Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученически конкурс за рисунка "Родопски багри" открива нови таланти в Кърджали

В памет на именития кърджалийски творец Джемал Емурлов - Джими Община Кърджали, ОДК гр. Кърджали и СУ „Владимир Димитров - Майстора” за трета година организират Областен конкурс за детска рисунка на тема „Родопски Багри”. Той предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение в творческа интерпретация във  всички възможни посоки: минало, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит), природа, паметници на културата,  мултиетническа фолклорна среда и др. Целите на конкурса са  откриването, популяризирането и подпомагане развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство; да стимулира и развива детското въображение и индивидуалност и да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов - Джими. Право на участие в конкурса имат всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г. Изискване  е да се рисува само с акварелни и темперни бои.  Всяко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби.  Размерите на  рисунката трябва да са 35/50 см. Това съобщи за Радио Кърджали директорът на Обединения детски комплекс Златка Пеньова.
На гърба на всяка творба трябва да има информация за трите имена на автора, възраст и клас, училище или извънучилищно звено, заглавие на творбата и име, и фамилия на ръководителя, с телефон. Оценка и класиране на участниците  ще се извърши в три възрастови групи 6 - 10 г., 11 - 14 г. и 15 - 19 г. Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди, както и специални награди.
Крайният срок за участие в Конкурса е 19 април.  Наградените и селектирани от журито рисунки  ще бъдат експонирани в изложбата „Родопски багри”, която ще се открие на 27.04.2017 г. от 15.00 часа в Детската картинна галерия на ОДК гр.Кърджали.

Вижте още

Почетоха паметта на Нури Адалъ

Днес се навършват 17 години откакто ни напусна видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ. Няма как да забравим, че неговото  противопоставяне срещу нарушаването на основните човешки права го отвежда 23 години в затвора и то в най-силния период на тоталитарния режим. Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис след..

публикувано на 05.08.21 в 15:51

Откриха обновеното Инфекциозно отделение

Напълно обновеното инфекциозно отделение в областната болница в Кърджали бе открито днес.  То е ремонтирано с помощта на бизнесмени и община Крумовград, която чрез общинските съветници е гласувала една част от сумата за дарение. Oтделението разполага с ремонтирани болнични стаи, кабинети и манипулациона, нова техника, шкафчета и хладилници...

публикувано на 05.08.21 в 15:33

Милко Багдасаров: Oптимист съм за съставянето на правителство

Лидерът на БСП в Кърджали Милко Багдасаров  е оптимист за съставяне на редовно правителство след пленума на БСП, на който беше решено разговорите с ИТД да продължат. „Ако не се стигне до решение, БСП при предложен трети мандат от Президента да предложи служебния кабинет като редовен. Аз съм оптимист. Нещата ще се случат още при първия..

публикувано на 05.08.21 в 14:42

Нивото на пожарната обстановка на територията на област Кърджали е повишена

Във връзка с настъпилото засушаване и трайно повишаване на температурите, пожарната обстановка на територията на област Кърджали повиши нивото си значително. От началото на месец юли на територията на областта са възникнали 46 пожара.  Вследствие на пожарите са унищожени 3 жилищни сгради, 20 броя черна и бяла техника, 4 селскостопански и..

публикувано на 05.08.21 в 12:20
Добив на строителни материали

Започва проучване за строителни материали в площ „Боряна”

Кърджалийската фирма "Саварона" ще проучва строителни материали в площ „Боряна”, разположена в землищата на селата Папрат, Тютюнче и Сипец, община Джебел, област Кърджали.  Това реши на последното си заседание Министерският съвет.  Разрешението за проучване се предоставя за срок от дванадесет месеца. За това време „Саварона” ЕООД ще вложи минимум 28..

публикувано на 05.08.21 в 12:01

Положителен Covid тест на чужденец от дома за временно настаняване в Любимец

Положителна проба за Covid-19 е дал чуждестранен гражданин от Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. От Регионалната здравна инспекция провеждат епидемиологично проучване и поставят под карантина контактните с него. Заразеният е настанен в болницата в Хасково, съобщават от Областния оперативен щаб. В дома е предписано извършване..

публикувано на 05.08.21 в 10:58

Оранжев код за горещини в почти цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за почти цялата страна от Националния институт по метеорология и хидрология. Само в областите Смолян, Добрич, Варна и Бургас кодът е жълт. Оранжев код е обявен и за силен вятър в областите София, София-град, Благоевград, Кюстендил, Перник, Монтана и Враца. Днес ще е предимно слънчево и горещо. След..

публикувано на 05.08.21 в 10:40