Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ердоган и Калъчдароглу гласуваха на балотажа за президент

Кемал Кълъчдароглу и Реджеп Ердоган
Снимка: duvarenglish.com

Продължава гласуването на балотажа за президент в Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган гласува в средното училище "Сафет Чеби" в квартал Юскюдар, Истанбул, а опонентът му, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу - в столицата Анкара.

След като гласува Ердоган каза пред журналисти, че няма държава в света, където избирателна активност достига до 90 процента:

"Тук няма партии, няма бюлетини дълги 1 метър, има само двама кандидати. Тъй като народът ни ще даде гласа си за тези двама кандидати, вярвам, че днешното гласуване ще приключи много бързо. За първи път в турския демократичен живот се провежда такъв вот на президентските избори и няма държава в света с такава избирателна активност, до 90 процента."

Опонентът му - кандидатът на опозиционния Национален алианс и лидер на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, упражни правото си на глас в началното училище "Аржантин" в квартал Чукур хамбар в столицата Анкара.

Кълъчдароглу апелира всички граждани да участват в изборите: "Каня всички граждани да гласуват, и след като гласуват да следят урните, защото тези избори се провеждат в много трудни условия."

Преди първия тур на изборите на 14 май Кълъчдароглу твърдеше, че иска да бъде временно начело на държавата, за да измъкне Турция от едноличното управление на Ердоган и да върне парламентарната система, но получи по-малко гласове от опонента си.


Вижте още

Изложба на ретро радиоприемници подготвят от библиотеката в Кърджали

По повод Международния ден на музиката – 1 октомври, в Регионалната библриотека „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали ще бъде открита уникална изложба на ретро радиоприемници. Такава изложба се организира за първи път в нашата област, съобщават от културната институция. Частната колекция на ретро радиа ще бъде изложена на 28 септември от 14.00 часа в..

публикувано на 26.09.23 в 17:17

Кърджали ще е домакин на Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век"

На 28 и 29 септември Кърджали ще бъде домакин на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век", съобщиха от общинската администрация. По традиция ще бъдат показани документални филми и специализирани прожекции, насочени към подготовката на населението за реагиране и справяне в критични ситуации, при природни бедствия и аварии. В..

публикувано на 26.09.23 в 17:04

След една година окончателно ще отпадне хартиената трудова книжка

С промените в Кодекса на труда, които НС прие на второ четене, след една година окончателно ще отпадне хартиената трудова книжка .  За срок до една година НАП ще трябва да надгради регистъра си, като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят хартиената си книжка пред работодатели и институции. Ще бъде създаден и..

публикувано на 26.09.23 в 16:33

БСП регистрира кандидата си за кмет на Кърджали и листата за общински съветници

„ БСП за България“ регистрира в Общинска избирателна комисия кандидата си за кмет на община Кърджали инж.Костантина Карабоюкова, кандидатите за кметове на кметства в общината и кандидатите за общински съветници. Необходимите документи бяха внесени от областният председател на БСП Милко Багдасаров и областния координатор Теодора Каракостова.  В тази..

публикувано на 26.09.23 в 14:25

Депутатите обсъждат промени в Закона за местното самоуправление

Народното събрание заседава извънредно - депутатите започват работния ден с първо четене на промени в Закона за държавната финансова инспекция и в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде репортер на БНР. С проекта се предлага предварително оповестяване на дневния ред за работата на Oбщинския съвет на..

публикувано на 26.09.23 в 11:43
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години

Над 370 хиляди дози безплатни противогрипни ваксини са осигурени за профилактика на грипа и пневмококовите инфекции за хората над 65-годишна възраст тази година от Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат разпределени на личните лекари, които за първи път ще могат да ги поставят по време на целия есенно-зимен сезон – от 1..

публикувано на 26.09.23 в 10:10

Ардино с най-голямата висяща панорамна площадка в Родопите

Най-голямата в Родопите висяща панорамна площадка се изгражда на едно от емблематичните за община Ардино места – големия завой на яз. „Кърджали“ до село Сухово. Тя ще бъде завършено до месец и половина, а инвестицията е осигурена от бюджета на Община Ардино, съобщи за Радио Кърджали кметът Изет Шабан. "Понеже там е много посещаемо..

публикувано на 26.09.23 в 09:46