Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито..

публикувано на 21.07.21 в 13:07

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в..

публикувано на 20.07.21 в 17:10
Люпчо Куртелов

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са..

публикувано на 15.07.21 в 18:06
Агоп Узунбохосян

Арменците в Кърджали отказват астронавт за космоса

Като авантюра определи Агоп Узунбохосян, едно от лицата на „синята идея“ в Кърджали и пионер на демократичните промени, стъпката на Слави Трифонов да анонсира проект на кабинет и приоритети още преди да е конституирано Народно събрание и преди да е..

публикувано на 15.07.21 в 14:58
Николай Николов

Перуджа, Италия - избори и ЕВРО 2020

Сериозна активност отчетоха нашите сънародници в Перуджа при гласуването за 46-то НС. Изборната секция беше организирана в българското училище „Кап. Петко Войвода”. На 4 април гласа си там са подали 147 души. Почти толкова са упражнили правото си..

публикувано на 15.07.21 в 14:26

Емил Пенчев: Плажовете победиха идеята да се променят нещата

Как коментират изборните резултати творците, които са едни от най-точните барометри на обществените настроения, коментираме в ефира на радио Кърджали с художника Емил Пенчев.Черно-бели ли са изборните резултати, на какъв стил в изобразителното..

публикувано на 12.07.21 в 16:08

В област Кърджали отличните седмокласници по БЕЛ са повече, отколкото по математика

В област Кърджали отличните седмокласници по български език и литература (БЕЛ) са повече, отколкото по математика. Това показват резултатите от т.нар. малки матури. 1203-ма ученици се явиха на националното външно оценяване (НВО), което е с около..

публикувано на 04.07.21 в 11:27

Владимир Петров от Крумовград е с най-голяма колекция на модели на мотоциклети в страната

В колекцията на Владимир Петров, който е полицай, има над 2 500 екземпляра. Хобито му се превръща в страст, когато започва да купува за спомен модели на мотоциклети по време на посещенията си на различни мото събори в страната. Той самият е запален..

публикувано на 02.07.21 в 10:14
Даниел Делчев, областен управител

Областният управител: ПСИК са пъти повече за предстоящия вот

В пъти повече са образуваните подвижни секционни избирателни комисии в кърджалийски избирателен район за предсрочните парламентарни избори на 11 юли в сравнение с тези на 4 април. В закона има допусната празнота, която позволява тази..

публикувано на 01.07.21 в 23:50
Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев: Лешоядите са част от съкровищницата на България

Опазването на природата и застрашените видове е нещо, което се прави с години и то многократно надхвърля времевата рамка на един проект. Опазването на белоглавия лешояд в Източните Родопи е започнало преди повече от 30 години и този петгодишен проект..

публикувано на 29.06.21 в 19:19

Рецепта за здраво тяло: Движение, упражнения и положителни емоции

Болка в ставите или в кръста, или врата, навяхване, сецване. Кой не е изпитвал някое от тези състояния? Посягаме веднага към хапчето, за да облекчим болката и да ни просветне пред очите. Но от незапомнени времена има хора, които могат да поправят..

публикувано на 29.06.21 в 17:09

Форум театър в Кърджали или как ученици пренаписаха действието и "спасиха" героинята от наркотиците

Форум театър или как публиката дискутира, пренаписва и изиграва части от пиесата, беше представен в Кърджали от актьорите от театър Цвете. Такава форма се представя за първи път в Кърджали. Тя съчетава актьорско представление, дискусия с публиката..

публикувано на 29.06.21 в 09:56
Авторите на сборника

Д-р Сергей Ростовцев, мечтател и мисионер

В двора на Историческия музей в Кърджали беше представен сборникът "Пограничните пътища в живота на един лекар", посветен на живота и делото на руския лекар д-р Сергей Ростовцев. Това е човекът, положил основите на здравеопазването в Източните Родопи...

публикувано на 28.06.21 в 17:20

Фестивал на лешояда се провежда в Маджарово

Тридневен Фестивал на лешояда/Леш фест ще сложи край на петгодишния труд по проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“. Фестивалът ще се проведе в периода 25 - 27 юни (от петък до неделя включително) в Природозащитен център Източни..

публикувано на 25.06.21 в 13:16

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по..

публикувано на 24.05.21 в 17:53