Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Председателят на РИК-Хасково: Очаквам проблем с машинния вот при възрастните

Добромир Якимов, председател на РИК-Хасково


Възрастното население от 29-ти хасковски избирателен район ще има проблем с машинното гласуване. Това мнение изказа в сутрешния блок на Радио Кърджали председателят на РИК – Хасково Добромир Якимов. В Районната избирателна комисия имат множество запитвания от избиратели. Това е и причината да бъде изпратено запитване до ЦИК, съвместно с областна администрация, с искане за повече машини за експериментален вот и навременното им получаване в района. Целта е членовете на СИК да бъдат обучени. „Нашата насоченост ще е главно към възрастното население, което действително ще изпита затруднение. Това е нашето опасение“, поясни Якимов. Изчисленията сочат, че за да се упражни правото на глас, ще трябва четири пъти да се докосне екрана, включително отбелязване на преференциалния вот.

Осигурено е обособено помещение в РИК, където може да бъде инсталирана машина за пробно гласуване. Ще бъде обявен часови диапазон, в който технически лица ще показват и обясняват на желаещите да получат разяснения за начина на гласуване. Дали тази идея ще се осъществи обаче, зависи от това дали ще пристигнат навреме устройствата, поясни Якимов. От РИК са заявили искане за повече от една пробна машина. Според председателя на РИК, гласуването с машина от един човек ще отнеме около 30 секунди, в най-лошия случай – до 1 минута.

В 9 от 11-те общини в област Хасково секционните избирателни комисии вече са назначени. Най-много са секциите в община Хасково. „Тъй като не бе постигнато съгласие, се наложи служебно разпределение. Имаме и казус в Община Минерални бани, тъй като представителя на една от политическите сили след консултациите си оттегли съгласието, подаде жалба до нас, след постигнато съгласие“, съобщи Якимов. Казусът е отнесен пред ЦИК, след като не се е събрало необходимото квалифицирано мнозинство от 2/3 от присъстващите и предложението на кмета на Община Минерални бани за назначаване на СИК не е прието. „Сега чакаме произнасяне от ЦИК, след което ще се назначат секционните комисии в тази община“, заключи председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Иванка Караколева: Искаме да се намали ДДС на 15 процента

КНСБ се е обединила около конкретни искания, които да намерят място в бюджета за следващата 2022 година. Те са в предварителен вариант, но са обсъждани на Координационен съвет на синдиката, каза за Радио Кърджали областният координатор на КНСБ Иванка Караколева.  Сред тях са увеличение с 10 процента на заплатите на всички заети в бюджетната сфера..

публикувано на 28.07.21 в 14:40

В Харманли, изправени пред притока на мигранти

Жителите на Харманли са притеснени от мигрантския поток, който залива града през последния месец твърди кмета на града Мария Киркова. По нейни думи мигрантите ходят из града на големи групи, което от своя страна води след себе си и неизбежни сигнали към Общината от притеснени родители. Първоначално мигрантите бяха семейства с деца, но в..

публикувано на 27.07.21 в 15:51

Бай Садет от Голобрад: Майстор-чешмеджия със златни ръце и сърце

Садет Исмаил от ардинското село Голобрад е един от талантливите  майстори-чешмеджии в района. Досега той е изградил десетки крайпътни чешми. Местните жители казват, че бай Садет има златни ръце и сърце. Традиция е в Ардинско да се построят семейни чешми с беседки, за да утоляват жаждата на пътуващите. Те са направени от добри хора в памет на..

публикувано на 24.07.21 в 13:29
Тракийските дружества от Бургас и Варна в оспорвана битка за победата

Спортен празник събра в Златоград тракийци от Бургас, Варна и Кърджали

Младежкото тракийско дружество в Кърджали беше домакин на единствения в страната спортен празник, който обединява потомци на тракийски бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Представители на дружествата във Варна, Бургас и Кърджали премериха сили в импровизирани състезания по футбол между жени и мъже, дартс, дърпане на въже и боулинг. Надпреварата се..

публикувано на 20.07.21 в 16:12

Цвета Караянчева: Възможно е ДПС да имат 5 депутата от Кърджали

Председателят на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева няма да е депутат в новия парламент. Тя бе водач на ГЕРБ в област Кърджали, където ДПС печели 4 мандата, а петия отива при партията на Слави Трифанов  - "Има такъв народ". Системата Хеър-Ниймайер ни открадна депутатското място от Кърджали, въпреки че ние бяхме с по-големия остатък заяви..

публикувано на 15.07.21 в 13:45
Социално предприятие - Димитровград е един от добрите примери

Български и гръцки експерти учат хора с увреждания на бизнес

Хора с увреждания, земеделски производители, социални предприемачи са сред тези, които могат да се възползват от резултатите на българско-гръцкия проект „Социално агро-предприемачество за хора с увреждания в трансграничния регион". Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020...

публикувано на 06.07.21 в 18:34
Георги Първанов

Георги Първанов: Трябва да дадем шанс на младите хора тук, в България

Пожелавам за внуците си просперираща България, сигурна, България на можещите, на знаещите, България на младите хора, защото трябва да им дадем шанс тука. Това каза в интервю за Радио Кърджали Георги Първанов, президент в мандат 2002 – 2012 г. Няма сблъсък на идеи, сега всичко е много лично и компроматно, коментира той по повод предизборната..

публикувано на 23.06.21 в 20:22