Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обмислят промяна на противоепидемичните мерки от февруари

Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Здравните власти обмислят промяна на противоепидемичните мерки от февруари.

Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, но не посочи подробности.

Той каза още, че с пристигналите днес първи 2400 дози от ваксината на "Модерна" ще продължи имунизацията на медици. Тя се очаква да приключи в края на месеца, като паралелно с нея ще започне ваксинирането на учителите и на настанените в домовете за възрастни хора.

Поради символичните количества, ваксината на "Модерна" ще бъде разпределена само към Столичната регионална здравна инспекция.

От утре е създадена логистиката за започване на ваксинацията и с този препарат.

Предстои да се направи организация как ще бъдат ваксинирани учителите във втора фаза, съобщи министър Ангелов:

"Или ще става в училищата с екипи, които ще ходят от РЗИ, или ще става и от личните лекари, но предимно колегите от РЗИ ще извършват тази ваксинация".

Около 21% от ползвателите и работещите в домовете за възрастни хора са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Министър Ангелов добави, че от 25-и януари започва масово тестване на българските учители:

"За да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на по-големите ученици".

По повод предстоящите парламентарни избори министър Ангелов каза, че има готовност да бъдат ваксинирани и желаещите в секционните избирателни комисии:

"Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции".


Вижте още
д-р Виктор Кирчев

Започва втората фаза на имунизация срещу COVID-19 у нас, ваксинират учители и възрастни хора, в Кърджали идват дозите за реимунизация

Днес в РЗИ Кърджали се очаква да пристигнат ваксините за реимунизацията на първите 10 медици в областта, които се ваксинираха в края на декември миналата година. Това съобщи за Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев, началникът на РЗИ:   От днес стартира втората фаза на имунизацията срещу коронавирус у нас. Съгласно Националния план за ваксиниране..

публикувано на 18.01.21 в 11:46

Властите ще обсъждат поетапно разхлабване на мерките

Властите обсъждат поетапно разхлабване на мерките в страната, което ще се изяснява тази седмица, съобщи за „Нова телевизия“ социалният министър Деница Сачева. По думите й, има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Има вероятност от средата на февруари да отворят ресторанти и заведения в големите..

публикувано на 18.01.21 в 10:31

Росица Генчева: Радио "Кърджали" стана водещ фактор в обществения живот

Най-цветното предаване на радио Кърджали "Вкусен следобед" празнува след 2 дни своя рожден ден. Ето как оценя екипа на радио Кърджали кулинарката Росица Генчева : "Радио Кърджали е едно семейство на професионалисти, талантливи хора, авторитетни, които със саможертвен труд си извоювахте име във годините . И затова, че вие сте един..

публикувано на 17.01.21 в 18:16

Пристигат още 18 720 дози ваксини на "Пфайзер"

В България утре сутринта ще пристигнат още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пратката ще бъде приета утре зад сградата на Ръководство на въздушното движение, откъдето дозите ще бъдат разпределени до всички точки на страната. След приемането на ваксините в 8,35 ч. брифинг..

публикувано на 17.01.21 в 16:53

Затварят булевард в Хасково заради подрязване на опасни тополи

На 18 януари, понеделник, община Хасково започва резитба на 63 опасните тополи в града край реката. Временно ще бъде затворен за движение част от булевард  „България“ от № 50 до кръстовището с ул. „Крали Марко“  до Професионална гимназия по лека промишленост "Райна Княгиня". От там ще започне резитбата на тополите, които представляват опасност за..

публикувано на 17.01.21 в 15:01

Все повече медицински сестри в Кърджалийско с коронавирус

Голям е броят на професионалистите по здравни грижи в областта, болни от КОВИД-19. Росица Генчева, председател на организацията в областта: "Някакво чудо е от колеги положителни. На ден правя по 3-4 документа за София, застраховам. До два месеца получават по 500 лева, плюс 10 лева на ден, за пролежаване в отделение. При мен имам 64 от цялата..

публикувано на 17.01.21 в 13:15

919 заразени с КОВИД-19 от област Хасково се лекуват у дома

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 6 нови положителни случаи на коронавирусна инфекция. Разпределението по общини на лицата е:  Хасково - 4; Димитровград - 1; Стамболово - 1; Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в област Хасково към момента, са 4304. Общо хоспитализираните лица, въведени в Единната..

публикувано на 17.01.21 в 11:17