Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Еньовденска магия" ще омайва тази вечер под Перперикон
 В подножието на Перперикон тази вечер от 18 часа  ще се проведе фестивалът "Еньовденска магия". Организатори на събитието са Общинският център за младежки дейности в Кърджали и Община Кърджали.

Предстои "едно вълнуващо пътешествие в тайните на собствените ни души, които ще се слеят в ритъма на песните, танците и свирните. Нощта на Еньовден е времето на билярките, магьосниците и житомамниците. Тогава всяка билка добива лечебна сила, всяка магия хваща и всяко гадаене се сбъдва. Еньова буля ще отправи своята благословия, а всички, които искат, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. Всеки ще отнесе в домовете си ритуална еньовска китка или венче, изработени от сръчните ръце на жените от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“. Потапяйки се в мистерията на Еньовденската традиция, ще имаме прекрасната възможност да се насладим на изпълненията на народната певица Илка Александрова. След този букет от  музикални емоции всички желаещи да чуят интересни факти, свързани с историята на Перперикон, могат да се разходят до върха, придружени от  екскурзовод".


За желаещите да присъстват е осигурен безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат от Дома на културата в областния град в 17 часа и и ще се върнат от Перперикон в 20.30 ч.

Подробности от Марияна Ликова, директор на Домът на културата в Кърджали, може да чуете в прикаченият звуков файл.

По публикацията работи: Гинка Атанасова
Вижте още
Хероин 105 кг Капитан Андреево

Хванаха 105 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево

104.940 кг. хероин на обща стойност 9 445 050 лв. са открити при проверка на лек автомобил Фолксваген на ГКПП „Капитан Андреево“.  Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в Пловдив.  Преди два дни на пункта от Турция влязла колата, управлявана от 38-годишен мъж с френско и турско гражданство.  С него за Франция пътували съпругата..

публикувано на 17.08.22 в 19:30

ГЕРБ иска обществен дебат за Синята зона

Съветниците от ПП ГЕРБ внесоха предложение до кмета на община Кърджали за  провеждане на обществена дискусия по въпросите, свързани  с въвеждането на „Синя зона“.  Според областния лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева в сегашния си вид Синята зона работи в ущърб на гражданите. ГЕРБ ще настояват за широк обществен дебат за това как и накъде ще се разширява в..

публикувано на 17.08.22 в 16:54

Държавата си взема от община Хасково терена на летище Узунджово

Държавата си взема от община Хасково терена на бившето военно летище Узунджово.  Това заяви първо пред Радио Кърджали областният управител на Хасково Минко Ангелов.  Причината е, че е изтекъл срока от 5 години, в който е било необходимо да се намери инвеститор за терена.  Процедурата няма да засегне обособената част, в която община Хасково смята да..

публикувано на 17.08.22 в 14:29

Почерпен с 0,9 промила се опита да избяга от полицията

След опит да бъде осуетена полицейска проверка 27-годишен мъж е бил задържан в 1 часа тази нощ в Кърджали.  Първоначално водачът не спрял на стоп палка.  След това възпрепятствал служителите на реда да изпълнят задълженията си и отказал проверка на документи.  Направеният тест за алкохол отчел0,9 промила.  На нарушителя е..

публикувано на 17.08.22 в 12:31

Черничево се готви за празничен събор

Крумовградското село Черничево в събота ще отбележи традиционния си селищен събор. Празника ще започне с поклонение пред паметника на лейтенант Младен Калеев, командир на граничната заставата в Черничево. Той е загинал в сражение с бандитска група, опитваща се да проникне от гръцка територия в България. Тази година на 21 август се отбелязват 70 години..

публикувано на 17.08.22 в 11:49

Откриха корозирала граната при строителни работи в Хасково

Корозирала граната е открита в сряда сутринта при строежа на новия "Ритейл парк" в Хасково.  Парцелът е мястото, където някога се намираше щабът на Хасковската дивизия, по времето на Студената война и социализма.  Боеприпасът е открит в близост до границата на имота с хасковската улица "Дунав".  Боеприпасът е намерен при изкопни работи за..

публикувано на 17.08.22 в 11:28
Църквата

Давидково празнува с голяма родова среща

В село Давидково се събират на родова среща под родно небе.  Всяка година покрай Деня на миньора селото провежда селищния си празник, казва кмета Севда Чолакова.  Бате Енчо ще забавлява най-малките, а вечерта орк. Средногорец с ръководител Съби Кайджиев от село Полковник Серафимово ще веселят давидковчани и гостите на селото. Ето и още подробности..

публикувано на 17.08.22 в 10:58