Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание уважи "вето" на президента

Снимка: Facebok /Румен Радев

За пръв път в този мандат парламентът се съобрази с вето на президента Румен Радев. Депутатите не приеха отново промените в НПК, които държавният глава върна за ново обсъждане. С тях реално се възстановяваше пленума на ВСС, който преди това бе отменен с промените в Конституцията. За повторното приемане на измененията гласува един депутат "за", 51 бяха "против", 134 - "въздържал се". По време на дебата изказвания имаше само от опозицията.

Президентът наложи ветото върху промените в НПК, приети от парламента на 1 февруари. С тях, на практика, Народното събрание върна пленума на Висшия съдебен съвет, който бе премахнат с поправката в Конституцията. Държавният глава посочва в своите мотиви, че с връщането на пленума на ВСС де факто се отменя стартиралата правосъдна реформа. С промените в основния закон ВСС е реорганизиран чрез разделянето му на два отделни съвета - Съдийски и Прокурорски. Освен това, депутатите върнаха и правомощията на главния прокурор, които бяха орязани отново с промените в Конституцията. 

От управляващата коалиция обявиха, че ще търсят по-добри начини за отстраняването на недостатъците в текстовете. В дебата в пленарната зала до момента, Цвета Рангелова от "Възраждане" коментира, че парламентът трябва да се съобрази с ветото на президента, тъй като мотивите в него са основателни.

"Трябва да приемете мотивите на президента, чиято цел с този указ е по-лекият вариант на поправителен изпит, на който се явявате вие всички от управляващото мнозинство, които отказахте да чуете здравомислещите аргументи на парламентарната група на "Възраждане"", коментира тя.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" заяви, че поправките в Закона за съдебната власт през преходните и заключителните разпоредби на НПК изобщо не е трябвало да бъдат разглеждани.

"И какво получихме накрая - сгрешена конституция. Защо е сгрешена ли? Ами защото с тези промени, които сте предложили, всъщност вие правите поправка в конституцията и това е следващия огромен проблем. Как и на кого му дойде наум от тази прословута нова магнаурска школа тука в нашето управление, която се възцари, да променяте чрез закон конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме току-що променена конституцията? Защо отново правим ремонт на ремонта?", попита Караджов.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска", която е реализирана по инициатива на Музея на родопския карст в град..

публикувано на 08.06.24 в 11:35

510 полицаи ще охраняват секциите и обществения ред в област Кърджали

510 служители на МВР ще охраняват избирателни секции и обществения ред в област Кърджали на изборите за народни представители и членове на ЕП. Служители от всички структери на МВР в област Кърджали участват в охраната на изборните материали при съхраняването и транспортирането, охраната на избирателните секции и обществения ред на изборите на 9 юни...

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни секции в..

публикувано на 08.06.24 в 08:38

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 08:35
Добромир Якимов

Добромир Якимов: Очаква ни дълга изборна нощ

Очаква ни дълга изборна нощ. По прогнозата на специалистите от „Информационно обслужване“ до около 16 часа на 10 юни ще продължи приемането на протоколите от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден. Това каза за Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Една от причините за тези..

публикувано на 07.06.24 в 23:13
Петър Захариев

138 кандидати се борят за петте мандата в 9 МИР, Кърджали

Заличените от избирателните списъци гласоподаватели не са сериозно число, каквито очаквания бяха изказани в началото на подготовката на изборите за представители в Европейския парламент от страната ни и за народно събрание, които ще бъдат произведени в неделя, на 9 юни. Това сочат наблюденията на заместник-председателя на Районната избирателна..

публикувано на 07.06.24 в 21:54

РИК Кърджали е готова за изборите 2 в 1

Районната избирателна комисия в Кърджали е готова за произвеждането на изборите 2 в 1 в неделя. В това е категоричен зам.-председателят й ПетърЗахариев.  "Машините за изборите за вота в неделя се очаква да пристигнат днес в по-късните часове. Транспортирането им до общините ще бъде в събота по специално изготвен график", съобщи още Петър Захариев. 

публикувано на 07.06.24 в 17:50