Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търси се замърсителят на Водното огледало в Кърджали

Експерти от РИОСВ-Хасково продължават да търсят източника, който замърсява водите на Водното огледало. Те са пристигнали в Кърджали по серия от сигнали на граждани, подадени в петък, събота и неделя.
До понеделник следобед не сме установили източник на замърсяване, продължаваме огледите. Обикаляме бреговете, отваряме шахти, обикаляме преполагаеми обекти, но досега, където сме ходили, не сме открили следи от изпускане. Това каза за Радио Кърджали Марияна Колева от Дирекция "Води" на РИОСВ-Хасково.
Експертите са взели проби от водата в реката още в събота. Те са изпратени за анализ в лаборатория в Пловдив и вероятно няма да са готови в близките дни. Марияна Колева каза още, че замърсяването е на моменти - видимо е в някои периоди, когато вятърът го събира на едно място, а в други реката се изчиства. Най-често се вижда около въжения мост.

Вижте още

Отвориха пробно ГКПП Маказа за седмица

Граничният с Гърция пункт Маказа отвори пробно за преминаване на леки автомобили. Това стана, след като властите в Атина отмениха от днес задължителната седемдневна карантина за чужденци. Пътуващите трябва да представят кюар код за локализация, отрицателен писиар тест или сертификат на английски език за поставена втора доза ваксина не по-рано от..

публикувано на 19.04.21 в 18:11
Снимката е илюстративна

Нелегални български авточасти са иззети при акция на полицията в Бурса

Автомобилни части на стойност над 3 милиона турски лири бяха иззети при операция на турската полиция в град Бурса. Авточастите са били внесени нелегално от България и Грузия, съобщи Анадолската агенция.  По случая са арестувани трима, двама от които са изселници от България. Местните медии в Бурса съобщават, че опитите за нелегален внос на части от..

публикувано на 19.04.21 в 18:07

Ръст на нощувките в Кърджали през февруари

 68.2 на сто е ръстът  на нощувките през февруари тази година в местата за настаняване в област Кърджали в сравнение със същия месец на предходната 2020-та. Нараства и общият брой на местата за настаняване, както и на леглата в тях, съответно с 9.8 на сто и 19.5 на сто. Данните са на Териториалното Статистическо бюро Юг - отдел Статистически..

публикувано на 19.04.21 в 16:21

Язовир Боровица прелива, няма опасност за населението

Язовир "Боровица" прелива, но няма никаква опастност за населението. Това увери управителят на "ВиК"-дружеството в Кърджали инж. Славчо Славков. Той отбеляза, че в момента нивото е на преливния ръб, но над него все още има свободен обем: "Преливната височина е 2.60 метра. Сега е на ръба, това също е свободен обем" каза инж. Славков , като уточни, че..

публикувано на 19.04.21 в 16:11

Започва кампания за подобряване на условията в шивашките предприятия

Тази седмица България се включва в мащабна кампания за подобряване на условията на труд и заплащане в шивашките предприятия. Кампанията е под наслов  „Шивашките фабрики и шивашките работници имат нужда от безопасни места за работа“. В България в шивашкия бранш официално са заети повече от 80 000 души. Те са силно засегнати от коронакризата. От..

публикувано на 19.04.21 в 14:30

Консултации при президента за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев  провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. След разговорите държавният глава трябва да определи кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Президентът ще обсъди поотделно с 6-те..

публикувано на 19.04.21 в 14:27

Двама кандидати за директор на театъра в Кърджали

 Гълъб Бочуков и Димитър Атанасов са  допуснати до конкурса за директор на театъра в Кърджали, който министерството на културата обяви в началото на годината.  Бочуков заемаше поста и до обяваването на конкурс.  По информация на Радио Кърджали, Димитър Атанасов е актьор, но не е от Кърджали. И двамата отговарят на поставените изисквания - да имат висше..

публикувано на 19.04.21 в 14:15