Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месецът на Америка в Кърджали тази година започва на 10 февруари

През февруари 2020 година в Кърджали ще се проведе поредният Месец на Америка, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година.

Традиционният конкурс за превод от английски на български език за ученици от 10, 11 и 12 клас вече започна. Освен участници от Кърджали, тази година се включиха и деца от Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград. Журито с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт-България“ и членове преводачите Алеко Дянков и Милена Попова ще пристигне, за да връчи на победителите награди, осигурени от посолството на САЩ.

Откриването на Месеца на Америка ще се състои на 10 февруари 2020 г. в 14 часа в Астрономическа обсерватория „Славей Златев“. Ще бъде показана документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ. Изложбата е подготвена от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ съвместно с Държавна агенция „Архиви“. Докторантът от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Радостина Аврамова ще събере в космическа работилница деца от V-VI клас. След това колегата й Виктор Данчев ще изнесе пред ученици от горния курс лекция на тема „Космически предизвикателства“. По Скайп от Университета на Колорадо в град Болдър, САЩ, ще се включи младият български учен Момчил Молнар.

Ученици от клубовете по журналистика в кърджалийските училища и от школите в Общински детски комплекс ще могат да обсъдят предизвикателствата в съвременната журналистика със Светослав Иванов, водещ на популярното предаване „120 минути“ по БТВ.

Лекция за новите заплахи в интернет и за компютърната сигурност ще представи Явор Колев, директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Младите хора от Кърджали ще имат възможност да гледат българския игрален филм „Доза щастие“ за съдбата на наркозависимите и да се срещнат с част от авторския колектив.

За поредна година ще бъде издаден ученическият вестник „Приятели“, който се списва от децата-участници в клубовете и школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс.

Документална изложба ще разкаже за 30-годишната дейност на дружество “Приятели на САЩ“. На откриването ще бъде представена книгата „Америка и Кърджали“, разказваща историята на българо-американските отношения в Кърджалийски регион след 1989 година с автор Валентина Иванова, председател на дружество “Приятели на САЩ“. За празничното парти се очаква кънтри певицата Лили Друмева-О’Райли с нейния бенд „Lily of the West”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27