Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявен е оранжев код за снеговалежи и поледици в 14 области, сред които и Кърджали

яз. Студен кладенец

Оранжев код за обилни снеговалежи, навявания и образуване на поледици е обявен за 14 области за днес в Западна, Северна и Южна България. За останалата част от страната кодът е жълт.

В областите с оранжев код се очаква снежна покривка от 10 до 30 сантиметра. Ще има и виелици – комбинация от умерен снеговалеж, умерен до силен вятър и намалена видимост. Ще има и условия за поледици.

Кодът важи за областите София-град, София – област, Кюстендил, Перник, част от област Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Враца,Ловеч и Монтана. В останалата част на страната кодът е жълт.

Днес в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг, преди обяд на места в Южна България все още с валежи от дъжд, но със застудяването и там дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 cm; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 cm. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават, максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които ще преминат в сняг, към обяд и по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.



По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тракийци се събират на събор в Кърджали

С песни и танци деца откриха Тракийския събор в Кърджали. Това е 23-то издание на събора организиран от тракийско дружество "Димитър Маджаров" и НЧ "Тракия -2009" Кърджали. Официалното откриване е в 12 часа. На сцената в парк Простор ще се изявят състави освен от Кърджалийско и от Асеновградско, Пловдивско, Хасковско и Бургаско.

публикувано на 29.06.24 в 11:33

Гърция се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително внимание се..

публикувано на 29.06.24 в 10:18
Светите равноапостоли Петър и Павел

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

обновено на 29.06.24 в 09:43

Времето ще се задържи слънчево

Времето днес ще бъде слънчево.   В ят ърът в Източна България временно ще отслабне. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще има купеста облачност, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България и Източните Родопи умерен североизточен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

С концерт закриват сезона в Дома на културата в Кърджали

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  Каня нашите съграждани и гости на града да се присъединят към тази демонстрация от изкуство и култура, пресъздадена от талантливи млади хора, каза за Радио Кърджали директорът на..

публикувано на 28.06.24 в 17:12

От 15 юли в Момчилград започва "Плувно лято 2024" за деца

На 15 юли стартира "Плувно лято 2024" в Момчилград за деца от 6 до 12 години, включително. Инициативата за провеждането на курса по плуване е на общинска администрация, съвместно с Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) и Център за обществена подкрепа (ЦОП). Това съобщиха от общинската..

публикувано на 28.06.24 в 17:00

Спира работата на Единния информационен портал за Ковид 19

От 1 юли спира функционирането на Националната система за борба с Covid-19, както и на Единния информационен портал - coronavirus.bg, съобщават от здравното министерство.  Информация за регистрираните в страната случаи на коронавирус вече ще се публикува веднъж седмично. Тя ще е налична в справките за епидемичната обстановка на Министерството на..

публикувано на 28.06.24 в 16:28