Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна преброяването на зимуващите водолюбиви птици

От 13 до 15 януари 2017 г. в Българското дружество за защита на птиците организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на дружеството се включват в традиционната инициатива. Тя обхваща България, Европа и част от Северна Африка. На територията на страната се провежда за 41-ви път, а целта е да се събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популацията на различни видове птици, разказа за Радио Кърджали Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците. 
"В района на Кърджали преброяването включва язовир "Студен кладенец", река Боровица, язовирите "Кърджали" и "Ивайловград", цялото течение на река Арда в ниската й част. В Хасковска област ще се преброяват язовир "Тракиец", някои по-малки водоеми около Харманли и части от река Марица. През изминалите седмици се установиха някои интересни и редки за страната ни видове птици, които са дошли от север да зимуват у нас. Причината за това са резките температурни промени, обхванали страната ни и цяла Европа", обясни Волен Аркумарев. 
Какви точно видове зимуват в България ще стане ясно след преброяването.

Вижте още

Национали по тенис на маса са на подготовка в Ардино

За първи път Ардино е домакин на подготовката на българските национални отбори по тенис на маса за кадети и кадетки до 15 години, както и на юношите и девойките до 19 години. Четирите гарнитури на националните състави са на подготвителен лагер в Ардино за предстоящите Балкански игри по тенис на маса.   Състезанието ще се проведе от 23 до 29 юни  в..

публикувано на 21.06.21 в 13:59

Кърджали отново е в Топ 3 на областите със завършен ваксинационен цикъл

Броят на поставените ваксини в област Кърджали вече е 33 632.  В неделя регионът отново попадна в Топ 3 на имунизациите с 227 поставени дози от 3 вида ваксини, без „Модерна“.  15 088 са жителите на област със завършен ваксинационен цикъл - с „втора игла“ или еднократната „Janssen“. "Тенденцията е, че хората вече гледат по-положително. В..

публикувано на 21.06.21 в 11:18

В Славейков обмислят да издадат разработките от ученическите конференции

Да се издадат в печатно издание ученическите разработки, които през годините са участвали в различните издания на националната ученическа конференция по история. Това обмислят организаторите от школата ИстОрика и СУ "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, каза преподавателят Димитър Димов. " През всичките тия години сме се старали.  Материалите ги..

публикувано на 21.06.21 в 11:06

Настъпи астрономическото лято

 В 6.32 часа настъпи астрономическото лято. Днешният ден е и денят  на лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината , неговата продължителност е  15 часа  19 минути и 30 секунди. Лятото ще продължи 93 дни - до 22 септември. Тази година настъпването на астрономическото лято съвпада и с метеорологичното, защото с началото..

публикувано на 21.06.21 в 10:07
Свети Дух

Православната църква чества празника на Светия Дух

Бългaрcкaтa прaвocлaвнa църквa пoчитa църкoвния прaзник Cвeти Дух. Тoй ce oтбeлязвa 51 дни cлeд Вeликдeн, в дeня cлeд прaзникa Пeтдeceтницa и e винaги в пoнeдeлник. Нa тoзи прaзник Прaвocлaвнaтa църквa пoчитa Cвeтия Дух - eднo oт тритe лицa нa Cвeтaтa Трoицa.  Зaтoвa Църквaтa прocлaвя Cвeтaтa Живoтвoрнa Трoицa - Бoг Oтeц, Бoг Cин, Бoг Дух..

публикувано на 21.06.21 в 09:54

27 са новите случаи на COVID-19 в страната, в Кърджали и Хасково няма новозаразени

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В Кърджали и Хасково няма констатирани случаи. В Смолян е системата отчита 1 новозаразен Общо в  15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция...

публикувано на 21.06.21 в 09:37

Радио Кърджали гостува в Ардино

Радио Кърджали ще излъчва сутрешния си блок от 9 до 12 ч. утре, 21 юни, понеделник, от изнесено студио в гр. Ардино.  Кметът Изет Шабан ще говори за приоритетите в развитието на общината и визията на управленския екип до края на мандата. За проблемите в здравеопазването гости в студиото ще бъдат д-р Гюнер Осман, управител на Многопрофилна..

публикувано на 20.06.21 в 17:02