Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нивото на пожарната обстановка на територията на област Кърджали е повишена

Във връзка с настъпилото засушаване и трайно повишаване на температурите, пожарната обстановка на територията на област Кърджали повиши нивото си значително. От началото на месец юли на територията на областта са възникнали 46 пожара. 

Вследствие на пожарите са унищожени 3 жилищни сгради, 20 броя черна и бяла техника, 4 селскостопански и помощни постройки, 1 лек автомобил, 7 пчелни кошера, 25 куб. м дървен материал, повече от 450 дка площи с горска постеля, треви и храсти.

При 80 процента от възникналите пожари причината е „небрежност при боравене с открит огън“ в различните и форми – палене на огън за изгаряне на растителни остатъци, за почистване на селскостопански и вилни имоти, за изгаряне на отпадъци и приготвяне на зимнина, както и изхвърляне на незагасени клечки кибрит и фасове в горима среда.

Отправяме апел към всички жители и гости на областта за спазване на правилата за пожарна безопасност на открито и недопускане на пожари през пожароопасния летен сезон:

-Не изхвърляйте незагасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда.

-Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите и селскостопанските имоти, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

-Не палете огън в гората освен на специално обезопасените и обозначени за това места. Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар.

-Не  изхвърляйте стъклени бутилки на открито - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

-Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър, който може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.

-Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.

-Паленето на стърнища е забранено със закон.

-Паленето на огън за приготвяне на зимнина да се извършва на безопасно разстояние от жилищни сгради, помощни постройки, горими огради, МПС и сухи треви и храсти, като огънят не трябва да се оставя без наблюдение и след ползване да се загаси с вода и/или пръст. Осигурете наблюдение на мястото поне 1 час след погасяване на огъня.

-Не палете огън при никакъв повод, когато са обявени кодове за опасност от високи температури и екстремални нива на индекса на пожароопасност.

При възникване на пожар:

-Необходимо е бързо да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

-При опасност от усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци. След като избегнете първоначалната опасност, незабавно съобщете за пожара на тел. 112.

-Ако запалването е в начална фаза, може да потушите пожара с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

-Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.


Вижте още
Архив

МРРБ изгради контролно-измервателна система на свлачището край Кобиляне

Свлачище в землището на с. Кобиляне, община Кърджали е едно от  26-те свлачищни района в страната, за които Министерството на регионалното развитие и благоустройствотои изгради контролно-измервателна система за превантивни дейности.   Терените ще се наблюдават, а резултатите ще послужат за вземане на последващи мерки. 20 са населените места,..

публикувано на 28.09.21 в 11:42

Еленът лопатар от Кьосево пое към новия си дом

Еленът лопатар от Кьосево, който живееше с домашните крави на селото, но нараняваше с рогата си животните и чиято съдба следим от пролетта, пое към новия си дом в района на Бургас. Снощи животното беше уцелено с упойка. То беше натоварено в специализиран превоз и извозено до морския град, където ще живее на свобода с други лопатари в..

публикувано на 28.09.21 в 11:20

Откриха човешки останки в землището на село Теменуга

Човешки останки и дрехи били открити в землището на село Теменуга. Дежурна оперативна група от РУ-Ардино извършила оглед, към момента няма данни за насилствена смърт. Предположенията са, че това е местен жител, който е в неизвестност от края на месец ноември 2019 г. Бил е обявен за общодържавно издирване в категорията „безследно изчезнало..

публикувано на 28.09.21 в 11:00

2536 са новите случаи на коронавирус в страната, в Кърджали 19

2536 са новите случаи на коронавирус при направени 24 032 теста (най-голям брой за денонощие от 13 април 2021 г.), показват данните в Единния информационен портал. Положителни са 10,5 процента от взетите проби (най-висок процент от 5 май 2021 г.). 11,24% от новозаразените са със завършен ваксинационен цикъл. Починалите с Covid-19 са 149 души, от тях 10..

публикувано на 28.09.21 в 10:11
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще посети Кърджали

По покана на областния управител Даниел Делчев президентът на Република България Румен Радев ще посети Кърджали. Визитата му ще започне в сряда след обяд и ще продължи и на следващия ден, четвъртък. Държавният глава ще разгледа Регионалния исторически музей , а след това ще се срещне със собствениците и работниците от едно от големите..

публикувано на 27.09.21 в 18:28

Емилия Владева ще представлява Кърджали в Националния изпълнителен съвет на Жени-ГЕРБ

Емилия Владева ще представлява област Кърджали в Националния изпълнителен съвет /НИС/ на Жени-ГЕРБ.   Тя получи доверието на делегатите от региона на проведеното онлайн национално събрание на структурата. 43 дами от седемте общини на Източните Родопи взеха участие във форума. Събранието избра ново национално ръководство с председател Екатерина..

публикувано на 27.09.21 в 18:14

РИК Кърджали определи отговорниците по общини

Районна избирателна комисия Кърджали определи отговорници по общини от членовете на Комисията за територията на девети изборен район – Кърджали при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент и/или народни представители на 14 ноември 2021 г. Отговорни членове на РИК Кърджали по общини: Ардино - Христина Георгиева, Галина..

публикувано на 27.09.21 в 14:32