Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрабандни цигари за близо 180 хиляди лева са задържани на "Капитан Андреево"

Общо 571 200 къса (28 560 кутии) контрабандни цигари, укрити в режещи машини в товарен автомобил, бяха задържани при проверка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митница Свиленград. Камионът е влязъл у нас от Турция на първи май, а случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", "Гранична полиция", "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите.

Шофьорът, турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока – четири режещи машини, от Турция за Германия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са констатирани подозрителни плътности в превозвания товар. При последвалата физическа проверка след разрязване на металните капаци във фабричните кухини на корпуса на машините, са открити общо 571 200 къса (28 560 кутии) цигари без български акцизен бандерол. Акцизните стоки на стойност 179 928 лева са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково, допълват от митницата.

Последният случай с контрабанда на голямо количество нелегални цигари през пункта бе на 15 април т. г. Тогава митническите инспектори откриха 10 920 кутии във филтри за абсорбатори в товарен автомобил от Турция за Франция. По случая прокуратурата обвини шофьора на камиона, 50-годишен турски гражданин.

Близо 30 милиона къса контрабандни цигари са задържани през миналата година на ГКПП "Капитан Андреево", сочи статистиката на Агенция "Митници". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Филиал "Любен Каравелов" ще проведе студентска научна конференция

Филиалът „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката –предизвикателство за младите” на 21 май от 11 часа във висшето училище. Това съобщи директорът на институцията доц.д-р Елисавета Семерджиева, цитирана от Кърджали бг вести. Ще бъдат представени  13 доклада в две..

публикувано на 18.05.24 в 16:22

Утре пускат билетите за срещата между Арда и ЦСКА 1948

Билетите за футболната среща на 20 май, между Арда и ЦСКА 1948 ще бъдат пуснати  в продажба в неделя, 19 май. Това съобщиха от кърджалийския клуб. Мачът от 34-тия кръг на Професионалната първа лига е домакински за Арда и е от груповата фаза, която дава право на участие на бараж за Европа. Двубоят е с начален час 17.45 в понеделник. Касите на..

публикувано на 18.05.24 в 16:19

Творци от пет държави веселиха кърджалийци в "Сцени на Арда"

С гайди и български народни песни започна третият последен ден на фестивала  "Сцени на Арда" в Кърджали. Днес се проведе финалният концерт, в който взеха участие танцьори, певци и музиканти от България, Гърция, Мароко, Китай, Куба. По време на откриването му зам.-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова каза: "В рамките на три дни Кърджали е..

публикувано на 18.05.24 в 15:18

Европейска нощ на музеите и в Кърджали тази вечер

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до 23 часа,..

публикувано на 18.05.24 в 12:51

В Кърджали заработи временният приют за безстопанствени кучета

От петък, 17 май, започна да работи временен приют за безстопанствени кучета в Кърджали. Той се намира в базата на общинското предприятие "Озеленяване, благоустройство, чистота" в кв. "Студен кладенец" и се стопанисва от него, съобщиха от общинската администрация. Приютът разполага с 18 клетки,  тези от стария приют са основно ремонтирани,..

публикувано на 18.05.24 в 12:30

Изложба за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски гостува в Смолян

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ гостува в Държавен архив-Смолян до 31 май. Тя е посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.  Заглавието на изложбата е цитат от писмо на Апостола на свободата до Христо Иванов-Големия от 4 август 1872 г. Експозицията е подготвена..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Отново базар "Произведено в Крумовград“ през юли

За трета година община Крумовград организира „Среща на Крумовградчани от близо и далеч“ от 18 до 20 юли . За доброто настроение е подготвена богата културна програма, в която участие ще вземат Николина Чакърдъкова и Неврокопски Танцов ансамбъл , Тони Димитрова и други изпълнители, които ще бъдат изненада за крумовградчани и гостите. За..

публикувано на 18.05.24 в 08:42