Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неджми Али: Регионалните и местните власти трябва да получат необходимата подкрепа по време на кризата от COVID-19.

Регионалните и местните власти трябва да получат необходимата подкрепа и инструменти, за да могат да отговарят по-добре на неотложните потребности на местното население по време на кризата от началото на пандемията от COVID-19.

Това отбеляза кметът на Джебел Неджми Али по време заседанието на Комисията по политика на териториалното сближаване и бюджет към Комитета на регионите.

Заради пандемията европейският орган, в който членуват 329 представители на регионите от всички държави-членки на Европейския съюз, провеждат заседанията си онлайн.

„В това отношение настоящата криза подчерта важността на бързото и безпроблемно осигуряване на свободното движение на всички стоки и особено на веригата за доставки на основни продукти, като медицинско оборудване, хранителни продукти и животни“, конкретизира пред колегите си от европейския комитет Неджми Али. Като акцент в изказването си той посочи, че синхронизираният подход и засилената комуникация биха генерирали допълнителни идеи и създали допълнителни възможности за финансиране на трансгранични проекти от общ интерес.

Политиците на изборна длъжност от местните и регионални власти на Европейския съюз обмениха мнения относно трансграничните обществени услуги (CPS) в Европа след доклад на Pavel Branda - CZ/ЕКР.

„Кризата ни демонстрира трудностите и предизвикателствата пред граничните региони на ЕС - често изолирани и с по-лош достъп до обществени услуги. В това отношение следва да се обърне специално внимание на тези региони при разработването на действия, насочени към укрепване на икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС“, посочи кметът на Джебел. Представителят на България в Комитета на регионите отбеляза още:

„На първо място, когато става въпрос за националните планове за възстановяване и устойчивост, държавите членки следва да ги подготвят в тясно сътрудничество с националните, регионалните и местните власти, така че потребностите на трансграничните региони да бъдат по-добре отразени в програмите за реформи и инвестиции на съответната държава членка. Засилената комуникация би генерирала допълнителни идеи и би създала допълнителни възможности за финансиране на трансгранични проекти от общ интерес“.

На второ място, трансграничните стимули за образование и обучение следва да бъдат в основата на нашите регионални и местни политически програми, за да могат да се преодолеят социално-културните различия и да се решат по-ефективно споделените проблеми засилвайки европейската солидарност, предлага Неджми Али. Той да се даде приоритет на проектите в областта на културата и туризма, тъй като те са сред секторите, засегнати най-силно от настоящата криза породена от COVID-19.

На трето място, трансграничният аспект на проектите следва да се разглежда като възможност за увеличаване на добавената стойност от ЕС, повишаване на дългосрочната конкурентоспособност и растеж на Съюза като цяло. Ето защо трансграничните проекти, включващи най-малко две държави членки, следва да имат приоритетен статут, особено тези, които предоставят обществени услуги, като например услуги за здравеопазването и социално подпомагане, трансгранични транспортни връзки и тяхната поддръжка, услуги на гранично-пропускателните пунктове, услуги за развитие на туризма и т.н.“, каза той.

Към днешно време, от изключителна важност е взимането на политически решения за ангажиране и реализиране на трансгранични дейности и проекти, подчерта Неджми Али. „Необходимо е  повече от всякога да сме решени да подобрим благосъстоянието на нашите граждани и бизнеси с трансграничните региони. Очаквам ползотворно сътрудничество в бъдещата ни дейност“, заключи представителят на България в Комитета на регионите.


Вижте още

Слънчево време ни очаква днес

Днес отново ще бъде слънчево. До обяд на места в котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност. В повечето райони ще е почти тихо. Максималните температури ще са между 20° и 25°. Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Топло време с максимална температура на 1200 метра около 22°, на 2000 метра - около..

публикувано на 23.10.20 в 09:12

1595 са новите случаи на коронавирус у нас, в Кърджали - 45

1 595 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 17,65 на сто от направените 9 038 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. На първо място по брой новозаразени е София - 549, следва Пловдив със 140 положителни резултата и Благоевград с 90. В Кърджали има регистрирани нови 45 заразени през..

публикувано на 23.10.20 в 09:10

Турската мегазвезда Сибел Джан с грандиозен спектакъл в зала "Арена Армеец"

Гранд дамата на турската музика пристига в България (на 5-ти декември) за своята първа среща с многобройните си почитатели у нас. Заедно с екип, наброяващ над петдесет души, сред които тридесет от най-добрите инструменталисти в източното звучене, Сибел Джан ще възпламени зала "Арена Армеец" със своя „Огън и ритъм“ – шоу спектакъл, пресъздаващ..

публикувано на 22.10.20 в 13:51
Снимката е илюстративна

Насочват пациенти с КОВИД-19 и към общинските болници, разкриват още легла в Кърджали

Общинските болници ще започнат да приемат пациенти с КОВИД-19. Болницата в Момчилград ще приема болни още от днес. Това съобщи за БНР-Радио Кърджали областният управител Никола Чанев след заседание на  кризисния щаб. Разкрити са и допълнителни легла за лечение на коронавирусна инфекция в многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в областния център...

публикувано на 22.10.20 в 12:48

42 нови случая на коронавирусна инфекция бяха доказани в област Кърджали

Нов антирекорд е отчетен в област Кърджали за броя на доказано заразените с коронавирус през последното денонощие. Случаите са 42 по данни на Националния информационен портал за Ковид -19.  Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали е с изчерпан капацитет.  Припомняме, че многопрофилната болница в Кърджали поема пациентите с..

публикувано на 22.10.20 в 10:36

Хасан Азис: Нека продължаваме да мечтаем за Кърджали

В Деня на Кърджали, кметът Хасан Азис гостува на обзорното предаване на Радио Кърджали. Той поздрави жителите на областния център по случай 108 години от освобождението на Кърджали и коментира какви са мечтите му като градоначалник:  "Мисля, че вече част от нашите мечти се реализираха, но мечтите ако имат начало, поне нямат край. Затова ние..

публикувано на 21.10.20 в 17:00

Борисов иска яснота за гражданите кога да се носят маски

Премиерът Бойко Борисов разпореди в новата заповед на здравния министър точно и ясно да бъдат описани изискванията за носене на маски на открито:  "Трябва много точно да се опише, много точно да се обясни на хората, че, когато си върви сам по улицата , когато си кара колелото или когато е в парка, когато е на открито, когато няма..

публикувано на 21.10.20 в 16:52