Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загиналите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърлиха 8100 души

Роднини на хора в неизвестност чакат пред рухнала сграда, докато спасители търсят в руините в окръг Елбистан, провинция Кахраманмараш, Турция, 7 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте броят на загиналите след опустошителните земетресения в понеделник в районите между Турция и Сирия. По официални данни те вече са над 8 100 души. Пострадалите са десетки хиляди. 

Мащабни операции по издирване на оцелели са в ход в Турция и Сирия след бедствието в началото на седмицата. 

Броят на загиналите в Турция нарасна на близо 5900 души, съобщи вицепрезидентът Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 са ранени. Десетки хиляди са без дом. Над 5700 сгради са се срутили в резултат на трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер. Спасени са около 8 хиляди души.

Изключително тежка е ситуацията в Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай, с много сринати сгради от трусовете. Няма ток и вода. Асфалтът по пътищата е напукан и нагънат след трусовете. Само техника и линейки се движат по магистралата между Адана и Газиантеп. Още в първия ден започна кампания по даряване на кръв за пострадалите.  

В съседна Сирия са загинали 2270 души, сочат информации от министерството на здравеопазването и на организацията "Белите каски", които предоставят данни съответно за контролираните от правителството и от опозицията райони. 

Местните власти в Алепо съобщиха, че сирийските спасители са открили 92-ма оцелели за един ден под срутените сгради и всички имат нужда от медицинска помощ. 

Много хора не смеят да се върнат в домовете си, макар те да устояли на бедствието. Би Би Си обобщава избора на оцелелите – между опасността и вкъщи и измръзването навън. 

Създадени са над 120 центъра за временно настаняване, тъй като много жители на града, особено в старата му част, са останали без дом в резултат на бедствието. Трусовете са повредили повече от 3000 сгради. 

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално беше съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун. Вторият сигнал, подаден до външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия. 

В спасителните операции участват 12 хиляди турски спасители и 9 хиляди войници.  

Помощ дойде и от 70 държави, включително от България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Специална икона и оригинални снимки на стенописи представят в музея за Великден

В чест на най-големия християнски празник Великден екипът на художествения отдел "Станка Димитрова" към Регионалния исторически музей в Кърджали ще извади от криптата си и ще представи пред публика една от най-ценните икони от колекцията си с автор известния гръцки зограф Константинос Алексиу. Творбата, свързана с Христовото Възкресение, ще бъде..

публикувано на 26.04.24 в 23:43
Ангелина Костова

Приемът за кандидат-гимназисти със СОП и хронични заболявания е по специален ред

Нормативната уредба в образованието дава възможност на деца с хронични заболявания, на настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи и на деца със специални образователни потребности да кандидатстват по друг ред за прием след седми клас, напомни пред Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление по образованието...

публикувано на 26.04.24 в 21:51
снимката е илюстративна

Лазарки ще обикалят домовете в "Гледка"

Лазарки ще обикалят домовете в кърджалийския кв. "Гледка" и ще пеят и наричат за здраве. След 5-годишно прекъсване читалище "Родопски фар" възстановява ритуала Лазаруване. Рано сутринта, в съботния ден, шест малки ларазки ще обиколят къщите в кърджалийския квартал. Здравка Димитрова, библиотекар в читалището съобщи, че това е първа изява за..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

На Лазаровден децата от Неделното училище в "Св. Йоан Предтеча" събират върбови клонки

За поредна година децата от неделното училище към православния храм "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали ще събират върбови клонки, които ще бъдат раздавани на Цветница на хората в църквата.  В събота, в 10 часа, след Светата божествена литургия в Лазарова събота се организираме и тръгваме, каза за Радио Кърджали отец Николай Величков и покани всеки, който..

публикувано на 26.04.24 в 18:02

"Възраждане" представи кандидатите си в Хасково

Народният представител в последните три парламента Георги Георгиев ще води листата на „Възраждане“ в 29 Многомандатен Избирателен Район - Хасково и на изборите за народни представители на 9 юни, съобщиха от партията. Георгиев е бил и народен представител от Възраждане и в област Кърджали.  Листата е от 16 кандидати за народни представители. Втора е..

публикувано на 26.04.24 в 17:13

Властите приеха мерки срещу коклюш

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната планова..

публикувано на 26.04.24 в 16:44

На Лазаровден в ОДК-Кърджали представят обичая "Лазаруване"

По повод настъпващите празници, момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ще представят пролетния момински обичай "Лазаруване" на 27 април, събота, от 11 ч., в двора на детския комплекс. На празника малките лазарки ще разкажат за традициите и обичаите за Лазаровден, ще пеят лазарски песни и ще благословят..

публикувано на 26.04.24 в 16:24