Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПП и БСП преговарят за нова коалиция

Лена Бориславова и премиерът в оставка Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ и БСП седнаха на масата за разговори за нова коалиция в зала „Запад“ на Народното събрание. На срещата присъстват премиерът в оставка Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев от страна на ПП.

От 15:00 е обявено началото на разговорите с депутатите от парламентарната група на "Демократична България".

Началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков -  Лена Бориславова, заяви, че ще търсят подкрепата на независими депутати и няма да преговарят с "Има такъв народ":

"Ще разговаряме и ще търсим подкрепа от независими депутати, които взимат сами решения. За нас няма никаква логика да се вкараме отново в коалиция, в която един от коалиционните партньори седи в тъмна стая и иска да разходва ресурс по начин, който само той намери за добре, заедно със своите 20-годишни приятели, вместо да има прозрачност и взаимно решаване", каза Бориславова.

Тя отрече да е давала указания за изгонването на 70-те руски дипломатически служители на външния министър в оставка Теодора Генчовска:

"Министър Генчовска ми изпрати писмо, след като тя беше получила доклади от ДАНС, в които се казва, че има заплаха за националната сигурност, да попита как да действа. Мисля, че гласеше: дайте ми указания по компетентност. Моят отговор беше: Министър Генчовска, моля, спазете закона и международното право, точка. Никакви други инструкции“.


Вижте още

Смолян предвижда 30% повече дърва за огрев, цените остават непроменени

Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян е предвидило за продажба 30 процента повече дърва за огрев за населението в сравнение с доставените количества за миналогодишния отоплителен сезон. Това е заявил пред журнаилисти инж. Асен Иванов, директор на ЮЦДП. Според него е обезпечено достатъчното количество дърва за огрев за област..

публикувано на 10.08.22 в 11:58

Приемът на отпадъци на сметището край село Вишеград е възстановен

На сметището край село Вишеград, в което се депонират отпадъците на всички седем общини в областта, временно бе преустановен приемът на отпадъци, каза заместник-кметът на Кърджали инж. Катя Митовска, като подчерта, че от днес частично приемът на отпадъци е възстановен. Митовска допълни, че временното преустановяване е било причината в..

публикувано на 10.08.22 в 11:37

Двама министри ще инспектират газовата връзка Гърция-България

Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков ще извършат инспекция на трасето в българския участък на Междусистемната газова връзка Гърция-България. Обиколката на двамата министри ще започне в 13.00 ч. от газоизмервателна станция Стара Загора. По-късно се очаква..

публикувано на 10.08.22 в 10:03

ЦИК започва да приема документи за участие в изборите на 2 октомври

От 9 ч. тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени за 2 октомври. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17 ч. на 17 август. За участие във вота ще бъдат допуснати само получили регистрация партии и коалиции, една партия..

публикувано на 10.08.22 в 10:02

1636 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

24 са новозаразените с COVID-19 в Кърджали за последните 24 часа. Новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие са 1636, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 7596 теста което означава, че делът на положителните резултати е 21.54%. Починали са деветима пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция...

публикувано на 10.08.22 в 09:10

Затварят АМ "Марица" в Хасковско заради пожарите

Остава в сила бедственото положение в Хасковско заради двата пожара на териториите на общините Харманли и Любимец.  Те все още не са локализирани заради силния вятър. Повикан е и булдозер от Мини Марица-изток, който вече работи на терен. Това каза за БНР областният управител Минко Ангелов. „Единият е територията на Бисер-Белица-Черна..

публикувано на 10.08.22 в 08:59

Обявиха бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец

Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград и Любимец заради избухналите пожари, съобщиха от Областния кризисен щаб в Хасково. Изгорели са 4 необитаеми къщи в село Вълче поле, община Любимец. Няма пострадали хора. Гори край жп линията между Харманли и Свиленград. Вероятната причина за пожарите край линията е искра от преминаващ..

публикувано на 09.08.22 в 19:17