Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първите за 2021 г. 42 елена лопатара бяха разселени край Кърджали

В края на ноември край Кърджали бяха разселени първите 42 елена лопатара за 2021г., с което започна есенния сезон за разселване на елени в защитените зони в Източните Родопи. Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа на фондация По-диви Родопи и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района.
„Надяваме се с освобождаването на тези животни в района на Бойно да свържем тези нови групи със съществуващата популация в района на Студен кладенец“ -споделя Стефан Аврамов, експерт в По-диви Родопи. В района на “Студен кладенец” – ловното стопанство „Студен кладенец” и околните му територии се намира най-голямото находище в България, а може би и в Европа, на свободно живеещи елени лопатари. Свързването им би допринесло за обмена на животни и за естественото саморазселване
на вида на територията на целите Източни Родопи. Според Аврамов, животните се разселват в спокоен район с изключително запазена красива природа.

В грижата за животните вече се включват и активно помагат за опазването местните жители, за които освобождаването на животните е голяма радост, сподели  Неджми Мустафов, председател на Ловно-рибарската дружинка Боровица към Ловно-рибарското сдружение в Кърджали.

Половината от парите за разселването на елените идват от Националната програма за разселване на дивеч на СЛРБ, а разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години. Следващите няколко месеца южно от Крумовград и Момчилград предстои да бъдат разселени още над 50 елена лопатара. Целта на фондация По-диви Родопи е стъпка по стъпка еленът лопатар дабъде възстановен в целите Източни Родопи.
Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа.Пасейки храсти и дървета, елените заедно с другите тревопасни помагат за поддържането на
мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Остатъците от умрели елени лопатари са
важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи и фотографи, и допринасятза
утвърждаването на района като интересна туристическа дестинация. В Източните  Родопи до този момент са разселени над 400 елена лопатара и 50 благородни елена.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а
негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се,че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В
началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Вижте още

Забраната за влизане на автомобили в Истанбул е отменена

Турският министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу преди минути съобщи, че вече всички пътни артерии в района на Истанбул са отворени за движение.  Областният управител на Истанбул Али Йерликая оповести, че забраната за влизане на автомобили в мегаполиса заради обилния снеговалеж е отменена.  Пътнически автобуси пътуващи по..

публикувано на 25.01.22 в 17:10

Забраняват пазарния ден в Неделино за две седмици

Засилва се и контролът за спазване на противоепидемичните мерки, заяви кметът на Неделино Боян Кехайов. Причината е ръстът на заболеваемостта от коронавирус в област Смолян. " Забраняваме за две седмици пазарния ден, който традиционно е в сряда и е голямо средище и струпване на хора. Това е по-различното от заповедта от другите общини. училището е в..

публикувано на 25.01.22 в 16:19

Вандалска проява в Смолян върху лика на известен творец

Община Смолян внесе жалба в ОД на МВР за посегателството и вандалската проява, извършена върху лика на известния творец Анастас Стайков на спирката на кино „Дружба“. Това съобщи зам.-кметът инж. Мариана Цекова. Тя посочи, че около мястото има камери, които вероятно са регистрирали извършителя и затова разчита полицията да го открие по-бързо. Това е..

публикувано на 25.01.22 в 15:48

Животновъдите в областта изнемогват

Цените на фуражите вървят нагоре, животновъдите изнемогват. Не могат да увеличават драстично цената на месото, за да компенсират по-високите разходи, заяви за радио Кърджали Бойко Синапов от "Обединени български животновъди". Синапов в отговор на въпрос дали фермерите обмислят да ликвидират стада, за да съкратят разходите:  " Всеки ден си говоря с..

публикувано на 25.01.22 в 15:42

Новият заместник областен управител на Кърджали Юлия Чортленева утре встъпва в длъжност

Досега  Юлия Чортленева беше преподавател по история в гимназията в Черноочене. Тя потвърди за Радио Кърджали новината за назначанието си. " Днес в 13:00 часа беше представянето ми. Областният управител Даниел Делчев ме представи пред колегите си, а от утре като встъпя в длъжност ще се запознавам с всеки поотделно. Ще отговарям за всички ресори,..

публикувано на 25.01.22 в 15:27

Област Смолян е в тъмночервената зона по зaболеваемост от коронавирус

Област Смолян е в тъмночервената зона по заболеваемост от коронавирус с над 1300 болни на 100 000 население. Най-голяма е заболеваемостта в община Смолян, следват Златоград и Девин, съобщи областният управител Емил Хумчев. Уверението му е , че болниците имат готовност да поемат болни хора. Ситуацията с интензивните легла също е по-спокойна. По неговите..

публикувано на 25.01.22 в 14:07

Двама мъже са глобени за обиди на полицаи

За хулигански действия и оскърбително отношение към орган на властта е наложена глоба в размер на 500 лв. на 43-годишен и 400 лв. на 50-годишен. Двамата мъже проявили вербална агресия – обиди и ругатни, към двама служители на РУ-Кърджали които на 23 януари около 1 часа реагирали на сигнал за нарушаване на нощната тишина.  Инцидентът станал пред..

публикувано на 25.01.22 в 13:27
Подкасти от БНР