Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОН предлага промени в матурите, за да стимулира изучаването на физика и химия

Министър Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Министерство на образованието и науката предлага промени в националното външно оценяване след 4-и, 7-и и 10-и клас.

Намерението е към тестовете по двете основни дисциплини - български език и литература и математика, да бъдат включени и въпроси от предметите по обществени и природни науки.

Предвижда се промените да влязат в сила след 3 години.

Въвеждането на интегрираните тестове има за цел да стимулира по-задълбоченото изучаване на предмети като химия, физика и биология, по които учениците избягват да полагат матури, обясни просветният министър Красимир Вълчев:

"Необходимо е да стимулираме учениците да развият по-комплексни знания и умения. Правим крачки към това въпросите да са по-малко ориентирани към заучаване и повече към прилагането на практически умения, умения за мислене. Тази промяна също е и възможност за в по-голяма степен прилагане на казуси, които изискват комбинация от знания и умения, придобити по различните предмети".

Експертите предлагат още увеличение на седмичните часове по математика и география заради недостига на време за ефективно усвояване на знания.

Промените в учебните програми предвиждат още и въвеждането на нов предмет - „Дигитални технологии и креативност“. Той ще се изучава от 5-и до 7-и клас, като така ще надградят своите умения по компютърно моделиране, допълни министър Вълчев:

"Днешното поколение деца, които ще бъдат активни в следващите 40-50 години, ще живеят в ера на професии, които ще изискват взаимодействие с алгоритми, с изкуствен интелект - почти всички професии - и шофьорът и механизаторът от селското стопанство, и адвокатът, лекарят, преподавателят ще работят с програми, базирани на изкуствен интелект, дигиталната креативност в този смисъл ще бъде ключова за хармоничния микс със знания и умения, които трябва да придобият днешните деца".

Предстои промените да бъдат публикувани за обществено обсъждане.


Вижте още
с. Джерово

Четвърти ден кирковското село Джерово без вода

Повече от четири дни жителите на кирковското село Джерово са без вода. Това е проблем от години, жалват се хора от селото. „Този проблем с водата не е от сега. Той е от години и никой не иска да вземе мерки. Само си прехвърлят топката ВиК и общината. Точно когато трябва да се пазим и да спазваме хигиена, да си мием ръцете по-често,..

публикувано на 03.07.20 в 17:23

Рид Чала - обвеян с история и легендата за Кралю войвода

Рид „Чала“ или известен още като Кралюв рид , археолозите определят като своеобразен археологически резерват. Той е заобиколен от селата Кралево, Долно Ботево, Голям Извор и Малък Извор , а в местността са открити множество артефакти от различни периоди и останки от тракийски култово-погребален комплекс, тракийски селища, късно-антична и..

публикувано на 01.07.20 в 18:53

Концертът пред Дома на културата събра над 300 гости и над 8000 онлайн зрители

На концерта "С талант и любов към изкуството", който се проведе пред Дома на културата и на който Радио Кърджали беше медиен партньор,  присъстваха над 300 гости и над 8000 онлайн зрители. „Това е равносметката и ние сме повече от доволни от успеха, който надмина очакванията ми и в най смелите ми мечти“, коментира Марияна Ликова, директор на..

публикувано на 01.07.20 в 16:53

Гърция отваря за всички международни полети от 1 юли

Гърция ще допуска всички международни полети в летищата си от 1-ви юли. Ще се прилага тестване на пътниците, в зависимост от страната, от която пристигат. Ще се изискват и декларации с данни за мястото на пребиваване преди излитане за Гърция.  Въвежда се задължително попълване на формуляр 48 часа преди излитане на самолета към Гърци я. Всеки пристигащ..

публикувано на 28.06.20 в 16:58
Плаж к.к.

Димитър Митрев: Кърджалийските морски бази са в голямата си част обновени

През това лято учениците от Кърджали и областта могат да почиват на море в седемнадесет бази на „Ученически отдих и спорт” ЕАД, съобщи за радио Кърджали,  Димитър Митрев, главен специалист в офиса на дружеството в Кърджали. В почивна база „Равда – Кърджали” в Равда,  е извършен основен ремонт.  Направена е нова външна и вътрешна мазилка,..

публикувано на 26.06.20 в 14:49

Зачестяват случаите на засегнати от сколиоза деца

Зачестяват случаите на засегнати от сколиоза деца и то най-вече във възрастта между 14 и 16 години. Лесни за наблюдение признаци са дали едното рамо е по-ниско от другото или едната лопатка не стърчи, дали едната ръка е по-дълга от другата или са симетрични ръцете, таза, колената и др. Затова поне веднъж месечно родителите трябва да..

публикувано на 26.06.20 в 14:35

Никола Чанев за жалбата на живущи в бл.60: Окръжната прокуратура ще установи как общински имот се е озовал в частни ръце

"Това, което установихме в Областна администрация по документи е, че имотът до блок 60 в кв. Възожденци би следвало да бъде общински, а не частен, както в момента се твърди." Това коментира за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев по повод жалбата на жители от бл.60 в кв. Възрожденци за започнатия строеж върху детската площадка . Той..

публикувано на 25.06.20 в 15:11