Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Янчев: Скокът на цената на тока увеличава разходите за всички общински дейности

Драстичния скок на електроенергията води до лавинообразно увеличение на разходите на общините за всичките им дейности. Това заяви за Радио Кърджали кметът на Златоград Мирослав Янчев. 

"Ние не сме фирми да генерираме печалба и да покриваме тези разлики. А в същото време общините сме един изключителен консуматор на електроенергия. Знаете, че уличното осветление, отоплението за детските заведения, на социалните центрове - всичко това е ангажимент на общините. Не само, че се увеличават  сметките за ток, увеличават се сметките за отопление дори с пелетно гориво, което е независимо от производството на електроенергия", коментира Мирослав Янчев.

Той изрази притеснение и за предстоящите сметки, които Сдружението за управление на отпадъците, представлявано от трите общини - Златоград, Неделино и Мадан, ще получат. "Трите общини управляваме сметището в Мадан. Не искам да си представям какви сметки ще дойдат за сепариране и за компостиране - там, където се засяга пряко и такса смет", каза Янчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко увеличение на пенсиите заради по-ниската инфлация

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР. Заседанието на..

публикувано на 10.05.24 в 14:15

Иван Звездев готви пиле с булгур в Хасково в неделя

Кулинарното музикално шоу на Иван Звездев и Ана Мария, което е част от Националния събор "Китна Тракия пее и танцува" ще се проведе в неделя, 12 май 2024 г., от 16,00 часа на поляната пред голямата сцена в парк Кенана в Хасково, вместо на 10 май, както беше обявено по-рано. Промяната се налага заради неблагоприятните метеорологични условия, съобщават от..

публикувано на 10.05.24 в 13:13

В Ардино отбелязаха Световния ден на двигателната активност

Ползите от физическата активност за осигуряване на дълголетие обсъдиха ученици от СУ "Васил Левски" в Ардино.  С информационна кампания под мотото "Движението - това е здраве" беше отбелязан  Световният ден на двигателната активност - 10 май. Организатор на кампанията е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и..

публикувано на 10.05.24 в 12:49

АРДА посреща Ботев (Пд) в събота

В продажба са вече билетите за срещата на АРДА с Ботев (Пд). Кърджалийският отбор се изправя срещу пловдивския тим в среща от 33-ти кръг на efbetЛИГА. Двубоят е от груповата фаза, която дава право на участие на бараж за Европа. Срещата е с начален час 17:00. Феновете вече могат да закупят билети на касите на АРЕНА АРДА, които ще работят в..

публикувано на 10.05.24 в 11:22

Ниската физическа активност води до по-ранна смърт

С 30 на сто се увеличава рискът от смърт от заболяване при хората, които не са физически активни, в сравнение с тези, които спортуват или редовно се движат. Ниската физическа активност е един от основните фактори за възникване на хроничните незаразни болести и четвъртият рисков фактор за смъртност. На нея се дължат 6% от смъртните..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Започна едномесечната предизборна кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 10.05.24 в 09:48

Времето е за чадър

Според прогнозата блачността ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България - силен североизточен вятър. Хладно време с максимални температури предимно между 13 и 18 градуса, в София – около 13 градуса. В..

публикувано на 10.05.24 в 09:06