Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чанев посрещна ректора на Тракийския университет проф. Табакоглу

Снимка: Пресцентър областна администрация Кърджали

Доброто сътрудничество между област Кърджали и Тракийския университет в Одрин в сферата на образованието, здравеопазването и новите технологии обсъдиха на среща областният управител Никола Чанев и ректора на учебното заведение проф. Ерхан Табакоглу. Във фокуса на разговорите бяха също партньорството на университета с местната власт и областната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Посещението на делегацията в Източните Родопи бе по повод подписване на споразумение за сътрудничество с община Кърджали.

Учебното заведение е сред най-реномираните в съседна Турция. Наброява 42 000 студенти от 80 държави, чиито дипломи се признават и у нас. Около 1000 от възпитаниците на университета са от България, като 30 от тях са от Кърджалийска област. Чанев акцентира върху разширяването на контактите на регионално ниво и ролята на българските изселници като мост между двете държави. Университетът в Одрин е част от мрежата на университетите от Балканските държави, в която членуват 19 ВУЗ-а от нашата страна. 

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама от проверените..

публикувано на 27.04.24 в 14:58

Община Кърджали ще подпомогне тежко болни

Община Кърджали ще изплати еднократна финансова помощ на 12 души с тежки заболявания. Това стана ясно по време на провелото се заседание на Общинския съвет. Първоначално в Общинска администрация са получени 20 заявления-декларации за отпускане на еднократна помощ от лица със заболявания и с необходимост от лечение.  След проведено заседание на комисия,..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Изпълнителният директор на

Енергийният министър предоговаря споразумението с "Боташ" в Турция

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар. Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и  енергийната компания "Боташ",..

публикувано на 27.04.24 в 12:35
Лазаровден

Малки лазарки ще донесат посланието за пролетта

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ще представят пролетния момински обичай "Лазаруване" от 11 ч. в двора на детския комплекс.  На днешния празник малките лазарки ще разкажат за традициите и обичаите за Лазаровден, ще пеят лазарски песни и ще благословят всички с лазарски наричания за здраве, берекет и..

публикувано на 27.04.24 в 10:24
ФЕСТИВАЛЪТ „ТАЛАНТИТЕ НА СМОЛЯН“

Започва фестивалът „Талантите на Смолян“

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на децата..

публикувано на 27.04.24 в 09:54

Православната църква чества днес Лазаровден

Православната църква чества днес Лазаровден. В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на починалия четири дни по-рано Лазар. Извършено пред очите на народа, чудото става причина мнозина да повярват в Христос. "Лазаровден е възпоменанието на Възкресението на Лазар,..

публикувано на 27.04.24 в 08:55

Променливо ще бъде времето в събота

Днес ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в планинските райони там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, малко по-високи на места в Горнотракийската низина. В..

публикувано на 27.04.24 в 08:02