Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Не е късно да се въведат бързите антигенни тестове в училищата

Снимка: БГНЕСНито образователната система беше пригодена да отговори на една по-голяма вълна, нито здравната - виждате, че в момента болниците са претоварени, нито пък тази система за контрол на заразните заболявания.“ Този коментар направи пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. Разумно е специално за училищата да се въведат бързите антигенни тестове заяви Шаркова.

Още не е късно да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват, за да може тези, които са заразни и рискови, да се изолират временно, но да не се прекъсва учебният процес. Особено за най-малките, на които е много трудно да учат от разстояние. Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане.


Вижте още

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Освен тях, в първия етап от работата на системата е включена и медико-диагностиката, свързана с лечение на коронавирусна инфекция.  Запазва се и възможността направлението да се издава на хартия. Системата беше представена от заместник-министъра на..

публикувано на 01.12.20 в 17:50

Военнослужещи обезвредиха стара немска граната в Свиленград

Военнослужещи от Хасково обезвредиха стара немска граната днес в землището на Свиленград по поречието на р. Левченска, съобщиха от министерството на отбраната. 4-ма души са обезвредили невзривената противопехотната осколочна граната, силно корозирала, с навит взривател и шплент, без маркировка. Военнослужещите са действали след отправено искане на главния..

публикувано на 01.12.20 в 17:34

Гръцки епидемиолози настояват за удължаване на локдауна в страната до края на годината

Гръцки епидемиолози настояват премиерът Мицотакис да удължи локдауна в страната до края на годината. Според тях намаляването на броя на заразените не е достатъчно условие за премахване на мерките, докато болниците са претоварени от пациенти с тежки симптоми на Covid-19. В последните дни - след месец на пълна карантина, намаляват случаите на заразени с..

публикувано на 01.12.20 в 17:23

Петко Ганев: Благодаря момчета за подкрепата

Защитникът на АРДА Петко Ганев, който получи контузия на мача с Етър, вече претърпя операция на коляното. Няколко дни след нея, той говори специално за ARDA TV като разказа, как е преминала операцията, какво би казал на съотборниците си, как е да гледаш твоя отбор по телевизията и кога може да се върне на терена. Петко, намираме те вкъщи, кажи..

публикувано на 01.12.20 в 17:03

Европейската комисия одобри безвъзмездни средства в подкрепа на автобусните превозвачи засегнати от пандемията с Covid-19

Европейската комисия одобри схема на България в размер на 30 млн. лева (около 15 млн. евро) под формата на безвъзмездни средства в подкрепа на микро, малките и средни предприятия за автобусен пътнически превоз, засегнати от пандемията с Covid-19. Целта на мярката е да бъде облекчен внезапният недостиг на ликвидност, пред които са изправени те при..

публикувано на 01.12.20 в 16:50

Изложба показваща две култури в пограничните райони на България и Турция – Ивайловград и Кешан

Изложба, показваща две култури в пограничните райони на България и Турция – Ивайловград и Кешан, носеща името „Цветове“ гостува на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково. Изложението показва картини и фотоси на сгради, изрисувани в рамките на пленерите, организирани по проекта в градовете Ивайловград, Кешан и село Чамлъджа...

публикувано на 01.12.20 в 16:30

От 1 декември в Хасково стартира интелигентна система за паркиране в СИНЯ ЗОНА

От 1 декември 2020г. в Хасково стартира интелигентна система за паркиране в СИНЯ ЗОНА. На пресконференция днес кметът на община Хасково Станислав Дечев, управителят на Тролейбусен транспорт Хасково Албен Маджуков и Хрисимир Илиев- член на екипа на MOBZZO представиха новите правила за работа на зоната за паркиране. „Системата, която въвеждаме е..

публикувано на 01.12.20 в 16:05