Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За поредна година кърджалийци са недоволни от оскъдната коледно-новогодишна украсаЗа поредна година жителите на Кърджали са недоволни от оскъдната коледно-новогодишна украса в областния център. След публикация в социалните мрежи на снимки с украсите в близки населени места, хората решават сами да си украсят града. Помагат им общинските съветници Даниел Делчев и д-р Йорданка Господинова. 
"Тази година без елха в Кърджали, че украсата не стигна."... "Пусто и тъжно."... "Подигравка с нашите пари."... Това са част от коментарите, които почти незабележимата коледно-новогодишна украса в Кърджали предизвика в социалните мрежи. 
Общинският съветник Даниел Делчев публикува снимки с които сравни коледно-новогодишните украси в областта. Видимо за всички бе пищната украса в места като Крумовград, Джебел, Кирково, Момчилград и оскъдната, почти незабележима в град Кърджали.
 Винаги се заделят средства от бюджета на общината за коледно-новогодишните кампании - като украса, концерти, инициативи и така нататък, дори и да не са в специално перо.  
Напоследък всяка година жителите на областния град са недоволни от празничната украса и тъй като общината не взима мерки, гражданите са проявили самоинициатива да украсят сами. Общинският съветник Даниел Делчев коментира, че е опасно хората сами да украсяват, защото все пак става въпрос за осветление, което използва напрежение, минават кабели и т.н. Ето защо той е поел инициатива да входира питане до Общинска администрация: 
"Сигурен съм, че ще намерим някакъв вариант. Ако общината не може да задели тия средства, ще се съберем достатъчно хора, които могат да отделят и да направим украса. Може и да е по-скромна, но поне ще бъде направена както трябва. От Общината ще очакваме съответно да ни посочи къде трябва да се случи това нещо и да ни осигурят нужната логистика."  
След публикацията на Даниел Делчев и коментарите на граждани, друг общински съветник се включи с предложение за допълнение на инициативата на Делчев. д-р Йорданка Господинова, предлага да се избере коледно дърво, което да се украси от жителите на Кърджали. Украсяването да има конкурсен характер, да се включат и децата и да се създаде един истински празник на открито.    
За кърджалийци остава да очакват одобрението на Общината, за да могат тази година да се радват на една по-богата празнична украса, която ще бъде създадена с подкрепата на всеки един жител, включил се в инициативата. Една от най-добрата украса в областта споерд общинският съветник Даниел Делчев е тази в град Джебел и се надява ако не тази година, то поне следваща и в Кърджали да има подобна украса.   
Може би заради тежката година, която всеки прежива по свой собствен начин, хората имат нужда от нещщо, което да им приповдигне духа и коледно-новогодишната украса е тази малка магия, която прокарва в съзнанието надеждата за по-светли дни. Кърджалийци имат уверението, че със сигурност ще се радват на коледния дух в града. 
Пуснете си звуковия файл, за да чуете целия репортаж. 

Вижте още

Ботевци влизат в онлайн-дебати на немски с членове на Европарламента

Ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще участват в онлайн дебати на немски език на тема „Бъдещето на Европа“. Поканата за участие идва от Кристине  Хик,  представител на Европейския парламент. Инициативата е нова и отправя поглед в адаптирането на ЕС към променящия се свят особено в условията на Ковид-кризата. Темата изисква широки..

публикувано на 04.03.21 в 16:16

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград. През тялото на мъжа е преминала волтова дъга с напрежение близо 25 000 V. Инцидентът е станал около 21 часа вчера.  Мъжът, на 58 години, е бил в спрял локомотив. Изчаквал да бъде приготвена товарната композиция. Тръгнал към задната част на машината, когато е покосен от тока. Загинал е на място. Жиците,..

публикувано на 04.03.21 в 16:10

Ресторантьор за локдауна: Работихме, колкото да оцелеем

Хората нямат вече сигурност в този бранш. С това могат да се обобщят настроенията на собственика на ресторант в Кърджали Христо Ламбев към възобновяването на дейността на заведенията за хранене от днес. Той бе един от гостите в изнесеното студио на радио Кърджали.  Христо Ламбев с първи реакции: "Имаме резервации и настроението е все едно, че..

публикувано на 02.03.21 в 12:48

В Ардино подготвят фестивал на чистите храни от Родопите

Общинската администрация в Ардино вече е започнала подготовка за Фестивала на чистите храни от Родопите. При неусложнена епидемиологична обстановка в страната, фестивалът ще бъде проведен през август. Темата бе обсъдена и с побратимената община Къркларели при посещение на кмета Изет Шабан в Република Турция:  "Къркларели е по-близо до тази част,..

публикувано на 28.02.21 в 16:56

Напролет започват разкопки на крепостта Вишеград край Кърджали

Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на средновековната крепост Вишеград край Кърджали. Проучването на обекта започва проф. Николай Овчаров напролет. Планираме през май-юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра..

публикувано на 28.02.21 в 12:19
Яна Делчева

В училището в Черноочене подредиха изложба от мартенички

СУ "Христо Смирненски" в Черноочене вече е готово да посрещне Баба Марта. Във фоайето на училището е подредена традиционната изложба на мартенички, изработени от децата от начален курс. Място в нея са намерили най-добрите творения на учениците, в изработката  на някои от тях се е включвало и цялото семейство, разказва Яна Делчева, заместник-директор..

публикувано на 26.02.21 в 17:36

Задържаха 60-годишен в полицията в Кирково за хулиганство

За хулигански действия 60-годишен е задържан в полицейското управление в Кирково. В четвъртък около 22 часа полицаи реагирали на сигнал за скандал в село Тихомир. При пристигането на служителите в хода на изясняване на случая мъжът отправил ругатни и обиди към тях, след което е бил задържан за срок до 24 часа. Проверката по случая е по чл.325, ал.1..

публикувано на 26.02.21 в 12:41