Специалистът по съня Гергана Конжагюлова: Екраните на мобилните телефони пречат на съня на децата

По-ранното ставане при децата трябва да се компенсира от по-ранно лягане . При учениците в ранна възраст, сънят трябва да бъде около 10 часа в денонощие. Това е мнението на майката и сертифициран консултант по съня Гергана Конжагюлова по..

публикувано на 22.09.23 в 14:40

Директорът Марияна Пеева: Децата трябва да спят най-малко десет часа

Наредба на МОН доведе до негативни мнения на родители и на специалисти. Според промяна в нея училищата започват не по-рано от 7.30 часа, а не както досега не по-рано от 8. Това засяга училищата на двусменен режим. В около 250..

публикувано на 22.09.23 в 13:18

Георги Кулов: Вотът в Кърджали отново ще бъде етнически

Издигането на банкера Ерол Мюмюн за кандидат-кмет на Кърджали от Движението за права и свободи беше изненада за мнозина. Не се очакваше човек с позиции в партията до заместник-председателски пост да бъде освободен от досегашните си  ангажименти като..

публикувано на 21.09.23 в 17:59
Станислав Дечев, кмет на Хасково

Станислав Дечев: Обновихме 15 км водопроводи, въпреки че това трябва да е приоритет на държавата

Станислав Дечев, кмет на Хасково: Водата остава най-големия проблем на Хасково, въпреки че по време на вече изтичащия мандат положихме много усилия в тази посока. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на Хасково Станислав Дечев. Според него..

публикувано на 08.09.23 в 15:24

„Ние, потребителите“: Можем по всяко време да откажем личните ни данни да бъдат обработвани

На фона на зачестилите случаи на опити за онлайн събиране на лични данни с цел извършване на измами с тях от платформата „Ние, потребителите“ алармираха хората да пазят своите данни , да внимават на кого и за какво ги предоставят. Трябва..

публикувано на 05.09.23 в 18:20

Тракийци: Събитията от 1913 г. са сред най-тежките страници в историята ни

Позицията на Съюза на тракийските дружества в България е да брани автентичната история на България не само на тракийските българи. Справедливото определение за това, което се е случило през 1913 г. е геноцид над тракийските българи, каза..

публикувано на 01.09.23 в 21:03

Вече месец хората в кърджалийското село Дъждовница са без вода

В кърджалийското село Дъждовница вече месец хората са без вода. Търсили са съдействие от ВиК. Това каза в ефира на Радио Кърджали кмета на селото Гюлхаят Керим. "Търсили сме съдействие от ВиК дружеството, като започнем от управителя на дружеството,..

публикувано на 01.09.23 в 10:39

Автобусът през Новия мост ще извършва 20 курса през делнични дни

Нова автобусна линия тръгва в Кърджали от 1 септември и ще преминава през Новия мост - 113. Автобусите ще вървят през половин час и ще извършват 20 курса през делнични дни, като освен през квартал Възрожденци, колите ще преминават и..

обновено на 31.08.23 в 11:30

платена публикация
Популяризиране процедурата за предоставяне на международна закрила

След края на Втората световна война, твърде много хора, напуснали своите държави, не могат да се завърнат в тях заради преживяното, разрушенията и липсата на сигурност. Това кара международната общност да приеме разпоредби, чрез които тези хора да..

публикувано на 30.08.23 в 08:00
доц. д-р Петър Петров, ИЕФЕМ-БАН

"Потопеното наследство" разказва историята на изселените села при строителството на язовирите

Язовирите "Студен кладенец", "Кърджали" и "Боровица" и около 20 селища около тях, жителите на които са изселени по време на строежите на водоемите, бяха част от мащабно проучване на екип учени от Института по етнология и фолклористика с Етнографски..

публикувано на 25.08.23 в 16:48
За шеста година в Маджарово ще отбележат Международния ден на лешояда

В Маджарово ще отбележат за шести път Международния ден на лешояда

За шеста поредна година в първата събота на септември в Маджарово ще отбележат Международния ден на лешояда. Събитието се подготвя от Фондация „По-диви Родопи“, в сътрудничество с община Маджарово. Предвидени са разнообразни прояви,..

публикувано на 25.08.23 в 15:27
инж. Стоян Тошев, изп. директор на Изпълнителната агенция по горите

Багери и булдозер разчистват старите горски пътища по границата в община Кирково

Няма опасност пожарът под връх Вейката на територията на Гърция да премине в българска територия. Това увери инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите, който беше в Чакаларово, за да се запознае на място със ситуацията.  Инж...

публикувано на 24.08.23 в 11:26
Никола Чанев, областен управител на Кърджали

Никола Чанев: Засега няма тревожна информация от гръцките власти за пожара до границата

Във вторник от страна на гръцките власти не е постъпвала някаква тревожна информация за пожара между Комотини и Ксанти в Гърция. Борят се, успяват да задържат размерите на пожара и дори до някаква степен да го свият. Това каза за Радио Кърджали..

публикувано на 22.08.23 в 18:55
Диана Русинова

Диана Русинова: Държавата да създаде условия за контролирани гонки с мощни автомобили

Трябва да се прави разлика между хулиганите на пътя и тези, които искат да си тестват хубавите коли и да се състезават, казаха от ЕТЦП по повод наглата изява на жълтите павета в София и множеството сигнали за гонки в столицата и областните..

публикувано на 21.08.23 в 13:04
Димитър Илчев

Гражданско движение "Днес" започна кампанията "Кметът - обещания и резултати"

При засилен интерес започна допитването в Кърджали за работата на кмета в последните четири години. Само в първия час над 15 души са попълнили анкетните карти и са дали мнението си за изпълненото и неизпълненото в общината. Кампанията "Кметът -..

публикувано на 20.08.23 в 12:24

Петрова нива събира хиляди тракийци

Национален тракийски събор-поклонение по повод 120-ата годишнина от Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на тази събота, 19 август, в местността Петрова нива, община Малко Търново. Съборът се провежда под почетния..

публикувано на 18.08.23 в 16:14
Ивайло Кънев

Археологът Ивайло Кънев: Няма хора за разкопки, битката е жестока за всеки работник

Един от най-старите записи с кирилски текст, открит у нас, този, при крепостта в местността Балък дере до ивайловграското село Хухла, предстои „ да излезе с целия си блясък “ в последния том, посветен на 50 години от създаването на Националния..

публикувано на 18.08.23 в 00:40
Георги Кулов

Кой е Кърджа Али?

В Турция и България се снима документален филм за митичния основател на град Кърджали - Кърджa Али баба. Документалната лента се спонсорира от турското вътрешно министерство и непрaвителствената организация на българските изселници в Турция..

публикувано на 17.08.23 в 11:59

1.3 млн. души в света са заразени с ХИВ през 2022 г., за Кърджали случаите са четири

От 14 август до края на месеца, всеки, който иска да се изследва за СПИН или полово предавани болести, може да го направи безплатно и анонимно в Регионалната здравна инспекция в Кърджали.  Кампанията е една от четирите, които се провеждат всяка..

публикувано на 15.08.23 в 17:35

платена публикация
Норвежки финансов механизъм и ролята му за изпълнение на дейностите по проект „Повишаване на административния капацитет на компетентните органи в областта на убежището и миграцията"

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) започва излъчването на четири информационни видеоклипа, които представят по достъпен начин основната функция на  агенцията с компетентност в прилагането на държавната политика за..

публикувано на 15.08.23 в 13:39