Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Павлов: Гражданска защита беше мисия за хората



Днес, 18-ти юли служителите от Гражданска защита отбелязваха своят професионален празник. В България Дирекция "Гражданска защита" се сля с Дирекция "Пожарна безопастност и спасяване" на 1 януари 2011 г.  Кирчо Павлов, който беше дългогодишен началник на Гражданска защита в Кърджали сподели в ефира на Радио Кърджали, дали той и неговите колеги отбелязват все още своят празник: 
18-ти юли си остава празник на спасителите и Гражданска защита. В световен план тя си има структурите, има си своят механизъм, европейски, така че това, което се е случило при нас е решение на правителството тогава. Нека вашите слушатели сами да си направят извода - след като 2010 г. ни обединиха, ние решихме с моите колеги всеки последен четвъртък от месеца, на определено място, в определен час се събираме, за да се видим, както се казва, да се преброим. А на всеки 18-ти юли се събираме отново, за да си отпразнуваме празника. Така ще направим и днес, след 19.00 ч. се събираме около 22-23 души, за да отпразнуваме нашият професионален празник. Все още зададе ли се бедствие, независимо дали е наводнение, порой или пък зимно време навявания, тежки ситуации и така нататък, вашите колеги от медиите говорят за екипита на гражданска защита, което само по себе си говори, че народът беше свикнал с тази институция, беше свикнал с нейната мисионерска мисия, защото тя беше мисия за хората и в услуга на тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арестуваха ученици и родители за търговия с наркотици в гръцко училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол върху децата, които..

публикувано на 28.04.24 в 13:27
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Два месеца ще важат направленията за мамография от 1 юли

Направленията за мамография и ехография на млечната жлеза ще важат за два месеца, а не както беше досега - за месец. Промяната влиза в сила от 1 юли. Това реши Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса на последното си заседания тази седмица Двете високо-специализирани медицински дейности „Мамография на двете млечни жлези“ и „Ехография..

публикувано на 28.04.24 в 11:28

Над 100 състезатели се включиха в пехливанските борби в Кобиляне

Традиционният събор в кърджалийското село Кобиляне тази година отбеляза 60-годишен юбилей. На празника, който се проведе под мотото „Heка бъдем заедно веднъж в годината“, присъстваха жители от околните села, както и изселници от Турция, Белгия, Англия и Холандия.  Сред гостите бяха народни представители в 49-ото Народно събрание, представители на..

публикувано на 28.04.24 в 10:12

Дрифт шоу събира средства благотворително

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. Семейството му пробва..

публикувано на 28.04.24 в 09:59

Фестивал събра за изява близо 400 деца в Смолян

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново в празник,..

публикувано на 28.04.24 в 07:57

Регистрират спад на цените на едро на храни, плодове и зеленчуци

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 07:47