Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.
Снимка: Ройтерс

Днес се навършват 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята.
Инструкторът на първия космонавт академик Йосиф Давидов си спомня:
"Беше много руски човек - доброжелателен, с открита душа към всички. Разбираше, че трябва да отдаде дан на хората, които го направиха това, което стана, а именно Гагарин. Като летец-космонавт и като човек разбираше, че трябва да издържи и изпитанието, което се нарича "изпитание на славата и известността"".
Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заявява в поздравлението си по повод днешния празник, че Русия е на прага на важна промяна в космонавтиката - преход към нова ракетно-космическа техника, изследвания на Луната, включително и с космонавти.
Годишнината ще бъде отбелязана в редица градове у нас.
Музеят на авиацията в Крумово предлага изложба на открито и експозиция със снимки на първия български космонавт Георги Иванов, правени по време на полета му преди 42 години.

Вижте още

Днес е денят Арифе

Днес е денят Арифе -  последнен ден от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан, денят, в който се почитат мъртвите.   Утре започва първият ден на религиозния празник Рамазан байрам, който продължава три дни. Какво каза  районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди може да чуете в прикачения звуков файл:  

публикувано на 12.05.21 в 10:07

В ОУ "Св. св. Кирил и Методий" продължават празничните прояви

През целият месец май в ОУ "Св. св. Кирил и Методий"  продължават празничните прояви и мероприятия. На 11 май българския народ почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.  На този ден своя  патронен празник отбелязаха и в училището . На новооткритата в двора на училището лятна сцена  прозвучаха възторжени стихове и песни в прослава..

публикувано на 12.05.21 в 09:48

10 са новите случаи на коронавирус в Кърджали

877 са новите случаи на коронавирус или 6,6 процента от направените 13 190 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.   Новодиагностицираните лица в Кърджали са 10, в Хасково - 20 , в Смолян - 11. Броят на пациентите с Covid-19, които се нуждаят от лечение в болница намалява за..

публикувано на 12.05.21 в 08:39
Румен Радев и Стефан Янев по време на церемонията пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма.

Днес служебното правителство встъпва в длъжност

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли. Президентът ще представи структурата, състава и..

публикувано на 12.05.21 в 08:31

88 процента от данъчните декларации в област Кърджали са подадени по интернет

Като успешна отчитат от офиса на НАП в Кърджали приключилата данъчна кампания за физически лица. 7703 данъчни декларации от граждани са подадени до 5 май, когато изтече срокът за деклариране на доходи от физическите лица.  Чуйте подробности от Гинка Динчева:

публикувано на 11.05.21 в 15:33

Огнян Иванов: Трябваше анализ на изборните резултати, а не лов на вещици

"Написах до т. нар. общинско ръководство на ГЕРБ, което в нарушение на устава се е събрало, че в тези трудни за държавата и за партията времена  не е нужно и не е разбираемо за мен защо се случва този лов на вещици." Това заяви за Радио Кърджали Огнян Иванов, един от двамата общински съветници от местния парламент в Кърджали, които бяха изключени от..

публикувано на 11.05.21 в 15:01

Радио Кърджали ще излъчи на живо във Фейсбук, концерта в Дома на културата

Тази вечер в салона на Дома на културата ще бъде изнесен концерт, посветен на празника на Св. Св. Китил и Методий. Събитието е подготвено от възпитаниците на школите при Общинския център за култура и младежки дейности (ОЦКМД).  Началото е от 18.30 часа, а билетите вече са разпродадени.  Радио Кърджали ще излъчи на живо събитието във фейсбук..

публикувано на 11.05.21 в 13:46