Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 години железница до град Белица

Родопската теснолинейка
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

На Втори коловоз на ж.п. гара Септември, 08.30 ч. “Български държавни железници” АД представя историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив с двата ретро вагона от царско време. Инициативата е организирана от сдружение “За теснолинейката” под мотото “80 години железница до Белица”. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13.00 ч. 

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с влак “Родопи” в 8.45 ч. В този ден представителите на Гражданско сдружение “За теснолинейката” ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема “80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени. При пристигането в гара Белица в 12.25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка.

Вижте още

Неджми Али: Регионалните и местните власти трябва да получат необходимата подкрепа по време на кризата от COVID-19.

Регионалните и местните власти трябва да получат необходимата подкрепа и инструменти, за да могат да отговарят по-добре на неотложните потребности на местното население по време на кризата от началото на пандемията от COVID-19. Това отбеляза кметът на Джебел Неджми Али по време заседанието на Комисията по политика на териториалното сближаване и..

публикувано на 26.09.20 в 14:28
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Няма свръх стойности на заразени с Covid-19 в училищата

В училищата няма свръх стойности на заразени с коронавирус спрямо общия брой заразени, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той уточни, че в момента паралелките под карантина са 0.4%. По думите на министъра дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в класните стаи: “Ако имаме бум на заразените в община, област,..

публикувано на 26.09.20 в 14:20

11 са избраните социалисти от област Кърджали, които участват в 50-и юбилеен Конгрес на БСП, начело с областния председател на партията Милко Багдасаров

793 делегата и над 500 гости присъстват на днешния 50-и юбилеен Конгрес на БСП.  11 са избраните социалисти от област Кърджали, които участват в първото заседание на Конгреса начело с областния председател на партията Милко Багдасаров.  Пет от тях са от областния град. Всички делегати са избрани на общински отчетно-изборни конференции.  В дневния ред..

публикувано на 26.09.20 в 13:29

БСП се събира на 50-и юбилеен конгрес

Юбилейният 50-и Конгрес на БСП се организира днес в НДК. По време на форума, днес и утре, ще бъде избран нов ръководен орган на партията. На двудневния форум ще бъде представен политически доклад, който ще включва отчет на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на “БСП за България“. Ще бъдат разгледани и отчета на депутатите на БСП в..

публикувано на 26.09.20 в 11:59

8 нови случаи на коронавирусна инфекция в Хасково

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани осем нови положителни случая на коронавирусна инфекция и един е излекуван. Позитивни са: две жени на 54 г. и 74 г. и мъж на 54 г. от община Харманли. Мъж на 53 г. от община Хасково, мъж на 55 г. от община Свиленград, поставени на домашно лечение, и мъж на 41 г. от община..

публикувано на 26.09.20 в 11:49

8 нови случаи на COVID-19 в Кърджали

255 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие при 5047 PCR теста, което прави 5,05 на сто от направените тестовете през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 31; Бургас - 24; Варна - 11; Видин - 1;..

публикувано на 26.09.20 в 11:43

Славейковци отбелязаха европейския ден на спорта за шести пореден път

   Инициативата  е посветена за насърчаването на физическата активност сред учениците, като основната цел е да се привлекат колкото може повече деца, млади хора, училища и организации в общата кауза за водене на по-здравословен начин на живот. Учители и ученици от „Славейков“ се включиха  активно и с шампионски дух в спортните прояви в..

публикувано на 25.09.20 в 16:11