Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата може да достигне 1003 лв., сочат изчисления на КНСБ

Снимка: архив

Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина вместо сегашните 780 лева, сочат изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Те са правени на базата на приетия от парламента автоматичен механизъм за определянето на минималната заплата като 50 процента от средната за последните 12 месеца.

Според синдикалните експерти са възможни три сценария за равнището ѝ - песимистичен, реалистичен и оптимистичен, като те са в диапазона от 924 до малко над 1000 лева.

Служебният финансов министър Росица Велкова обяви в интервю за Българското национално радио, че се предвижда догодина минималната заплата да достигне 940 лева.

За определянето на минималната работна заплата ще се използват предварителните данни за размера на средната за страната за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата.

При оптимистичната прогноза КНСБ залага средното възнаграждение да има ръст с малко над 9 процента през първото тримесечие на 2023 година и 14,6% през второто. При тези условия минималната заплата през 2024 година ще достигне 1003 лева при средна – 2006.

При песимистичната прогноза се залага на спад с половин процент на средната за първото тримесечие и ръст от процент и половина за второто. Така средната става 1848 лв., а минималната би била 924 лв.

При реалистичния вариант синдикалистите условно приемат нарастване на средната заплата през първото и второто тримесечие със съответно 3,8% и 5,1%.

При тези условия очакванията са средната работна заплата за 12 месеца да достигне до 1906 лева, а размерът на минималната заплата да е съответно 953 лв.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на КНСБ Любослав Костов коментира:

"До момента всички други разчети, които са правени по тази тема – и на Министерството на финансите, и на независими експерти, показват горе-долу този диапазон. Министърката на финансите не е направила нищо различно от това просто да вземе чл. 244 от Кодекса на труда и да го наложи в тригодишната прогноза, каквато е и работата ѝ. Истината ще бъде някъде между 953 и 1003 лв., вече в зависимост от това колко горещ е пазарът, как се движи европейската икономика, ако щете дори войната в Украйна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутатите отмениха данъка за бране на гъби, билки и горски плодове

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма да е..

публикувано на 26.04.24 в 11:59

Неизвестен заля с боя паметник в Кърджали

Досъдебно производство за повреда и унищожаване на чуждо имущество е образувано в Районното управление в Кърджали. От регионалния пресцентър на МВР съобщиха, че в четвъртък е подаден сигнал, че на 24 април срещу 25 април с червена боя е бил залят паметник в Градската градина в Кърджали – каменна плоча, поставена по повод приемането на България в..

публикувано на 26.04.24 в 11:55

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали

Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова: "...От общо 48 паралелки след завършено основно..

публикувано на 26.04.24 в 10:51

Предимно слънчево време ни очаква в петък

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Краткотраен дъжд е възможен и в района на Кърджали, Смолян и Хасково. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. За Кърджали - около 20 градуса, в Хасково - 21, а в..

публикувано на 26.04.24 в 09:23

Парламентът заседава за последно

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 09:13

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души.

публикувано на 26.04.24 в 09:09

Очаква се властите да обявят мерките срещу коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:02