Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди заплашиха с протест в изборния ден

Снимка: БГНЕС

Пет браншови организации в животновъдството обявиха искания към Министерството на земеделието за финансова помощ и заплашиха, че ако до края на седмицата исканията им не бъдат изпълнени, фермерите ще излязат на протест, вместо на избори.

За изпълнение на исканията им са нужни 32 млн. лева, които според земеделците, са по сметките на Държавен фонд "Земеделие" и плащането им само трябва да бъде наредено. 

До края на седмицата да бъде изплатена на всички земеделци помощта за загубите заради войната в Украйна, поискаха недоволните фермери. Бюджетът за обвързано подпомагане да не намалява, да бъде осигурен и същият бюджет за автохтонните породи животни и да отпадне модуларната ставка за млякото. 

Всички да получават еднакви суми също са сред исканията на земеделците.

Сто големи ферми, които са гръбнакът на българското животновъдство, не са получили нито една стотинка подпомагане през последните 10 месеца. В този контекст 50% от млякото в България е вносно, и то сухо. Подобна е ситуацията и при месото, казват фермерите. 

Фермери от Централна България са се заканили, че ако до края на седмицата не получат подпомагаме, ще изколят животните си ритуално по пътищата. 

Част от недоволните земеделци обявиха, че искат оставката на министър Вътев и целия му екип и предупредиха, че в деня на изборите може да има фермерски протести. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

70 деца се учиха на пътна безопасност в Кърджали

Възпитаници на детските градини „Чайка“ и „Мир“ в Кърджали бяха обучени днес от пътни полицаи на основни правила за  безопасно движение на специално оборудвана площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“. Проявата е съвместна на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Кърджали, Община Кърджали и Областно пътно управление по повод 29 юни – Национален..

публикувано на 28.06.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха мъж с наркотик в Кърджали

38-годишен е задържан с наркотик в Кърджали. На мъжа е направена проверка в четвъртък в късния следобед от полицейски служители. Те намерили в него 2 грама кристалообразно вещество, което при направен тест реагирало на метаамфетамин.  Наркотичното вещество е иззето, притежателят му е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджал, съобщават от..

публикувано на 28.06.24 в 10:02

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След като в село Глухар бе дадено началото на пътуващия фестивал “Вкус Фест” за 2024 г., той продължава с втора спирка в село Стремци на 29 юни /събота/ от 10.00 часа. За първи път в Глухар посрещнаха гости не само от област Кърджали, но и от Пловдив, Плевен, Търговище и др. В Стремци гостите на фестивала ще опитат местни деликатеси, приготвени от 55..

публикувано на 27.06.24 в 10:06

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00