Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват бюст-паметник на Радка Кушлева в Смолян

Родопски драматичен театър "Николай Хайтов"
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

На 17 април от 11 часа пред  Родопския драматичен  театър  „Николай Хайтов“ в Смолян официално ще бъде открит бюст-паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева - изпълнителката на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“. Идеята да се увековечи името и творчеството на родопчанката, прославила фолклора на планината е на  народния певец Хамид Имамски. Той намира съмишленици в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян, Областната администрация  и много други родолюбиви родопчани.

Композицията се състои от постамент 30х30 см и портретна скулптура на певицата, изработена от гранит и бронз с височина 150 см. Автор на скулптурната композиция е Павел Василев. 

На откриването ще присъстват кметът Николай Мелемов, представители на Инициативния комитет,  двете дъщери на Радка Кушлева- Соня и Диди, кметове на общини, областната администрация и др.   

Радка Кушлева е родена на 12 юли, 1926 г.  в Широка лъка, в семейство на певци и гайдари. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 г. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София. Първите песни, които пее по Радио София, са „Бела съм, бела, юначе“, „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, бяла радо“. През 50-те години на XX век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди.

Радка Кушлева е била част от ансамбъла „Наша песен“, в който са пели още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.  Именитата родопска певица умира през 1977 г.  Заради красотата на тембъра ѝ наричат Кушлева „славея на Родопите“.


Вижте още

Временно е спряно движението на МПС в пътния участък Момчилград - спирка „Джебел“

Двама души са пострадали при катастрофа след моста на спирка „Джебел“ в посока гр. Момчилград. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Временно е спряно движението на МПС в пътния участък Момчилград - спирка „Джебел“.  Осигурен е обходен път. Излизащи от гр.Момчилград автомобили могат да се..

публикувано на 10.05.21 в 15:53

СЕМ пише на ЕК заради намалените бюджети на обществените медии

Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намаляването на бюджетите на обществените медии и на самия регулатор, което се случи в последните седмици и дни. Това стана на днешното заседание на СЕМ, което с четири гласа „за“ и един „въздържал се“ отново избра Бетина Жотева за свой председател...

публикувано на 10.05.21 в 15:34
Волейбол

Предкадетите на волейболна АРДА вече са на финали

Прекадетите на волейболна АРДА вече са на финали, след като спечелиха квалификационния турнир в Кърджали. Те пожънаха победи над отборите на Славия, Исперих и Пирин Разлог. Момчетата на треньора Павел Митев, водени от Елин Карабашев и от президента на клуба Милко Багдасаров, оглавиха класирането. Така те  отиват директно на финали, а..

публикувано на 10.05.21 в 13:55
Бездомните кучета почиват в обществените пространства на Плевен в очакване на новия приют

Община Кърджали подготвя създаването на приют за бездомни животни

Община Кърджали подготвя създаване на приют за бездомни животни, в който да се включат всички 7 общини на територията на областта.  Очакваме решение на Министерски съвет за предоставяне на общината на площ за изграждането на приюта, каза кметът на Кърджали Хасан Азис на среща с представители на неправителствени организации и граждани.  До създавенето..

публикувано на 10.05.21 в 11:11

6 златни и 3 сребърни медала за щангистите на Момчилград

6 златни и 3 сребърни медала завоюваха щангистките на СКВТ "Наим Сюлейманоглу" на Държавно лично първенство за всички възрасти, което се проведе в Хасково. Момчилградският клуб е с тотална доминация при кадетките, където Айше Мехмедова и Анифе Бехчет отвяха конкуренцията с общо шест златни отличия. В категория до 76 килограма Айше Мехмедова спечели..

публикувано на 10.05.21 в 11:06

В Арт-галерия "Кръг" се открива 14-тото издание на инициативата "Мултикултурният град"

Днес в 11 часа в Арт-галерия "Кръг" се открива 14-тото издание на инициативата "Мултикултурният град". То ще стартира с представяне на първата самостоятелна фотоизложба на една от футболните легенди на "Арда" - Рафет Куша. Тя е озаглавена "От Кърджали до Лондон и обратно". Фотографиите разкриват един от неподозираните таланти на бившия цнтрален защитник..

публикувано на 10.05.21 в 10:06

Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в класните стаи

От днес учениците от 6-и и 11-и клас в цялата страна, които учиха най-дълго в онлайн среда, се връщат в класните стаи. Шестокласниците и единайсетокласните се връщат към присъствено обучение седмица по-рано от планираното - на 10 вместо на 17 май. Съгласно заповед на здравния министър в оставка в клас те ще останат поне до края на месеца. Учениците от..

публикувано на 10.05.21 в 09:51