.

Ако все пак не може да бъде излъчен кабинет, 32.6% от всички и 37.8% сред вероятно гласуващите са отговорили, че по-добрият вариант би бил кабинет, подкрепен от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Вариант „нови избори“ предпочитат 36.5% от всички, 39.4% сред вероятните гласуващи.

Останалите не могат да преценят.

Според проучването се очаква на предсрочните парламентарни избори на 9 юни да гласуват между 2.5-2.7 млн души, което като процент от националните списъци е под 40%.

За евровота ще има малко по-малко гласоподаватели, предвид най-вече, че живеещите в Турция наши сънародници нямат право на глас.

Ако изборите за ЕП са днес, отново най-много проценти отиват за ГРБ-СДС според данните от изследването.

ГЕРБ-СДС биха имали 26.2% от вероятно гласуващите, което би им осигурило 5 евродепутати

ПП-ДБ – 17.7%, 4 или 3 евродепутати

„Възраждане“ – 14.8% и трима евродепутати

ДПС – 14.1%, три места в ЕП

„БСП за България“ – 8.1%, двама евродепутати

„Има такъв народ“ с 5.3% , което им дава възможност да вкарат 1 евродепутат

Сред политиците няма такъв, който да има положителен рейтинг, има по-високо недоверие, обясни още Павлов. По думите му повечето водещи политици у нас са с доверие под 20%.

Най-високо доверието е към президента Румен Радев -42.6%, недоверието към него е- 44.1%

Вицепрезидентът Илияна Йотова – 37.1% доверие, 49.3% недоверие

Служебният премиер Димитър Главчев събира доверието на 18.3% от запитаните и 65.2% му нямат доверие

Бойко Борисов – 24.3% доверие, 69.2% недоверие

На Кирил Петков вярват 18.7 % от запитаните, 73.4% - не

Асен Василев е с 17.3% доверие, 78.5% – недоверие

Костадин Костадинов се ползва с доверието на 18.1%, 77.2% са отговорили негативно

Делян Пеевски – 7.5% доверие и 84.8% недоверие

Джевдет Чакъров – 7.5% доверие, 73.3 – недоверие

Корнелия Нинова – 13% от запитаните й вярват, 74.4% - не

Слави Трифонов – 15.2 доверие, 69.7 недоверие

При институциите единствено армията е с положително доверие – 52%, недоверието е 36.7%

Най-високо е недоверието към прокуратурата – 72.5 %, доверието е 14.3%

Народното събрание също е с висок процент на недоверие – 72.4%, доверие – 14.8%

Полицията се ползва с доверието на 37% от запитаните и недоверие от 47.3%

Запитани как се е справило правителството „Денков-Габриел“ ,  27.5% намират, че е било успешно, а неуспешно – 68.2%. Справя ли се служебното правителство на Димитър Главчев - 20.3% отговарят с „по-скоро успешно“, 48.5% с „по-скоро неуспешно“ .ПП-ДБ носят основната отговорност за провалената ротация, смята по-голямата част от запитаните – 23.8%; ГЕРБ-СДС – 17.3%. 

Сред сериозните проблеми на страната най-вече участниците в допитването посочват корупцията в съдебната реформа и лошото управление на страната.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 18:07

ПП "Величие" с мандат в Стара Загора

ПП "Величие" взе мандат в Стара Загора. Партията е на 7-мо място в региона и ще изпрати един депутат – Красимира Нинова – Катинчарова. Първи в 27-ми избирателен район са ГЕРБ-СДС и те ще имат  трима народни представители в новото Народно събрание. Това са Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова. ДПС и "Възраждане" ще имат по..

публикувано на 16.06.24 в 15:30
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 11:21
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06