Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На "Капитан Андреево" спряха контрабанда на газ фреон

40 бутилки с газ фреон,  укрити в товарен автомобил, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево, съобщават от

Агенция "Митници". Камионът с българска регистрация, влизащ в страната от Турция, пристига на 7 юли 2018 година. Шофьорът, български гражданин, представил пред митническите служители редовни документи за превозвания товар. При извършения рентгенов и последвалия физически контрол митническите служители установяват, че между декларираната стока, върху специален палет, са поставени 40 бутилки газ фреон „R404а" по 10.9 кг всяка от тях. На бутилките има фабричен надпис, от който става ясно, че са пълни със забранения в България и страните от Европейския съюз, вреден за озоновия слой, фреон. Откритите бутилки с газ фреон не отговарят на изискванията на Регламент /ЕС/ 517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуоросъдържащите парникови газове и са забранени за въвеждане в ЕС с цел опазване на околната среда.

Недекларираният газ фреон е задържан, както и товарния автомобил, послужил като средство за извършване на нарушението. На шофьора е съставен акт по Закона за митниците.

За първите шест месеца на годината, при проверки на превозни средства,  влизащи в страната от Турция, митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали 317 бутилки с газ фреон. 


Вижте още

Учредиха четвърти клуб на БМЧК към СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали

В община Кърджали бе учреден четвърти клуб на БМЧК към СУ „Йордан Йовков“. По време на учредителното събрание 18–те нови членове взеха решение клуба да носи името „Бялата лястовица“ – символ на Надеждата и вярата в доброто. За координатор на клуба единодушно бе избрана Даниела Ангелова и за зам. координатор с болшинство Синем Али . За делегат на..

публикувано на 27.02.21 в 16:24

Решават дали учениците ще имат две пролетни ваканции

Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две - от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Предложението все още не е окончателно одобрено, но се обсъжда, а според министъра има и предимства, като това, че ще има една по-кратка и една по-дълга ваканция, освен това се..

публикувано на 27.02.21 в 15:40

Ученици от Черноочене участваха в първомартенска работилница

С голям интерес и активно участие протече конкурсът „Баба Марта бързала, мартенички вързала…“ организиран в СУ „Христо Смирненски“ в с. Черноочене. За посрещането на пролетния празник – децата, техните учители, родители, баби и дядовци, спретнаха първомартенска работилница по домовете си и сътвориха красиви сувенири, изработени от червени и..

публикувано на 27.02.21 в 14:59

ОДК стартира конкурс за детска рисунка на тема "Бъдещето през моите очи".

Общински детски комплекс стартира конкурс за детска рисунка на тема "Бъдещето през моите очи". Конкурсът се провежда за 6 поредна година. Право на участие имат деца на възраст от 6 до 19 години. Могат да участваст до 2 живописни или графични рисунки с размер 35х50см. Срокът за пращшане на рисунките  е до 30 март 2021г. Наградите са слушалки,..

публикувано на 27.02.21 в 14:58

"Арда" загуби след обрат на "Овча купел"

Арда загуби с 3:2 от Славия в мач от 19-тия кръг на висшата ни футболна лига. Въпреки че на два пъти гостите от Кърджали повеждаха в резултата чрез попадения на Тонислав Йорданов в 15-тата и Румен Руменов в 40-тата минута, "сините" допуснаха обрат. За "белите" от София се разписаха Петер Макрилос, отличил се с 2 попадения, и Георги Вълчев. След този кръг..

публикувано на 27.02.21 в 14:18

Никола Чанев: По повод националния празник 3 март издигнахме нови национални трибагреници на входно-изходните артерии на Кърджали

По повод националния празник 3 март спазихме традицията и издигнахме нови национални трибагреници на входно-изходните артерии на Кърджали заяви областния управитело на Кърджали -Никола Чанев и допълни: С този символичен жест отдаваме дължима почит на националните символи и приканваме всички наши съграждани да ги уважават и приемат като светини на..

публикувано на 27.02.21 в 13:14
Проф. Костадин Ангелов

От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания

От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Занятията трябва да се провеждат в съответствие с изготвените от министерствата на образованието и науката и здравеопазването Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19. Това нарежда..

публикувано на 27.02.21 в 13:13