Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката в Кърджали подреди изложба с книги с посвещения

Снимка: Регионална библиотека

Изложба от книги с автографи и посвещения от самите автори или дарители към Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ подреди културната институция в Кърджали.

Те са част от фонда й и са събирани в продължение на няколко десетилетия, като първите са от шейсетте години на миналия век. 

„Книгите с автографи и думи на автора са подарявани на библиотеката при представянето им в културната институция. Идеята да ги изложим и посетителите на библиотеката да прочетат различните пожелания е да покажем, че библиотеката е била и продължава да бъде място за среща между автора и публиката“, каза за БТА директорът на регионалната библиотека Елисавета Кехайова.

Сред изложените книги са произведения на автори като Блага Димитрова, на роденият в Кърджали Давид Овадия, Мерсия Макдермот, Павел Матев, Драган Тенев, Вера Мутафчиева, Иван Сарандев, Георги Константинов, Виктория Бешлийска, Нидал Алгафари.

Обособената колекция „Книги с автограф” наброява 154 тома и се показва за първи път. Изложената част от нея може да бъде видяна в едно от фоайетата на библиотеката и през април. БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Православната църква чества днес Лазаровден

Православната църква чества днес Лазаровден. В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на починалия четири дни по-рано Лазар. Извършено пред очите на народа, чудото става причина мнозина да повярват в Христос. "Лазаровден е възпоменанието на Възкресението на Лазар,..

публикувано на 27.04.24 в 08:55

Променливо ще бъде времето в събота

Днес ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в планинските райони там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, малко по-високи на места в Горнотракийската низина. В..

публикувано на 27.04.24 в 08:02

Специална икона и оригинални снимки на стенописи представят в музея за Великден

В чест на най-големия християнски празник Великден екипът на художествения отдел "Станка Димитрова" към Регионалния исторически музей в Кърджали ще извади от криптата си и ще представи пред публика една от най-ценните икони от колекцията си с автор известния гръцки зограф Константинос Алексиу. Творбата, свързана с Христовото Възкресение, ще бъде..

публикувано на 26.04.24 в 23:43
Ангелина Костова

Приемът за кандидат-гимназисти със СОП и хронични заболявания е по специален ред

Нормативната уредба в образованието дава възможност на деца с хронични заболявания, на настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи и на деца със специални образователни потребности да кандидатстват по друг ред за прием след седми клас, напомни пред Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление по образованието...

публикувано на 26.04.24 в 21:51
снимката е илюстративна

Лазарки ще обикалят домовете в "Гледка"

Лазарки ще обикалят домовете в кърджалийския кв. "Гледка" и ще пеят и наричат за здраве. След 5-годишно прекъсване читалище "Родопски фар" възстановява ритуала Лазаруване. Рано сутринта, в съботния ден, шест малки ларазки ще обиколят къщите в кърджалийския квартал. Здравка Димитрова, библиотекар в читалището съобщи, че това е първа изява за..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

На Лазаровден децата от Неделното училище в "Св. Йоан Предтеча" събират върбови клонки

За поредна година децата от неделното училище към православния храм "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали ще събират върбови клонки, които ще бъдат раздавани на Цветница на хората в църквата.  В събота, в 10 часа, след Светата божествена литургия в Лазарова събота се организираме и тръгваме, каза за Радио Кърджали отец Николай Величков и покани всеки, който..

публикувано на 26.04.24 в 18:02

"Възраждане" представи кандидатите си в Хасково

Народният представител в последните три парламента Георги Георгиев ще води листата на „Възраждане“ в 29 Многомандатен Избирателен Район - Хасково и на изборите за народни представители на 9 юни, съобщиха от партията. Георгиев е бил и народен представител от Възраждане и в област Кърджали.  Листата е от 16 кандидати за народни представители. Втора е..

публикувано на 26.04.24 в 17:13