Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават разговорите за експертно правителство

Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност.

Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие".

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС, след като ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха да уважат поканите за разговори по политики и приоритети в опит да се намери съгласие за правителство на споделената отговорност. 

Деница Сачева, част от преговорния екип, отчете вчера редица сходства в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни:

"Свързани с Шенген, с членството ни в еврозоната, с икономически растеж и по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията".

Първата предвидена среща на ГЕРБ-СДС в 11 ч. днес е с БСП. Преди нея ще се събере Изпълнителното бюро на социалистите, за да реши какво да е поведението на левицата, заяви пред БНР заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин:

"Няма да подкрепим правителство с първия или втория мандат. Ако отидем изобщо на такава среща, то няма да е с идеи и намерения да говорим по същество за съставяне на правителство".

Пред БНР лидерът на "Величие" Николай Марков декларира отказ от среща с преговорния екип на ГЕРБ-СДС:

"Разбирам среща  лидер с лидер. Ако г-н Борисов прецени, че има какво да си каже с лидер, който зад гърба си има признати 100 000 гласа, ще ме покани".

Ключът към правителство с първия мандат остава в "Има такъв народ", които продължават да пазят мълчание. Очаква се днес вече да стане ясна позицията на политическата партия, която спечели 16 депутатски места в новия парламент.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неделино и Златоград плащат обучението на млади лекари, за да ги задържат

Общините Неделино и Златоград търсят лекари за болницата в Златоград и училищното и детско здравеопазване чрез специален фонд. Фондът "Стипендия за лекари и медицински специалисти", създаден през миналата година, обяви нов прием на лекари, включително специалисти и на медицински специалисти с приоритет медицински сестри. Условието е те да са..

публикувано на 21.07.24 в 14:08

Лек спад на борсите на основни храни

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Краставиците от внос поевтиняват с до 2,27 лева за килограм, докато оранжерийните поскъпват до 2,81 лева..

публикувано на 21.07.24 в 13:43
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

КНСБ започва кампания за рака на работното място

КНСБ започва кампания, която да освети една тревожна тема - ракът на работното място, съобщиха от ръководството на синдиката.  По данни на синдиката на европейско ниво 125 хиляди души умират годишно от ракови заболявания, свързани с работното място. В България няма статистика за броя на случаите, няма методика, нито наблюдения, а още по-малко..

публикувано на 21.07.24 в 14:05

Мъртва бяла риба по брега и в язовир "Студен кладенец"

За мъртва бяла риба в язовир "Студен кладенец"  и по брега на водоема, съобщиха слушатели на Радио Кърджали. Втората седмица водите изхвърлят край Широко поле малки рибки , повториха риболовци. Стоян Кирев с още подробности: "От сутринта наблюдаваме как излиза направо на брега, от вълничките се изхвърля. Големи са, може би..

публикувано на 21.07.24 в 12:22

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" с коли, пътуващи за Турция

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо до 8-километровото задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия" . Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила...

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Синята зона в Балчик

Общински съветници в Смолян срещу разширяването на синята зона

Общинските съветници от групата „Нашият Смолян“ внесоха втори сигнал срещу кмета Николай Мелемов, свързан с разширяването на синята зона за паркиране в града без решение на Общинския съвет и неизпълнение на съдебен акт, съобщи адв. Елена Даскалова - Радева за БТА. След като Административния съд изпълнението на заповедта на кмета за събиране на..

публикувано на 21.07.24 в 09:26

КНСБ настоява за правило "60 на 40" за производството

К НСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство , който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 21.07.24 в 09:06