Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ГЕРБ отхвърли отчета за бюджет 2019 г на община Кърджали

Групата на ГЕРБ отхвърли отчета за бюджет 2019 г на община Кърджали, който бе наречен бюджет на абсурда и излъганите надежди, връх на  нищоправенето и безцелното усвояване на средства.“Очаквахме днес да видим тук неговия съставител - финансовият Ви гуру Валентин Иванов, както и бившия Ви заместник Мюмюн Али, обърна се към кмета съветникът от ГЕРБ Наим Наим. „Към тях двамата имахме много въпроси и за разходването на средства, и за управлението на държавната собственост. Оказа се обаче, че те вече не работят в общината. Изчезнали са яко дим. Като са изчезнали и едни средства от общинската хазна“, каза Наим. „При приемането на бюджета бе заявен, че ще бъдат похарчени за ремонт и придобиване на ДМА около 16 милиона лева – отчетени са 7,5 мил.лв. „Грешка“ от осем милиона лева не е грешка, а тотално безхаберие и липса на компетентност. Особено, когато разполагаш с най-големия бюджет в историята на общината - над 66 милиона, огромната част осигурени от държавата. И при все, че

постъпиха допълнителни средства в размер на близо 8 милиона, пак от държавата, включително за осветлението на стадион „Арена Арда“. Което ще се случи не благодарение на вас, а на правителството. Разбира се, в нормални общини за такива “грешки“ в планирането се носи отговорност. Обаче за община Кърджали отговорност е непозната дума“.  

Наим Наим посочи още, че община Кърджали е платила 2, 35 млн лева  за съдебни обезщетения и разноски по дела с фирми – сума, която е излязла от джоба на всички данъкоплатци, вместо да послужи за облагородяване на градската среда.  Припомни, че издръжката на местната администрация е струвала на кърджалийци 11 млн лева през 2019 година – повече от разходите за детски градини, за ясли, за общинско здравеопазване, повече от парите за  пътища, тротоари и паркове.

Елементарната сметка показа, че събраните от населението местни данъци и такси са в размер на 13 милиона. Тоест, гражданите на Кърджали биват облагани, за да издържат общинските служители. А вие имате наглостта да искате по-високи налози“, възрази съветникът от ГЕРБ.  Факт е, че делът на държавните дейности е 60 процента от общото изпълнение на бюджета, а местните са едва 37 на сто.  

С близо два милиона по-малко от планираните средства от налози отчита  община Кърджали. Този бюджет е провален и гражданите трябва да знаят защо – в него няма анализ, няма политики, заключиха от ГЕРБ. 


Вижте още

Борисов: Без допълнително затягане на мерките през юли и август

Противоепидемичните мерки няма да бъдат допълнително затягани през юли и август. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти при откриването на четирилентовото трасе до Слънчев бряг.  По думите му ще се разчита на съзнанието на хората, които трябва да спазват изискванията за дистанция и дезинфекция.  Като затворим баровете, тези чартъри, където..

публикувано на 05.07.20 в 15:17

Малки футболисти от Кърджали и София мериха сили в детски турнир „Черноочене Къп 2020“

Детски футболен турнир  „Черноочене Къп 2020“ се проведе през уикенда на местния стадион „Искра. На терена мериха сили отборите на ФК „Спортист 13“ (София) ,съставен от таланти на детската школа на „ЦСКА 1948“, ФК „Арда 999“ (Кърджали) и ФК „Кърджали“. Младите момчета от футбол – 9, родени 2008 година, изиграха по две срещи по-между си, като..

публикувано на 05.07.20 в 15:13

Затварянето на "Маказа" удря бизнеса в община Кирково

 След отварянето на ГКПП  Маказа се наблюдава развитие на бизнеса и хотелиерството в община Кирково.  " Инвеститорите се надяваха точно на този пункт, сега бизнеса замира", каза за радио Кърджали Шинаси Сюлейман, кмет на община Кърджали. Припомняме, че решението на Гърция е свързано с разпространенението на КОВИД-19. Според развитието на..

публикувано на 05.07.20 в 15:09

В 6 групи по интереси ще бъдат ангажирани децата на Момчилград през юли

В 6 групи по интереси ще бъдат ангажирани децата от 6 до 15 години в Момчилград през месец юли. Инициативата се организира от Център за подкрепа и личностно развитие - Общински детски комплект /ЦПЛР-ОДК/ и ще премине под надслов "Нарисувай ми лято". В периода от 6 до 31 юли малките момчилградчани ще могат да се включат в групите "Музикални игри",..

публикувано на 05.07.20 в 14:42

В 14 часа днес затварят ГКПП Маказа

По неофициална информация на Радио Кърджали, Гърция затваря граничния пункт Маказа, днес в 14 часа. След този час ще бъдат пропускани да влязат в България граждани, но на влизане в Гърция ще могат да преминават само хора, които имат трудови договори и пътуват по работа. Най-много 3-ма души и шофьорът в лека кола с до 7 места ще имат право да влизат в..

публикувано на 05.07.20 в 12:45

В Община Минерални бани спазват противоепидемичните мерки

В община Минерални бани са взети всички превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса. В това се убеди лично кметът на общината Мюмюн Искендер, който извърши проверка в обществени сгради.  "Дезинфектантите са скъпи, но здравето на хората е по-важно", каза кметът Мюмюн Искендер. Общината е снабдила детските градини, социалните заведения,..

публикувано на 05.07.20 в 10:12

Пет са новите потвърдени случаи на Covid-19 в Смолян

Пет са новите потвърдени случаи на Ковид-19  през последното денонощие - двама мъже и три жени на възраст от 27 до 73 г. Двама са установени като контактни. Новозаразените са от три общини – Смолян – 3, Мадан и Рудозем – по 1. Трима пациенти са хоспитализирани в областната болница, един е с диагноза пневмония. Останалите са на домашно лечение под..

публикувано на 05.07.20 в 09:59