Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на сестринството.

Освен добра грижа за пациентите, гарантираният минимум здравни специалисти ще намали риска от професионално прегаряне, смятат от съсловната организация. И отправят други искания – за мерки, с които да се реши кадровата криза и за нарастване на заплатите на тези специалисти спрямо знанията, уменията и отговорностите им в медицинския екип, с който работят.

Според доклад на Съвета по икономически анализи към Министерския съвет у нас не достигат близо 17 хиляди медицински сестри или близо 60 процента от наличните през 2021 година.  На един лекар се пада по-малко от една сестра. Ако трябва да бъде достигнато нормалното съотношение 2 към 1, в системата трябва да влязат 29 000 сестри.

По данни за същата година образователната система подготвя около 540 медицински сестри годишно, а напускащите здравната система по различни причини са 890. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Сивриевата къща в Златоград

Златоград ще е домакин на Захарната асамблея „Моята България“

Златоград ще е домакин на 8-то издание на захарната асамблея „Моята България“, съобщи за БТА заместник-кметът Елмира Угорлиева. Тя посочи, че за първи път в града ще има подобно събитие, на което и Община Златоград е партньор.  Националната среща и празнична вечеря на български сладкари и декоратори в Златоград ще се състои на 15 и 16 юни. В нея ще..

публикувано на 06.06.24 в 08:44
Истанбул

В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения

Изборните книжа и машините за гласуване вече са получени и подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев във връзка с предстоящите избори за членове на Народно събрание и Европарламент в неделя. Общо 166, или малко над 20 процента от всички избирателни секции в чужбина,..

публикувано на 06.06.24 в 08:39

Димитър Главчев: Ще бъдат разширени и трите гранични пункта между България и Турция

И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на посещението си на гранично контролно-пропускателния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. Това е и начало на проект на Агенция „Митници“ за разширяване на всички ГКПП, започнахме взаимодействие с република Турция,..

публикувано на 05.06.24 в 18:38

Лазар Марин ще играе в Крумовград

Защитникът на Хебър Лазар Марин премина в друг елитен отбор от Първа лига ФК Крумовград, съобщи клубът от Пазарджик. "Благодарим му от все сърце за сърцатата игра и себераздаването през сезон 2023/2024 с фланелката на Хебър. Той пристигна от ФК ЦСКА 1948 (София) на 23 юни 2023 година и изигра 31 мача за първенство (2 669 минути), в които отбеляза 1..

публикувано на 05.06.24 в 16:39

Най-ниска е средната пенсия в Кърджали, най-висока - в София

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март.  Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно.  В няколко области пенсиите са..

публикувано на 05.06.24 в 15:51

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9 юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя.

публикувано на 05.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ – Хасково ще отбележи своя първи юбилей - 10 години от създаването си, с мащабен спектакъл за сетивата. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ Балетната школа на Младежки център ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски - „Лешникотрошачката“. В ролята на..

публикувано на 05.06.24 в 15:02